GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš izazvao burne reakcije: Obiteljskim liječnicima uvodi obvezu rada u hitnoj pomoći

Beroš izazvao burne reakcije: Obiteljskim liječnicima uvodi obvezu rada u hitnoj pomoći
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 09:53
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa da svi liječnici obiteljske medicine mogu biti raspoređeni na rad u hitnoj pomoći i na bolničkom hitnom prijmu, a to se nikako ne sviđa liječnicima primarne zdravstvene zaštite, piše u utorak Večernji list.

Po novom prijedlogu zakona svi liječnici obiteljske medicine mogu biti raspoređeni na rad u hitnoj pomoći, na bolničkom hitnom prijmu (objedinjenom hitnom bolničkom prijmu - OHBP) odluči li tako neki od ravnatelja, bilo doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu ili bolnice.

Većini obiteljskih liječnika to nije prihvatljivo.

"Kad radiš u hitnoj pomoći, treba stalno ići na posebne edukacije i vježbe. Rutina i grif ključni su u poslu, a mi bismo trebali nakon smjene u ordinaciji uskočiti na mjesto za koje nemamo potrebnu rutinu i grif", kaže Večernjem listu predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) Nataša Ban Toskić.

Ni dr. Vikica Krolo ne smatra da je to dobra ideja.

"Ne mislim da nam je mjesto na hitnoj, gdje su drugi protokoli, oprema i aparatura. Čemu onda specijalizacije iz hitne, zašto se utuklo toliko sredstava u njih ako treba uskakati?", pita se i dodaje da to nije dobra odluka ni kad je riječ o sigurnosti pacijenata.

"Pa mi u kontekstu funkcionalne integracije govorimo da nešto treba spajati jer nije dobro da kirurg godišnje operira jedan slučaj, a sada se gura obiteljske doktore na hitnu iako su to različite specijalizacije. Zašto sve bolničke doktore ne obvežu na rad u hitnoj?", govori dr. Vikica Krolo koja pretpostavlja da će se obveza rada u hitnoj ponajprije odnositi na ruralna područja i otoke, gdje nema hitne pomoći pa se ovime nastoji “zakrpati” rupa.

Obiteljski liječnici ističu da ništa od njihovih argumenata i prijedloga nije prihvaćeno, već im se jedino nagomilavaju nove obaveze.

"Mi smo kao struka pred slomom, kadrovski smo devastirani, a ovo će dodatno odbiti svakog mladog doktora od obiteljske medicine. Od 2200 ugovorenih liječničkih timova obiteljske medicine, njih 103 nema liječnika, dakle nositelja tima, već samo medicinsku sestru, a pacijente tih timova liječe doktori koji se izmjenjuju. Od preostalih 1100 liječnika, njih 190 starije je od 65 godina, a 650 ih je starije od 60 godina. Liječnici izvan većih gradova i na otocima godinama ne mogu naći zamjenu za godišnji odmor ili bolovanje", kaže Nataša Ban Toskić.

Broj liječničkih timova u obiteljskoj medicini od 2000. godine naovamo pao je za sedamnaest posto, dodaje. Ništa se nije ulagalo u tu granu, a još se manje ulagalo u primarnu pedijatriju i ginekologiju. Istodobno je broj bolničkih liječnika narastao za pedeset posto, sa 6000 na 9000.

Tagovi: Vili Beroš, Nataša Ban Toskić, Vikica Krolo, liječnici obiteljske medicine, hitna pomoć
PROČITAJ I OVO
Gradonačelnik Venecije kritizirao idiote koji su surfali po Canalu Grande
KRITIKE
Gradonačelnik Venecije kritizirao idiote koji su surfali po Canalu Grande
RIM - Gradonačelnik Venecije kritizirao je u srijedu "dva idiota" koji su snimljeni kako surfaju Canalom Grande, obećavši besplatnu večeru onome tko ih identificira.
Završena inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića
EPILOG
Završena inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u srijedu da su provedeni inspekcijski izvidi o slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, te da prikupljene materijale očekuje stručna analiza.
MVEP zasad bez stava o potencijalnoj zabrani ulaska Rusa u EU
VIZE
MVEP zasad bez stava o potencijalnoj zabrani ulaska Rusa u EU
ZAGREB – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zasad nema stav o zahtjevu nekih zemalja Europske unije da se ruskim državljanima potpuno zabrani ulazak u šengensku zonu.
Crnomorska flota ima novog zapovjednika
KADROVI
Crnomorska flota ima novog zapovjednika
MOSKVA - Ruska Crnomorska flota, usidrena u lukama anektiranog poluotoka Krima imenovala je novog zapovjednika, objavila je u srijedu novinska agencija RIA pozivajući se na obaviještene izvore, nakon što su brojne eksplozije u proteklih devet dana potresle ruske vojne baze koje se ondje nalaze.
Vučić ne želi rusku bazu u Srbiji
STAVOVI
Vučić ne želi rusku bazu u Srbiji
BRUXELLES - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Bruxellesu da našoj zemlji nisu potrebne bilo čije strane baze na teritoriji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE