GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Sve je više teže bolesnih, onih na respiratoru i onih koji će preminuti

Beroš: Sve je više teže bolesnih, onih na respiratoru i onih koji će preminuti
MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 12:29
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je uoči sjednice Vlade nove, rekordne brojke kada je u pitanju epidemija novog koronavirusa u Hrvatskoj.

- Broj novozaraženih je očekivan. Na nama je da usporimo brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema. Danas se otvara dodatni dio KB Dubrava i priprema za prijam Covid bolesnika. Imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razbolijeva. Sve je više teže bolesnih, onih na respiratoru i onih koji će preminuti. Na svima nama je da se solidariziramo i budemo krajnje odgovorni i spriječimo širenje virusa jer to moramo napraviti. U Dubravi ostaje još dosta kapaciteta, uz one koji su u kampovima HV-a. Međutim, zbog neadekvatnih uvjeta koji vrijede samo u ekstremnim situacijama u šatorima još nismo planirali primati bolesnike. Postoje i sekundarni centri. Jutros sam razgovarao sa županima u čijoj su ingerenciji bolnice o potrebi angažmana nekih od njih u kontekstu sekundarnih centara. Uvijek nam ostaje i treća okolnost, Arena i slični prostori u drugim gradovima. Apeliram da spoznamo brojeve, da spoznamo pravce kretanja i uozbiljimo se da nam to ne bude potrebno - rekao je ministar.

Dodao je da će se dio hitnih pacijenata, ako su pozitivni na Covid, zbrinjavati u Dubravi, dok će se ostali hitni pacijenti koji nemaju infekciju raspoređivati u druge bolnice, što je već dogovoreno s bolnicama.

- Ako bolnice ne žele ili nemaju mogućnost primiti Covid bolesnike, moraju prilagoditi svoje hitne kapacitete za prijam ostalih hitnih bolesnika, jer život neće i ne smije stati., Svi hitni i nehitni pacijenti moraju dobiti najbolju moguću skrb bez obzira na koronavirus - kazao je Beroš.

Ministra su upitali kako je HDZ-ovac Josip Đakić dobio mjesto na liječenju u Lošinju, gdje se čeka na red mjesecima.

- Ne znam kako je došao tamo, je li privatno ili inducirano liječenje, ali svi u Hrvatskoj imaju pravo na jednak tretman - odgovorio je.

Novinare je upozorio da se svi moraju pridržavati mjera.

- Razmak opet danas ne držite! Svi moramo biti odgovorni. Apeliram na naciju da se drži razmaka, na vas, to je način na koji možemo spriječiti širenje infekcije. Nisam odgovoran za brzinu širenja, ali ću napraviti sve da prilagodim zdravstveni sustav ovim upozoravajućim brojkama. Neki bi rekli da život nije fer, ne želim to reći niti se žaliti, ali moram konstatirati da su me od početka mandata dopale dvije velike zadaće - ugroza koronavirusom i reorganizacija zdravstvenog sustava. Određene mjere koje uključuju stabilizaciju i reduciranje listi čekanja su na premijerovom stolu. Ova vlada itekako je svjesna problema. Nije pandemija ono što će nas stalno ugrožavati već i onkološke i druge bolesti. Dostavit ću vam čitav niz mjera koje smo pripremili za redukcije liste čekanja. Mišljenja smo da bi dodatno opterećivanje stanovništva bilo loše. Mjera je raspodjela kapaciteta i kontrola radnog vremena u svim zdravstvenim ustanovama . zaključio je.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, Josip Đakić, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE