GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: S Kinezima ćemo diplomatski dogovarati dostavu zaštitne opreme

Beroš: S Kinezima ćemo diplomatski dogovarati dostavu zaštitne opreme
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio kako je u Vladi dogovoreno da se s kineskim vlastima diplomatskim putem izravno dogovara kontinuirana dostava zaštitne opreme, a očekuje da će u nedjelju u Zagreb sletjeti zrakoplov iz Šangaja s tom opremom.

Beroš je za N1 televiziju, nakon sastanka u Vladi o kompleksnosti globalnog problema nabave zaštitne opreme, rekao kako su se za tu opremu srećom otvorila istočna tržišta, pogotovo kinesko.

Stoga je u Vladi, istaknuo je, dogovoreno kako je najbolji način kontinuirane nabave te opreme diplomatski dogovor s kineskim vlastima.

"Mislimo da je najbolji način dogovaranja direktno diplomatskim putem s kineskim vlastima, jer se pojavljuju brojni prekupci, dobavljači koji se rukovode ekonomskim kriterijima, pa sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da osiguramo i nadalje potrebnu opskrbu Hrvatske zaštitnom opremom", poručio je.

Vezano za najave da je danas iz Šangaja trebao u zagrebačku Zračnu luku sletjeti zrakoplov sa zaštitnom opremom, ministar je kazao kako zbog transportnih problema zrakoplov nažalost nije došao kako je predviđeno.

Cijena zaštitne opreme odletjela je u nebo

No, očekuje se da će u subotu sletjeti u Frankfurt te u nedjelju u Zagreb.

"Prema tome, sva oprema koja je plaćema bit će dostavljena s nekoliko dana zakašnjenja, što je još i minimum problema s kojima se sreću drugi", istaknuo je Beroš.

O cijeni koja je plaćena nije želio govoriti, ali je naglasio kako je "doista cijena zaštitne opreme odletjela u nebo". "Međutim, cijena u ovom trenutku nije važna jer zaštitna oprema spašava živote naših zdravstvenih djelatnika, a isto tako i naših bolesnika", poručio je.

Za današnju dosad najvišu brojku novih zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, njih 91 do popodnevnih sati, rekao je kako se taj rast mogao očekivati, ali i naglasio kako to i dalje nije alarmantnto.

Moguće je, kaže, nekoliko razloga za rast broja oboljelih, a to su nova mikrožarišta virusa u Biogradu i Zadru, "ali isto tako moramo biti realni i reći kako je moguće da je potres u Zagrebu uzrokovao određene aktivnosti među građanima koje su sada rezultirale nešto većim brojem oboljelih".

Ministar je najavio da će zdravstveni djelatnici biti testirani na koronavirus, s obzirom da je u ovom trenutku zdravstveni sustav izložen infekciji, a zdravstveni djelatnici u većem su riziku od zaraze.

Planira se, dodao je Beroš, i da se svim zdravstvenim radnicima pri dolasku na posao mjeri temperatura, kao i uvođenje dezinfekcijskih barijera kod ulaza i izlaza iz zdravstvene ustanove.

Od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zatražena jača kontrola liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuo je Beroš odgovarajući na pritužbe pacijenata da se ti liječnici ne javljaju na telefone u svojim ordinacijama.

Potvrdio je da provjera putem informatičkog sustava HZZO-a pokazuje znatno manji broj izdanih računa o pružanju zdravstvene zaštite u primarnoj skrbi. "To je možda rezultat objektivnih okolnosti, ali možda i neadekvatnog rada liječnika u primarnoj zaštiti", rekao je ministar.

Istaknuo je da je iz Ministarstva zdravstva stoga danas upućen ponovni dopis o potrebi adekvatnog pružanja zdravstvene zaštite, a HZZO će telefonskim putem i direktnim izvidom na terenu provjeravati funkcioniranje ordinacija primarne zdravtvene zaštite.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, Kinezi, kineska oprema, respiratori, zaštitne maske
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE