GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Građani se ne mogu ponašati kako žele

Beroš: Građani se ne mogu ponašati kako žele
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 20:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - O novim mjerama, preporukama i zabranama zbog pojave novozaraženih koronavirusom ministar zdravstva Vili Beroš govorio je u Dnevniku Nove TV.

"U ovom trenutku stanje nije posebno zabrinjavajuće, ali moramo biti oprezni jer smo u nekoliko dana imali povećanje od čak 55 oboljelih.

Otprilike 20 njih su importirani iz inozemstva, a za 35 su određeni njihovi kontakti. Epidemiološka služba prati i radi svakodnevne izvide te određuje mjere prema tim novooboljelima i njihovim kontaktima. Nije mu poznato gdje su se novooboljeli zarazili, ali to zna epidemiološka služba, a to je najvažnije", ističe ministar za Dnevnik Nove TV.

"Nisam epidemiolog niti infektolog. No osobno, na temelju razgovora s kolegama, bih mogao reći da se ne može raditi o tipičnom drugom valu, jer prvi nije završio, znači radi se o određenom kontinuitetu.

Činjenica je da smo danima imali nula novooboljelih što je savršena epidemiološka situacija, ali ne bih mogao ustvrditi da se radi o drugom valu", kaže ministar te dodaje da se može kontrolirati širenje zaraze.

"To ne znači da se građani mogu ponašati kako žele. Od početka samo uvodili različite mjere i mijenjali ih s obzirom na epidemiološku situaciju, ali mjere razmaka i izbjegavanja kontakata te održavanja higijene su od iznimne važnosti", ističe ministar.

Granice nisu zatvorene jer se takve odluke donose na temelju procjene epidemiološke situacije, ali ako situacija izmakne kontroli apsolutno postoji i ta mogućnost, rekao je Beroš te dodao kako je došlo je do smanjenja ulaska iz Srbije za 20 posto i iz BiH za 40 posto jer 70 posto zahtjeva za ulaskom iz tih zemalja nije bilo opravdano, a tvrdi da to nije odluka za spas turističke sezone i gospodarstva, već epidemiološka odluka.

"Društveni život i gospodarstvo ne mogu stati, ali zdravlje i život ljudi nemaju alternativu", rekao je.

U Splitu, Zagrebu i Osijeku zabranjeni su posjeti bolnicama i domovima za starije i nemoćne zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a u drugim županijama, gdje je situacija povoljnija, mjere su slabije.

"Epidemiološka situacija u nekim županijama je iznimna, nisu imale ni 10-ak zaraženih, a sad nemaju nikog", kaže Beroš te dodaje kako sukladno epidemiološkoj situaciji će se određivati određene mjere.

Ministar zdravstva kaže da smo u početku epidemije u zdravstvenom sustavu pripremili kapacitete koji se mogu reaktivirati.

"Političari koji se ne pridržavaju mjera stožera ne šalju baš najbolju poruku građanima", smatra Beroš.

Ministar zdravstva kaže i kako su epidemiološke službe i Državno izborno povjerenstvo u kontaktu te će imati sastanak kako bi prilagodili mjere za nadolazeće izbore epidemiološkoj situaciji. Tvrdi i kako će glasovanje biti omogućeno i svima koji su u samoizolaciji.

"To ja zadatak DIP-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", rekao je Beroš.

Za kraj ministar zdravstva prokomentirao je dug bolnica veledrogerijama.

"Dug veledrogerijama postoji već dugi niz godina. Kriza s koronavirusom poremetila je i njihove i naše financije, ali potrebno je sjesti i razgovarati. Važniji je razgovor o sistemskom rješavanju tog problema kako ne bi ubuduće gomilali dugove", smatra ministar zdravstva.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE