GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Naša epidemiološka situacija još uvijek jako dobra

Beroš: Naša epidemiološka situacija još uvijek jako dobra
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 19:34
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak u Splitu kako su epidemiološke mjere brižno balansirane i da se pomno prati epidemiološka situacija u susjednim zemljama, gdje raste broj zaraženih, pri čemu je odbio primjedbe da se prerano krenulo u popuštanje mjera i otvaranje granica.

"Sve mjere su brižno balansirane i tražili smo pravi trenutak. lako je biti general poslije bitke i govoriti što i kako se moglo drugačije, mišljenja sam da je naša epidemiološka situacija još uvijek jako dobra, čak među boljima. Isto tako smo potpuno svjesni da život mora teći dalje. Ti isti ljudi koji kritiziraju da smo se prerano otvorili, oni su prigovarali kad smo se zatvarali. Prema tome, teško je odgovoriti na sva htijenja i promišljanja", istaknuo je Beroš.

Komentirajući stanje u susjednoj BiH, gdje je broj novozaraženih koronavirusom u porastu, rekao je kako se epidemiološko stanje u BiH pomno prati.

"Imamo situacijsku analizu na bazi nekoliko sati i znamo tko i kad dolazi iz bilo koje susjedne zemlje i tko i kad predstavlja ugrozu za hrvatski zdravstveni sustav. Na osnovi toga, a i na osnovi razgovora u EU u Bruxellesu, odlučili smo se na korake koji su potpuno utemeljeni u ovom trenutku", dodao je Beroš.

Na upit kako će se postupati u slučajevima moguće zaraze koronavirusom turista koji su u Hrvatskoj, odgovorio je kako je još prije desetak dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao "vrlo detaljan okvir preporuka" te da županijski centri Civilne zaštite na svojim područjima moraju odrediti kapacitete za tu namjenu.

"Svi oni koji razviju kliničku sliku ići će u bolnicu na liječenje, a svi oni koji su u samoizolaciji prema njima će se postupati na drugačiji način. Ono što je na neki način preporuka je da svi oni koji su u mogućnosti napustiti Republiku Hrvatsku - bilo bi optimalno da to i naprave jer vjerujemo da se u bilateralnim razgovorima koji su u tijeku s državama iz kojih dolaze možemo dogovoriti da te države neometano prime natrag svoje građane koji su bili u određenom kontaktu s pozitivnim osobama", objasnio je Beroš.

"U ovom trenutku, s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju, ne razmišljamo o onakvom zatvaranju kakvo je bilo", rekao je.

Beroš je istaknuo kako se čini sve da se spriječi ulazak virusa u zdravstveni sustav.

Rekao je i da je jedna pacijentica koja je bila na liječenju u KB Dubravi od 20. lipnja u trenutku kad je planiran otpust u Dom za starije preventivno testirana. Test je pokazao da je pozitivna i zato nije upućena natrag u Dom za starije, nego u Kliniku za infektivne bolesti - to je slučaj u KB Dubravi.

"A za bolnicu Merkur imam informaciju da su pozitivna dva liječnika, međutim oni se nisu zarazili obavljajući svoje radne aktivnosti, nego u drugim okolnostima. Oni su pod nadzorom i od iznimne je važnosti da epidemiolozi u svim tim slučajevima promptno reagiraju i ograniče širenje infekcije", istaknuo je Beroš.

Na upit hoće li biti kakvih poteza kad je riječ o bolnici Merkur, Beroš je odgovorio: "U ovom trenutku ne."

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE