GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Ovo je bolest na razini obične gripe

Beroš: Ovo je bolest na razini obične gripe
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 09:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je još jedna osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj. Osim mladića koji je bio na utakmici u Milanu, zaražen je i njegov brat.

Stožer civilne zaštite objavio je priopćenje s preporukama građanima vezano uz koronavirus.

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" trenutno je hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus, a nešto uzoraka za testiranje na prisustvo tog virusa pristiže iz ostalih dijelova Hrvatske, izjavila je u utorak navečer ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

"Imamo još jedan potvrđeni slučaj koronavirusa. Svi ostali testirani su negativni", rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u Zagrebu.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ministar zdravstva, Vili Beroš, rekao je da mu je, nakon boravka u Italiji, olakšanje bilo doći u Hrvatsku.

"Oni to uspijevaju u određenim regijama, međutim, situacija u Lombardiji i dalje nije dobra. Za razliku od talijanske situacije, mogu biti zadovoljan u ovom trenutku situacijom u Hrvatskoj. Ona je takva da uz jučer potvrđenog jednog bolesnika pozitivnog na koronavirus, imamo još jednog. Svi ostali testovi su negativni", rekao je Beroš.

"Ulazimo u drugu fazu gdje zdravstveni sustav ulazi u fazu obrane nacije. Naši rezervni kapaciteti su značajni, a uz početne, blage disfunkcionalnosti koje su na nivou nesporazuma, sve drugo će biti kontrolirano i dovedeno u savršeni red", rekao je ministar.

Istaknuo je da se ne radi o opasnoj bolesti.

"Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest na nivou obične gripe, većina bolesnika ima blage oblike bolesti i nadamo se da će i ova dva zabilježena slučaja u Hrvatskoj biti takva", rekao je Beroš.

Ministar je dodao da oni bolesnici, koji nisu bili u Kini ili Italiji, a imaju simptome gripe, prvo moraju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika, dok oni koji jesu bili u Kini ili Italiji, ako nemaju simptome - mogu se telefonom obratiti epidemiološkoj službi, a ako imaju, onda imaju i opravdanje doći u infektološku ambulantu.

"U ovom trenutku situaciju držimo pod kontrolom i vjerujemo da nam se neće desiti da situacija eskalira, iako to ne ovisi samo o nama, puno toga ovisi i o samom virusu, ali sada nema znakova da se bilo što van naše kontrole događa", rekao je Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, gripa
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE