GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Očekujemo rast broja zaraženih starijih osoba

Beroš: Očekujemo rast broja zaraženih starijih osoba
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U posljednja četiri dana Hrvatska ima gotovo tisuću novozaraženih, točnije 938 novih slučajeva zaraze, a tri dana zaredom obaraju se negativni rekordi u dnevnom broju novih slučajeva.

U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je ponovio da je neki dan brojka novozaraženih iznenadila.

"Nisam epidemiolog, brojka me iznenadila prvenstveno stoga što je ujutro bila nešto manja a onda u 12:45 kada zbrajamo dnevne novooboljele, ona se povećala, to me iznenadilo. Moram reći da su ovih dana brojevi nešto veći, riječ je pretežno o mlađim osobama koje nemaju teži klinički oblik. No dolazi nam jesen, moramo biti spremni za istu, a kako smo i rekli, mladi dolaze s mora u kontinentalne dijelove i zarazu mogu prenijeti svojoj obitelji. Posebno bi bilo nezgodno ako bi je prenijeli svojim starijima, bolesnima, onima koji su imunokompromitirani... Tada bi klinička slika mogla biti i nešto lošija. Upravo zbog toga očekujemo da će kroz sljedeći tjedan-dva porasti i broj starijih oboljelih", rekao je Beroš.

Splitsko-dalmatinska županija je rekorder. Što se tamo radi krivo?

"Ne bi rekao da oni rade nešto krivo. Svi smo mi svjedoci broja turista koji borave u priobalju, SDŽ ima iznimno velik broj turista što je istovremeno i dobro i opterećujuće. Mladi sada nakon klubova koji su limitirani nalaze neke druge oblike i načine zabave, rekli bismo i kriomice, što je na neki način i razumljivo. Ali naš je zadatak tim većim da im prispodobimo te opasnosti bolesti. Čuli smo da iznajmljuju kuče za privatne partije, brodove za isto, to nije prihvatljiv oblik ponašanja. Dobro je zabaviti se, proveseliti se, okupati se, ali treba izbjegavati fizički kontakt i druženja, pogotovo s ljudima za kakve ne znate iz koje su epidemiološke priče i jesu li možda zaraženi", rekao je.

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić kritizirao je Stožer, rekao je da su članovi Stožera postali arogantni i da nisu smjeli dozvoliti rad noćnih klubova u zatvorenom.

"Ovako, reći ću da je lako biti general poslije bitke. Međutim, isto tako, cijenim ga kao vrsnog kolegu i znanstvenika, koji je dao velik doprinos svjetskoj znanosti, međutim nije epidemiolog. Zato se čudim. Ja kao epidemiolog vrlo često ne ulazim u epidemiološku procjenu. Čudim se da ulazi u područje koje nije njegova uža specijalnost. On se bavi molekularnom biologijom, staničnim mehanizmima i tu je postigao izvanredne uspjehe, međutim epidemiologija i tako paušalne ocjene nisu dobrodošle, pogotovo ako sagledavate u kontekstu da je HZJZ još davno dao preporuke za rad noćnih klubova, da smo krenuli u kontrole, da smo zabranili u prvom trenutku rad u zatvorenom i naposljetku ograničili radno vrijeme. Prema tome niz je tu aktivnosti i davati tako paušalne ocjene od nekog tko nije epidemiolog po svojoj struci mislim da nije očekivano", rekao je Beroš.

Je li ijedna odluka Stožera bila politička?

"Da, vjerojatno se apostrofirate na jučerašnji iskaz gospodina predsjednika vlade koju je rekao na sjednici vlade, međutim on je govorio o političkim ciljevima. Apsolutno je legitimno da svaka vlada ima političke ciljeve kao što su očuvanje zdravlja, ali isto tako očuvanje gospodarskih aktivnosti. Prema tome, u tom kontekstu je to rečeno, dakle političkih ciljeva. Isto tako morate znati da sve odluke koje su donesene, poglavito u vremenu epidemije, imaju svoju epidemiološku situaciju. Prema tome sve ono što radi Stožer ima epidemiološki okvir i konotaciju. Puno puta smo rekli da je politika u ovom slučaju prepoznala struku i dala joj prednost", rekao je Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
OPCIJE
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
ZAGREB - Danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana.
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE