GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Ne znamo kako se ponaša virus, ne mogu reći kad ćemo popustiti mjere

Beroš: Ne znamo kako se ponaša virus, ne mogu reći kad ćemo popustiti mjere
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2020 / 08:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada danas predstavlja digitalnog asistenta Andriju.

"Svjesni smo u vladi da je društvena svijest odgovor u ovim izazvonim vremenima i u borbi protiv virusa. i tražili smo način kako doći do naših građana koji koriste puno mobitele. Rodila se ideja o komunikaciji putem Whatsapp platforme. I tako je nastao digitalni asistent Andrija... Nije to čarobni štapić, ali može dati odgovor na neka pitanja možda. Taj asistent pomaže i doći do institucija, a bit će to i pomoć u epidemiološkom smislu. Mnoge hrvatske tvrtke su sudjelovale u tome, neću ih imenovati da nekoga ne preskočim.", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"I čelnik WHO-a je naglasio da bi prerano popuštanje moglo vratiti kaos. Ali mnoge živtone djelatnosti je moguće prilagoditi uvjetima funkcioniranja. Jedan taj balans postepenog uvođenja mjera bit će potrebno prilagoditi i kad ćemo popuštati mjere. To je recept. Ja osobno ne mogu shvatiti kada se to veže uz nekakve rokove, s obzirom da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa, ja ne mogu reći o kojim se rokovima radi koliko god bi to možda bilo bolje i dalo neku nadu. Ali jednostavno ne možemo", kazao je Beroš.

"U ovom trenu nema problema, ali ih potencijalno može biti. Od početka razmišljamo kako sačuvati zdravstvene radnike. Zato smo odmah donijelu odluku da ih je pola doma, a pola radi. Kad smo vidjeli da opterećenje raste onda smo to stavili da bude po trećinama. Stoga smo se dogovorili da po trećinama rade i odmaraju i budu u pripremti za druge zdravstvene ustanove. U nekoliko navrata je bilo ulaska u sustav, ali ta žarišta su brzo izolirana. Sad već prvi zdravsteni djelatnici ponovno počinju raditi", rekao je Beroš.

"Takve ustanove su mjesto ukoiko dođe do ulaska virusa, te skupine tamo su ozloženije ulasku virusa. Već ranije smo donijeli jasne upute kako postupati u takvim slučajevima. Teško je očekviati da unatoč svim mjerama spriječimo ulazak u taj sustav. To nije uspjelo niti jednoj Njemačkoj. Treba jako brzo reagirati, znači čim netko dobije temperaturu treba reagirati i pomisliti na virus. Dešavat će se ubuduće jer je nemoguće onemogućiti ulazak virusa u tu populaciju", rekao je Beroš.

"U subotu smo napravili oko 2600 nadzora, u nedjelju i ponedjeljak smo isto radili nadzore. Nismo imali prigovora na neka ogromna kršenja. Imali smo sporadična kršenja. Bilo je gužvi kako se i očekivalo s obzirom na želju građana da si osiguraju hranu i piće pa je to trebalo malo bolje i kvalitetnije regulirati. Neke trgovine nisu bile poptuno spremne, ali kroz mali pritisak civilne zaštite to je sve riješeno. Imali smo i razmišljanje što i kako s javnim prostorima. Išli smo na apel da građani ne izlaze i ostanu kod kuće bez obzira na lijepo vrijeme. Imali smo one koji su šetali, vozili bicikle, imali su razmak, nije bilo grupiranja... Velika većina ljudi je bila kod kuće", rekao je Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji zajedno s Berošom gostuje u emisiji "U mreži prvog" na HRT-u.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj, Damir Trut, digitalni asistent Andrija
PROČITAJ I OVO
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE