GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Razmišljamo o nabavi ruskog cjepiva prije nego što ga EMA odobri

Beroš: Razmišljamo o nabavi ruskog cjepiva prije nego što ga EMA odobri
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 09:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Diplomatski kontakti su uspostavljeni. To je samo nastavak nastojanja Vlade da osigura svim građanima besplatno cjepivo. Dva kriterija su od osnovne važnosti - učinkovitost i sigurnost primjene cjepiva.

Rusko cjepivo slovi kao učinkovito, ali moramo se detaljno informirati o njegovoj sigurnosti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji "A sada Vlada" komentirajući najave da u Hrvatsku stiže rusko cjepivo.

Dodao je kako je nakon razgovora s ruskim veleposlanikom dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu s EMA-om i da planiraju predati zahtjev za registraciju cjepiva na razini EU.

“Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača cjepiva koje će u narednom periodu biti evaluirano i odobreno”, dodao je Beroš.

Ministar je rekao kako HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost primjene lijeka na nacionalnoj razini, što je već i zatraženo. Odluku bi trebao donijeti kroz nekoliko dana, rekao je Beroš.

“Svakoj vladi je u interesu voditi brigu o zdravlju građana, nije nelegitimno tražiti izvore cijepiva i izvan EU, pogotovo kada isporuka unutar EU-a šteka. Svatko traži svoj put. Europska komisija je toga svjesna”, rekao je.

Iz dana u dan su spoznaje o učinkovitosti i sigurnosti tog cjepiva veće, dodaje Beroš. Rekao je da su određeni preeliminarni kontakti uspostavljeni i s Kinom, ali nisu otišli toliko daleko kao s Rusima.

“Nismo govorili o količinama, s obzirom na to da nisu upitne s ruskog aspekta”, otkrio je Beroš dodajući da je cilj prije početka ljeta procijepiti što više građana.

Govoreći o prekorednom cijepljenju, Beroš je rekao kako želi vjerovati da su takve situacije minorne i periferne. Zatražio je izvješće od svih zdravstvenih ustanova te od informatičke službe koja vodi registar cijepljenih.

“Ispred Vlade ne želim da bilo što baci sjenu na ovaj projekt. Osnovao sam Povjerenstvo od 10 članova koje će evaluirati sve dostavljene podatke, nakon toga će odlučiti je li potrebno slati inspekciju, a inspekcija će ovisno o nalazu odlučiti što i kako dalje. Dva su puta, ukoliko je riječ o stručnim pogreškama uputit će se slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori. Ako se utvrde drugi elementi, moguće i kaznenog karaktera, ti će se slučajevi upućivati prema DORH-u”, pojasnio je ministar zdravstva, prenosi HRT.

Tagovi: Vili Beroš, rusko cjepivo, Sputnik V, Europska agencija za lijekove, HALMED
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE