GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Fake news i krive procjene vode nas u smrt

Beroš: Fake news i krive procjene vode nas u smrt
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2021 / 13:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u utorak da u posljednja 24 sata imamo 4926 novozaraženih, više nego prije tjedan dana. Stopa incidencije je 1691 na 100.000 stanovnika, što nije dobro. Popunjeno je gotovo 80 posto bolničkih kreveta, rekao je Beroš u Banskim dvorima, gdje je održan redoviti sastanak vladajuće većine.

Ministar Beroš rekao je da je više od dva posto novozaraženih otkriveno testiranjima od uvođenja covid potvrda, čime je spriječena zaraza 8000 ljudi. Ponovio je riječi splitskog liječnika Ive Ivića, koji je rekao da je 80 posto umrlih moglo biti živo da su bili cijepljeni.

'Misli na sebe, zarazi i ugrozi druge', rekao je Beroš, kao 'novi moto' nakon prosvjeda u subotu.

Rekao je, u ime liječnika i sestara, citirajući Krešimira Luetića, predsjednika Hrvatske liječničke komore, da očigledno postoje dva paralelna svijeta u Hrvatskoj: svijet smrti i preopterećenih zdravstvenih djelatnika i svijet apsurda, lažnih proroka.

'Dajte mi recite koje to mjere vi predlažete? Zašto ne vjerujemo stručnjacima? U 15. stoljeću postojala je obaveza donijeti potvrdu da u vašem gradu ne vlada kuga. I pokazalo se učinkovitim', rekao je Beroš.

Povišenim tonom pitao je tko će odgovarati za sve mrtve.

'Spašavali smo oduvijek živote i sada to radimo. Ovo su posljedice infodemije. Fake news, krive procjene vode nas u smrt', rekao je, pozivajući one koji nisu liječnici da se kane ćorava posla.

Zatražio je argumente protiv testiranja. 'Budimo svjesni naše odgovornosti. Možemo razgovarati o tome hoćemo li testirati sve u zdravstvenom sustavu. U ovom trenutku struka u Europi se slaže - to nije potrebno. Cijepljeni daleko manje prenose virus. U zdravstvu se koriste maske, pridržavaju se epidemioloških mjera', uvjerava Beroš.

Citirao je jedno istraživanje u Škotskoj, gdje su zdravstveni radnici cijepljeni jednom dozom prenosili 30 posto manje zaraze svojim ukućanima, a cijepljeni s dvije doze čak 54 posto manje.

'Vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima', poručio je Beroš.

Ministar Ivan Malenica rekao je da su promjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti definirane odgovorne osobe i javno-pravna tijela koja provode zakon. Predviđene sankcije za propuste u provjeravanju covid potvrda su 30 do 50 tisuća kuna. 'Vjerujem da ćemo potaknuti sve čelnika tijela da poštuju odredbe zakona', rekao je Malenica.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Beroš rekao je da je odluka o pokretanju zagrebačke Arene za smještaj Covid bolesnika odgođena za početak idućeg tjedna. Opet je apelirao na cijepljenje i komentirao situaciju u Splitu.

'U svakodnevnom smo kontaktu s kolegama. Situacija nije dobra, ne zbog smještajnih kapaciteta, nego prvenstveno zbog kadrova. Shvatite poruke ravnatelja i dr. Ivića onima koji su odbili cijepljenje i onima koji se ne žele testirati', kazao je Beroš.

Rekao je da svi oni koji su pozitivni na brzim antigenskim testiranjima trebaju napraviti PCR testiranje, inače se ne uvode u statistike. Upitan je li trenutak da se promjene upute za samoizolaciju cijepljenih kontakata zaraženih, rekao je da ne ulazi u stručnja pitanja epidemiologa, ali treba napraviti sve što situaciju gura u boljem smjeru.

U Hrvatskoj je sada više od 30.000 aktivnih slučajeva zaraze, a preminulo je više od 10.400 ljudi.

Tagovi: Vili Beroš, Krešimir Luetić, covid potvrde, delta soj koronavirusa, cijepljenje u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE