GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš i Capak otkrili novi plan za rad bolnica

Beroš i Capak otkrili novi plan za rad bolnica
BOLNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 17:00
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas u podne putem aplikacije Zoom su započeli sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Nakon 15:30 Beroš i Capak dali su izjavu medijima ispred Ministarstva zdravstva.

"Dali smo naputak da se poveća broj kreveta", rekao je Beroš.

"Nove su okolnosti, situacija se mijenja, novost je ta što smo sugerirali da se formiraju takozvani sekundarni centri za prihvat svih bolesnika", rekao je Beroš.

"Arene su tercijalni centri za smještaj bolesnika", kazao je.

Rekao je da bolnice u Hrvatskoj imaju preko 20.000 kreveta.

"Zdravstvenom kadru treba posvetiti veću brigu. Liječnici i sestre se razbolijevaju od korone, to je problem", kaže Beroš koji dodaje kako se nada da će imati mogućnost razmjene kadra jer neće svi dijelovi Hrvatske biti jednako pogođeni u svakom trenutku.

"Modificirali smo raniji model u Zagrebu. Dubrava je bila Covid bolnica, sad nam se ta opcija malo mijenja. Utoliko, naravno da ćemo aktivirati dodatne kapacitete, ali isto tako u C bloku ostavit ćemo odvijanje uobičajenih aktivnosti", rekao je.

"Ono što je različito od proljetos je činjenica što su na proljeće upadi u zdravstveni sustav bili rijetki i pojedinačni. Sad su učestali, to je poseban element o kojem smo vodili računa", kaže Beroš.

"Cilj nam je naći optimalni model. Naravno, imamo spremne još neke modele, o tome ne volimo pričati. To se svodi na to da će sve bolnice biti Covid bolnice, ali iskreno se nadamo da će se odgovornim ponašanjem spriječiti širenje epidemije", kazao je Beroš.

Capak je uzeo riječ. Govorio je o problemu traženja kontakata, odnosno o tome kako epidemiolozi to ne stižu.

Kaže da je epidemiološkim timovima teško obaviti sav posao u smislu traženja kontakata.

"Tražili smo pomoć drugih struka koji mogu to raditi", rekao je Capak.

"Ministar je potpisao sto dozvola za zapošljavanje u zavodima za javno zdravstvo", rekao je Capak.

Osim toga, epidemiolozima će pomoći i liječnici primarne zdravstvene zaštite.

"Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sad dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još uvijek nedovoljno točni da bi ih se primjenjivalo, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani", rekao je Capak.

"Što se tiče testiranja vikendom, ove subote smo imali veliku gužvu. To je neprihvatljivo s više aspekata. Intenzivno se radi na tome da se poveća broj Covid ambulanti koje će raditi vikendom. Što se tiče HZJZ-a, traži se prometno rješenje, a traži se i nova lokacija za nova testiranja", kazao je Capak.

Capak je upitao je li ugrožena nabava lijekova zbog spora s veledrogerijama.

"Zahvaljujem se Mariću što je ponudio sumu koja je u ovom trenutku jedina moguća. Treba zahvaliti veledrogerijama na partnerskom odnosu. No trebat ćemo razgovarati nadalje i strpjeti se do rebalansa", rekao je Capak dodavši da se nada da će se rebalansom osigurati nesmetana objava lijekova u bolničkom sustavu.

Za preminulu ženu koja je 1981. godište rečeno je da je bila u lošem stanju od ranije.

"Ne postoji opća definicija lockdowna. Lockdown podrazumijeva određena zatvaranja, može biti selektivno ili općenito. Ali neka općenita definicija za zemlje EU ne postoji", rekao je Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, Krunoslav Capak, bolnice, lockdown, veledrogerije, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Pronađeno drugo tijelo na mjestu eksplozije u kemijskoj tvornici u Leverkusenu
TRAGEDIJA
Pronađeno drugo tijelo na mjestu eksplozije u kemijskoj tvornici u Leverkusenu
LEVERKUSEN - Tijelo druge osobe pronađeno je u utorak na mjestu eksplozije u postrojenjima kemijske industrije u Leverkusenu, te su, po posljednjim podacima, u nesreći dvije osobe poginule, 31 je ozlijeđena, a nekoliko se smatra nestalima, objavile su vlasti toga grada na zapadu Njemačke.
Ranko Ostojić, Gordan Maras i Zvane Brumnić izbačeni iz SDP-a
SDP
Ranko Ostojić, Gordan Maras i Zvane Brumnić izbačeni iz SDP-a
ZAGREB - Po nekim procjenama Klub SDP-a u Saboru mogao bi ostati bez šest zastupnika, a neki pak smatraju da će ih otići više, pa čak i neki europarlamentarci.
HUBOL traži ostavku Gordana Lauca na mjesto člana Znanstvenog savjeta vlade
OŠTRO
HUBOL traži ostavku Gordana Lauca na mjesto člana Znanstvenog savjeta vlade
ZAGREB - Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u utorak je zatražila ostavku Gordana Lauca na mjesto člana Znanstvenog savjeta vlade.
Spahn najavljuje oštrije mjere za njemačke turiste koji se vraćaju s odmora
MJERE
Spahn najavljuje oštrije mjere za njemačke turiste koji se vraćaju s odmora
BERLIN - Njemačka vlada zbog rasta incidencije želi pooštriti pravila testiranja za povratnike s godišnjih odmora. U zemlju ne bi mogao ući nitko tko nije cijepljen, preležao bolest ili predočio negativni test.
Toksični oblak nad Leverkusenom, četiri osobe nestale
ZAGAĐENJE
Toksični oblak nad Leverkusenom, četiri osobe nestale
LEVERKUSEN - Snažna eksplozija pogodila je područje njemačkog grada Leverkusena, u kojem se nalazi i kemijski koncern Bayer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE