GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš o Dijani Zadravec: Ravnatelj Vinogradske mora riješiti problem

Beroš o Dijani Zadravec: Ravnatelj Vinogradske mora riješiti problem
MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 14:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se oko problema s nedostatkom radiologa u Vinogradskoj te činjenice da pacijenti ne mogu obaviti preglede.

Beroš je istaknuo da se za to mora pobrinuti uprava KBC-a Sestre milosrdnice.

"Rješenje za akutne probleme nedostatka radiologa u KBC-u Sestre milosrdnice kao i u Klinici za tumore, koja je u sastavu te zdravstvene ustanove, je na upravi KBC-a i očekujem da svim pacijentima žurno bude osigurana odgovarajuća medicinska usluga, posebno onkološkim bolesnicima i onima s drugim težim oboljenjima. Pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema niti zbog međuljudskih odnosa. Takva moja jasna poruka je upućena ravnatelju i svim njegovim suradnicima odgovornima za upravljanje svim procesima u bolnici. Problem mora biti riješen", stoji u priopćenju Beroša.

Beroš se osvrnuo navodi kako je problem s nedostatkom radiologa moguće riješiti očitanjem nalaza "na daljinu".

"Suvremena medicina koristi se u očitavanju radioloških nalaza naprednim tehnologijama. I mi u Hrvatskoj smo osnovali Zavod za telemedicinu zadužen za organizaciju i uspostavu takve vrste usluga "na daljinu", a koji je u reorganizaciji zdravstvenog sustava prije nekoliko godina pripojen Zavodu za hitnu medicinu. Telemedicina daje mogućnost da se usluge, kao što su radiološki nalazi, očitavaju za potrebe više zdravstvenih ustanova na jednom mjestu, te da postojeći broj radiologa može opslužiti sve potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Iskustva drugih zemalja to potvrđuju. Za jedan dio specifičnih specijalističkih očitanja nalaza potrebna je nazočnost radiologa u samoj zdravstvenoj ustanovi kod dijagnostičkog pregleda, ali veći dio nalaza moguće je očitati "na daljinu" zahvaljujući tehnološkim mogućnostima prijenosa informacija između ustanova. Dugoročno rješenje problema nedostatka radiologa jest upravo poticanje prijenosa informacija između ustanova i očitavanja nalaza "na daljinu" čime se dobiva na brzini i učinkovitosti, te povezanosti više stručnjaka u razmjeni informacija i mišljenja, kao i na optimalizaciji troškova", navodi Beroš.

Navodi kako danas u Hrvatskoj imamo sve više radiologa mlađe generacije s iskustvima rada u kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama koji mogu biti jezgra za stvaranje takvog sustava rada po uzoru na zemlje s razvijenijim i naprednijim zdravstvenim sustavima.

"Stvaranje učinkovitog sustava radioloških usluga na razini cijele zemlje, koji bi mogao učinkovito, kvalitetno i nadasve financijski racionalno pružati svoje usluge za veći broj zdravstvenih ustanova koje se susreću s nedostatkom kadrova poput radiologa koji je isplivao na površinu u KBC-u Sestre milosrdnice, neophodan je korak u rješavanju ovakvih i sličnih problema. Kao ministar zdravstva već sam potaknuo određene aktivnosti na stvaranju mogućnosti za organizirano pružanje radioloških usluga na tragu iskustava drugih zemalja čija su se rješenja pokazala učinkovitima i ekonomski opravdana, a primjerena su potrebama i mogućnostima našeg zdravstvenog sustava", zaključuje Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, Dijana Zadravec, Mia Primorac, Mario Zovak, Tomislav Dulibić
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE