GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš o legioneli: Nisam na vrijeme obaviješten, no demantiram tvrdnje da se zataškavalo

Beroš o legioneli: Nisam na vrijeme obaviješten, no demantiram tvrdnje da se zataškavalo
MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2024 / 11:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je otišao na KBC Zagreb zbog smrti troje pacijenata zaraženih legionelom te zbog nezadovoljstva komunikacijom slučaja prema javnosti.

U ponedjeljak je objavljeno da je na Rebru otkrivena legionela te da je zaraženo petero pacijenata. Nedugo nakon toga doznalo se da su tri pacijenta preminula te da su zaraženi pacijenti već bili teško bolesni tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. No, ubrzo se doznalo da pacijenti nisu preminuli u posljednjih nekoliko dana kako se pretpostavljalo. Ravnatelj Rebra Ante Ćorušić kazao je nakon toga da javnost nisu obavijestili jer nisu željeli dizati paniku. Ministar Beroš oglasio se o svemu u utorak.

“Kad je riječ o legioneli kao zarazi, treba reći da u RH godišnje imamo 60-ak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, znači – ništa novo, događa se već neko vrijeme”, započeo je Beroš.

“Želim izraziti žaljenje, izražavam sućut njihovim obiteljima. Mislim da je ovo kompleksan događaj, danas sam tu da vidimo o čemu se radi, da vidimo koje su radnje poduzete da bi se spriječilo ponavljanje incidentnih događaja”, kazao je Beroš.

Navodi da se u svim zdravstvenim ustanovama provode preporučene mjere, jednom tjedno se vrši padterizacija.

“Vrlo vjerojatno, s obzirom na protupotresnu obnovu, zbog prenamjene odjela, dolazi do stvaranja slijepih crijeva u vodovodnoj opskrbi koja su locus minoris za nastanjavanje ove bakterije. Danas smo detektirali ta slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze”, naveo je ministar.

Beroš je rekao da demantira navode o bilo kakvom zataškavanju.

“Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, formirao sam radnu skupinu.”

“Želim svim pacijentima poslati poruku o sigurnosti”, dodao je, navodeći da se provode sve mjere kako bi se širenje spriječilo. “Slijepa crijeva nastala zbog obnove uzrok su ovog zbivanja.”

“Rebro na tjednoj bazi radi anti-legionela program, nedjeljom”, kaže predstavnik HZJZ-a. “Na dnevnoj bazi kao radna skupina ćemo se nalaziti i raditi na kontroli ove situacije.”

Bernard Kaić kaže da nema potrebe obavještavati javnost nego raditi na tome da se spriječi širenje te navodi da nije bilo zataškavanja.

Ravnatelj bolnice Ante Ćorušić navodi da legionele ima svgudje oko nas. “Ima je u svim bolnicama vjerojatno, zrakoplovima, svugdje oko nas… Nama se dogodilo početkom travnja kad smo dijagnosticirali prvoi slučaj pacijentice i tad smo obavijestili HZJZ koji je s nama bio stalno u kontaktu i napravili smo prva uzorkovanja i otkrili da je voda za kupanje vjerojatno izvor inefkcije legionele. Zadnjih 15 dana nema nijedan slučaj nove infekcije tako da mislimo da smo stavili to pod nadzor.”

“Opreza nikad dosta. Vjerujem da smo iz ove krize izašli okrznuti zbog ove tri smrti, ali jednostavno je to nešto što se događa, dogodilo se i nastojat ćemo da se to ne ponovi”, dodao je.

“U ovom trenutku ne vidim ravnateljevu krivnju, nije kriv ni za potres ni za stvaranje slijepih crijeva ni za spojavu legionele”, kazao je Beroš.

Tagovi: beroš, legionela, rebro, zagreb, ćorušić
PROČITAJ I OVO
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
SCENARIJI
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
WASHINGTON - Jedan izvor uključen u odjel za prikupljanje sredstava za kampanju odahnuo je nakon što je u nedjelju objavljeno da se predsjednik Joe Biden više neće ponovno kandidirati.
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
REAKCIJE
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
WASHINGTON - U telefonskom razgovoru sa CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik i kandidat za predsjednika Donald Trump opisao je Bidena kao "daleko najgoreg predsjednika u povijesti naše zemlje."
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
POVLAČENJE
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden povlači se iz utrke za reizbor.
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
GLASNA ŠAPUTANJA
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
WASHINGTON - Potpredsjednica Kamala Harris dobila je veću javnu podršku demokratskih zastupnika kao potencijalna zamjena za predsjednika Joea Bidena, ako on odluči odustati od utrke protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE