GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Ministar ne provjerava tvrtke kod javne nabave

Beroš: Ministar ne provjerava tvrtke kod javne nabave
POKUŠAJ OBRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ministar zdravstva, Vili Beroš, komentirao je za Večernji list afere koje mu se posljednjih dana stavljaju na teret.

“Svojim pitanjima sugerirate da bi se politika, tj. ministar, trebala miješati u rad stručnih službi kad je riječ o javnoj nabavi, informatici i financijama. Odgovornost je ministra da odobri njihove prijedloge ako su stručno utemeljeni i zakonito provedeni, što se od svake službe očekuje, bez uplitanja i interferiranja ministra. Da to radim, prozivali biste me da su odluke političke, a ne stručne. Budući da se u to ne miješam, sad me prozivate zašto se u to ne petljam i zašto ne znam svaki tehnički detalj. Ministar koji bi to radio ne bi dobro radio svoj posao. Posao ministra je strateško usmjeravanje, osigurati da službe rade stručno i zakonito te snositi odgovornost u protivnom. Mislite da sam ja provjeravao što radi koja firma… Ne, to rade službe. Za sada im vjerujem”, uzvratio je Večernjem listu, među ostalim, ministar zdravstva Vili Beroš pristavši odgovoriti na niz optužbi za pogodovanja prilikom postupaka javne nabave u zdravstvu, koje na njegov račun pljušte ovih dana.

U Ministarstvu zdravstva ne pogoduju nikome, pa tako ni tvrtki Cuspis d. o. o., kategoričan je ministar Beroš.

– Tvrtka Cuspis d.o.o. s Ministarstvom zdravstva samostalno je sklopila jedan jedini ugovor o javnoj nabavi, i to u postupku nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja centralnog upravljačkog sustava. Navedeni je postupak proveden kao otvoreni postupak javne nabave, kao i svi ostali postupci oko kojih se ovih dana stvaraju negativne konotacije. Dakle, svatko je mogao podnijeti ponudu, tražiti izmjene dokumentacije ili uložiti žalbu ako je smatrao da dokumentacija bilo kome pogoduje. Ponuda tvrtke Cuspis d.o.o. zadovoljila je sve uvjete propisane natječajnom dokumentacijom i kao takva ocijenjena valjanom – kaže ministar Beroš i dodaje da su uvjeti su bili propisani u skladu s realnim potrebama za uslugama koje su bile predmet nabave.

U svim ostalim ugovorima, dodaje, tvrtka Cuspis d.o.o. bila je ili podugovaratelj nekih drugim tvrtkama, kao što su Ericsson Nikola Tesla d.d. i IN2 d.o.o., ili član zajednice ponuditelja zajedno s drugim tvrtkama kao što su IN2 d.o.o. i IN-CON d.o.o.

Neki od ugovora sklopljeni su prije Beroševa mandata pa je tako Cuspis radio kao podugovaratelj tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. na realizaciji nabave centralnog upravljačkog sustava za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava, centralnog sustava komunikacije s bolnicama, sustava za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora, rudarenja podataka, strukturirane objave na webu iz svih bolnica u RH te nadogradnje sustava fakturiranja iz bolnica. Kao član zajednice ponuditelja zajedno s tvrtkama IN2 d.o.o. i IN-CON d.o.o. radili su na uspostavi centralnog mjesta za zaprimanje, distribuciju i praćenje lagera cjepiva RH (eCEZDLIH) i centralnog e-Cijepnog kartona RH (eCIJEPIH). Upravo su ti raniji ugovori bili referenca da Cuspis d.o.o. dobije ugovore o nabavi usluga korektivnog i adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava.

Što je bila referenca da tvrtka Navada, koja se predstavlja prvenstveno poslovima cvjetnog dekoriranja, dobije posao s Ministarstvom zdravstva?

– Tvrtka Navada dobila je natječaj za nabavu usluge izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu e-Bolnice zajedno s tvrtkom Dimeros. Te dvije tvrtke su, kao zajednica ponuditelja, jedine dostavile ponudu za predmetnu uslugu. Što se tiče angažmana neovisnih stručnjaka, on je uobičajen u većim projektima te je u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Isto tako, prema tom Zakonu, angažirani stručnjaci u ponudi ne moraju nužno biti zaposlenici ponuditelja. Vezano uz dokaze o profesionalnoj sposobnosti, oni označavaju sam upis u odgovarajući registar, a ne registraciju za neku konkretnu djelatnost. Štoviše, traženje registracije za točno određenu djelatnost smatralo bi se bitnom povredom pravila postupka nabave. Prema tome, ne možemo ulaziti u to što je tvrtka registrirana za više djelatnosti, a kamoli se voditi subjektivnim dojmovima o samoj tvrtki. Zadatak je Ministarstva zdravstva provjeriti u postupcima nabave zadovoljava li ponuditelj zakonom propisane uvjete i upotrijebiti mehanizme u slučaju neizvršenja ugovornih obveza – kaže Beroš.

Telegram je otkrio i kako je jedini ponuđač za poslove stručnog koordinatora u projektu eBolnice tvrtka Aenona consulting d.o.o., koju je samo dvadesetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda osnovao bivši ministar zdravstva u Sanaderovoj Vladi Neven Ljubičić.

– Bivši ministar nije dobio posao. Nakon pregleda dokumentacije i uočenih nepravilnosti natječaj je poništen 13. travnja, prije objave u novinama, jer se nitko drugi nije javio. Provjera nepravilnosti trajala je više od mjesec dana. Utvrđeno je da je povjerenstvo za eZdravstvo, čiji je član N. Ljubičić, u svom radu sudjelovalo i u pripremi elemenata za predmetni postupak javne nabave – opisao je Beroš

Primijećeno je da fotografija na kojoj je Index uočio vlasnika Cuspisa kako fotografira ministra na javnome mjestu odaje dojam da se znaju.

– Teško je iz fotografije zaključivati o odnosima među ljudima, posebno o tome jesu li znanci ili prijatelji, a pogotovo kad je riječ o fotografiji s javnog događaja u kojem sam koncentriran na ono zbog čega sam na određenom mjestu. Svi ostali zaključci o tome mogu biti samo plod nečije mašte ili konstrukcije s određenim ciljem – odgovara Beroš.

Upitan ostaje li ministar, kaže:

– Mogu vam jedino potvrditi da sam ministar zdravstva u Vladi RH. I da dajem sve od sebe na ovoj časnoj poziciji, od odgovora na COVID-19 do provođenja reformi, i pri tome ne kalkuliram. O mojoj ostavci odlučuje predsjednik Vlade. Prethodno je izjavio kako ga ne zanima zadržavanje “fotelje” ministra pod svaku cijenu.

– No nemam običaj napuštati nedovršeni posao. Problemi u zdravstvu ne rješavaju se odlascima ministara zdravstva, već nacionalnim konsenzusom svih političkih opcija – rekao je Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, cijepise, Neven Ljubičić, Vinko Kojundžić, Cuspis d. o. o., Ericsson Nikola Tesla, IN2 Grupa, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Davor Matijević, novi predsjednik splitskog SDP-a
STRANKE
Davor Matijević, novi predsjednik splitskog SDP-a
SPLIT - Davor Matijević novi je predsjednik splitskog SDP-a.
Laserskim zrakama ometao let zrakoplova na zadarskom području
SULUDO
Laserskim zrakama ometao let zrakoplova na zadarskom području
ZAGREB - Nakon što je na zadarskom području laserskim zrakama namjerno ometao let zrakoplova i tako ozbiljno ugrozio sigurnost leta i izazvao opasnost za ljude i imovinu, u petak je pritvoren 55-godišnjak.
Milanović: Predstavnici Hrvata u BiH će sami odlučiti s kim će i kako
PREDSJEDNIK
Milanović: Predstavnici Hrvata u BiH će sami odlučiti s kim će i kako
MOSTAR - Predsjednik Zoran Milanović uručio je u subotu u Čitluku odličje Trolist Postrojbi za posebne namjene Gavran 2 i pri tome najavio nastavak potpore Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost.
CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera
MEDIJI
CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping priznao je postojanje frustracije u njegovoj zemlji zbog beskompromisne strategije Pekinga u borbi protiv Covida-19, rekao je danas za CNN dužnosnik Europske unije koji je želio ostati anoniman.
Domovi za starije sljedeće godine skuplji barem 20 posto
POSKUPLJENJA
Domovi za starije sljedeće godine skuplji barem 20 posto
ZAGREB - Većina ustanova već je u dugovima i ne može plaćati dobavljače, a prijete im i obustavom robe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE