GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Imamo dovoljno testova, ali ne znamo koliko će epidemija trajati

Beroš: Imamo dovoljno testova, ali ne znamo koliko će epidemija trajati
MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 14:46
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar Vili Beroš na službenoj Facebook stranici Vlade o koronavirusu - Koronavirus.hr u live chatu odgovarao je na pitanja građana.

Ministar Beroš kazao je kako će u Areni Zagreb biti centar za prijem građana drugog stupnja.

Zaprimljeno je puno pitanja o zaštitnim maskama, gdje će se moći kupiti, budući da u puno ljekarna nema maski za lice.

Ministar Beroš kazao je kako je prvenstveno važno da zdravstveni radnici, policajci, sanitarni inspektori i slična zanimanja imaju dovoljno zdravstvene zaštite. Jedan šeik je donio veliku količinu zaštitnih maski, kazao je ministar te dodao kako se radi na nabavljanju većih količina maski.

Što je s otkazanim terminima pregleda, bilo je jedno od pitanja.

Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Kasnije ćemo razgovarati i onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koji zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu, kazao je ministar Beroš.

Osobe s autoimunim bolestima spadaju u rizične skupine kao i osobe starije životen dobi te kronični bolesnici te ministar apelira da se oni pridržavaju mjera.

Imamo 500 stacionarnih respiratora i 300 mobilnih je ako gledamo u postocima daleko veći broj od potencijalnog broj oboljelih, kada gledamo talijanski i kineski scenarij, kazao je ministar Beroš te dodao kako se radi o novom virusu te kako je potreban oprez.

Kako nastavlja raditi sanitetski prijevoz, zanimalo je jednog građanina.

U ovom trenutku nemam podataka da je sanitetski prijevoz diskunkcionalan na bilo kakvom nivou, postoje službe koje se bave time i uvjeren sam kako će one donijeti mjere i odluke prema potrebi. U ovom trenutnu nemam podataka da je disfunkcionalan. Ukoliko iskrsne problem, to će riješiti Ministarstvo.

Hoće li se postrožiti mjere putovanja trajektom?

Naša epidemiološka slika je još uvijek dobra. Mi kao stožer ne donosi ništa samostalno, već na temelju mišljenja struke. One su temeljene na mišljenju struke. S obzirom na trenutnu situaciju - ne.

Koja je cijena testova?

Ne mogu to odgovoriti, cijena je irelevantna, bitno je da ih ima dovoljno.

U Zagrebu je zaraženo 10 posto testiranih?

Svi pozitivno testirani u Zagrebu pribrojeni su ukupnom broju oboljelih. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih u laboratoriju pozitivno, ali to je zato što se šalju samo selekcionirani bolesnici. To nije preslika stanja u cijeloj populaciji, kazao je ministar.

Što u vezi lijekova koji su se pojavili vani?

Struka jedina to može odgovoriti. Bilo je informacija o lijekovima koji djeluju, ali to se nije pokazalo točnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne. Moramo biti objaktivni i ne nasjedati spinovima.

Moraju li vozači koji voze robu van države u samoizolaciju?

Da. Putevi opskrbe moraju biti otvoreni. Ali epidemiolozi su morali pronaći način kako da se ti vozači samoizoliraju. To je reguliran i propisan tijek robe i kamiona i vozača.

Zašto se tesiranja provode samo u Zagrebu?

Zato što smo testiranje omogućili samo sedam dana nakon što je test osmišljen, po čemu smo među prvima u Europi. Nakon što su se pojavili drugi testovi, omogučili smo još dva centra za testiranje u Zagrebu.

No, budući da se radi o novom genskom testu moramo biti iznimno oprezni budući da ako dođe do lažno negativnog testa to bi mogao biti problem. Svjedoci smo toga da se na tržištu pojavljuju brojni testovi.

Svjedoci smo da su Talijani vršili brojna testiranja pa im rezultati nisu dobri. Nijemci vrše otprilike jednak broj testiranja kao i mi.

Građani u trgovinama se ne pridržavaju preporuka za razmak između ljudi. Kako se toga pridržavati?

Još jednom apeliramo na svijest građana, njihovu odgovornost. Moramo misliti o vlastitiom, ali i tuđem zdravlju.

Pridržavanje razmaka je od osnovne važnosti. Mi možemo samo apelirati na ljude da se toga pridržavaju. Ponašajte se odgovorno prema sebi i prema drugima.

Što misli koliko će trajati epidemija?

Ništa ne mogu predviđati. Ono što daje razloga za optimizam jest činjenica da epidemija u Kini jenjava. Ja se osobno nadam da će to biti do šestog ili sedmog mjeseca. Mi se pripremamo na sve scenarije.

Koje su procjene broja zaraženih?

Imamo usporedne točke. Znamo koliko je broj bio u Kini, Italiji... Nije kraj epidemije. To su nam kriteriji.

Trebamo li jesti više voća i povrća zbog jačanja imuniteta?

To je uvijek dobrodošlo, ali to ne može biti jedina mjera borbe protiv virusa, najbolje je pridržavati se preporučenih mjera.

Što je s taksi službama?

Epidemiološka služba daje upute. Bilo bi dobro voziti se u daljini od vozača.

Zašto imamo toliko malo oporavljenih?

Jako smo oprezni oko oporavka budući da se radi o novom virusu. Uveli smo nove kriterije. Taj netko mora biti putpuno bez simptoma i mora imati dva negativna rezutata.

Koliko traje oporavak od dijagnoze do ozdravljenja?

To je individualno, netko ima gripu tri dana, netko deset dana. Većina virusnih bolesti ima dinamiku. Oporavak je duži od obične gripe.

Zašto se ne testiraju svi koji su bili van države?

Svi koji su na listi dobivaju mjeru samoizolacije. Prema sadašnjoj situaciji, većina nije zarazna. Struka to određuje. Imamo dovoljno testova, ali ne znamo koliko će epidemija trajati. Ditektor WHO-a je naveo da je manjak testiranja poluga povećanja zaraženih, ali pritom nije mislio na nas.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, Alemka Markotić, KB Dubrava, KBC Zagreb, respiratorni centar
PROČITAJ I OVO
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
Iran prijeti: Možemo odgovoriti u par sekundi
PRIJETNJE
Iran prijeti: Možemo odgovoriti u par sekundi
TEHERAN - Sve više visokih dužnosnika Irana upozorava, kako Izrael tako i Zapad, na posljedice moguće izraelske odmazde zbog povijesnog napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE