GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Imamo još nekoliko tjedana do dolaska omikrona u punoj mjeri

Beroš: Imamo još nekoliko tjedana do dolaska omikrona u punoj mjeri
MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar Vili Beroš obratio se novinarima nakon sastanka s predstavnicima Stožera civilne zaštite, ravnateljima bolnica iz svih županija, kao i predstavnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo.

- Premijer je izrazio veliku zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što rade u ove dvije godine u borbi protiv pandemije. Analizirali smo trenutnu situaciju, smirivanje četvrtog vala, ali i ono što nas čeka u perspektivi pojave novog soja virusa i mogućeg petog vala. Proanalizirali smo sve bitne elemente zdravstvenog sustava i akceptirali ono što je najvažnije, a to je s jedne procijepljenost, a s druge strane izdržljivost sustava kojeg prije svega čine ljudi - da izdržimo u organizaciji i zbrinjavanju COVID bolesnika, ali i ne-COVID, funkcioniranju cijelog sustava kako bi mogli pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb i dalje', rekao je dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Upitan što očekuje u petom valu, Lukšić je odgovorio: 'Ima neke sličnosti ovog trenutka s onim kakav je bio na samom početku. Danas nešto znamo, ali i dalje dosta pitanja zahtijeva odgovore što se tiče omikron-varijante. Sustav se priprema na sve opcije. Činjenica je da je zarazniji, da su kliničke slike nešto blaže, ali za očekivati je veći broj hospitaliziranih i to je jedan od najvećih izazova. Zato je važno docijepiti se da bi imali aktivnu imunost'.

- Nama svim ravnateljima je drago zbog ovog sastanka, što smo prodiskutirali o stanju u zdravstvenom sustavu. Zdravstveni sustav i sigurnost je na vrlo visokom nivou. Po svim procjenama mi smo spremni za izazove koji su ispred nas. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, bolnički sustav će biti spreman zbrinuti pacijente koje treba. To je ono što je najbitnije', rečeno je na konferenciji za medije.

- Još jednom želimo pozvati sve na cijepljenje jer je to jedini izlaz iz ove situacije. Pacijenti koji su cijepljeni imaju puno manji rizik od razvoja ozbiljnih oblika bolesti COVID-19. Još jednom poručujemo građanima da je zdravstveni sustav stabilan, bolnički sustav je spreman za nove izazove ako će doći do pogoršanja situacije, a sve želimo pozvati na cijepljenje i držanje ostalih mjera Stožera.'

'Šatori ispred Dubrave i Arena će ostati do daljnjega jer ne znamo što nas čeka. Moramo biti spremni i na ugrozu koja je većeg opsega nego što je dosad bila. Oni će biti pripravni i dalje za aktivaciju u kratkom roku', rekao je ministar Vili Beroš.

Upitan jesu li planirane nagrade za zdravstvene radnike, Beroš je rekao da će Vlada naći način da im zahvali. 'Znate da smo uveli COVID nagradu koja je na nivou nešto većem od simbolične, bila je maksimum koji možemo dati, osim financijske, možemo razgovarati i o drugim oblicima zahvale. Svakako razmišljamo o tome', rekao je.

Osvrnuo se i na nepoznanice oko omikrona. 'Ona se pojavila na području JAR-a i krenula u širenje. Nekoliko je elemenata po kojima situaciju otamo ne možemo premjestiti u Europu. Tamo je sad ljeto, a kod nas zima. Tamo prevladava mlađe stanovništvo, mi imamo dosta starijih. Moramo biti jako oprezni. Dobra je situacija što imamo nekoliko tjedana prednosti nad zbivanjima u ostalim zemljama zapadne Europe gdje ćemo vidjeti kako se omikron ponaša u ovim uvjetima te ćemo vjerujem imati dovoljno vremena za prilagodbu', rekao je Beroš.

Upitan je li realno očekivati povećan pritisak na bolnice, Beroš je rekao kako je teško odgovoriti na to pitanje te da ono prelazi u sferu spekulacija.

- Za sada je potpuno jasno da je omikron varijanta daleko zaraznija, brže se širi. Vjerojatno je da ćemo imati veći broj zaraženih na dnevnoj bazi nego što je u ovom trenutku i u bilo kojem valu do sada. Vrlo vjerojatno nova varijanta izaziva blaže kliničke slike. Zbog toga je vjerojatno da će manji dio završiti u bolnicama. Međutim, ako uzmete veći dio zaraženih, onda se to prelijeva u veliki broj hospitaliziranih. Moramo biti pripravni za sve varijante. Spremni smo na velike brojeve. Nadamo se da se to neće dogoditi, ali najbolja prevencija je cijepljenje tj. docjepljivanje u ovom trenutku', rekao je Beroš.

- U ovom trenutku smo dobri kada je riječ o količini omikrona u RH. Imamo još nekoliko tjedana do dolaska omikrona u punoj mjeri. Ako se sada cijepimo, mi ćemo se zaštititi. Ne očekujemo dolazak omikrona već sutra, iako će brojevi postepeno rasti. Vjerojatno će druga polovina biti ta kada će omikron pokazati svoju punu snagu u Hrvatskoj', dodao je Beroš.

Upitan o odlukama čelnika lokalnih samouprava, Beroš je rekao kako oni moraju prepoznati napore Stožera koji su usmjereni prema očuvanju zdravlja građana i spašavanju života, prenosi HRT.

Rekao je kako su na sastanku komparirali smrtnost u Hrvatskoj dodajući da ona nije dobra. 'Imamo smjernice za liječenje sukladno svjetskim smjernicama. Struka je rekla kako liječiti i naši liječnici pružaju maksimum. Od trenutka kad je cjepivo došlo svaki život se smatra izgubljenim previše. Odaberimo zdravlje i cijepimo se. Poziv svim čelnicima građana i općina da vode računa o stanovništvu, da ne ignoriraju ovu tešku bolest, nego da se postave sukladno preporukama struke i znanosti', poručio je ministar dodajući kako najave gradonačelnika Bulja vjerojatno nisu zakonski moguće.

Beroš je otkrio kako je booster dozom u Hrvatsko cijepljeno 473.001 osoba. 'Svakako ćemo ubrzati proces cijepljena. Apelirao sam na sve ravnatelje zdravstvenih ustanova da apeliraju na svoje zaposlenike i da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje pacijenata boosteriranjem', rekao je.

Tagovi: omikron, omicron, koronavirus, Vili Beroš, Ivica Lukšić, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE