GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bernardić bi mogao ostati bez većine u Predsjedništvu SDP-a

Bernardić bi mogao ostati bez većine u Predsjedništvu SDP-a
ODNIJET ĆE GA BUJICA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2017 / 10:59
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Hoće li bujica odnijeti Davora Bernardića i čeka li ga na današnjoj sjednici Predsjedništva bujica nezadovoljstva nakon što je Velimiru Bujancu poslao čestitku povodom vjenčanja, vidjet će se već večeras, ali sigurno je da predsjednik SDP-a neće lako politički preživjeti taj gaf. Kako se sada čini, na njegovoj strani neće biti većina članova Predsjedništva koji su se na društvenim mrežama mahom očitovali na način da su Bernardića vrlo jasno osudili.

O tome se doduše neće danas glasati i neće biti formalnog izjašnjavanja, ali nakon gafa s Bujancem očekuje se da će se većina članova toga tijela itekako imati potrebu ograditi od Bernardićeva kurtoaznog čina. Već je to neformalno učinio Forum mladih SDP-a Hrvatske koji se doslovce na Facebooku rugao s Bernardićevim riječima o tome da je želio biti kurtoazan, Bojan Glavašević prvi se pojedinačno ogradio od toga, potom Nenad Livun, Ivana Posavec Krivec objavila je da ju je sram takvoga čina, ali je potom obrisala status, negativno su, kako se saznaje, reagirali i Boris Lalovac kojemu je nedavno upravo Bujanec bio objavio priču o navodnom nasilju u obitelji, a isto je i s Fredom Matićem koji je mjesecima »u ratu« s Bujancem, piše Novi list.

Franko Vidović i Vedran Babić objavili su na Facebooku da su, istina sreli Bujanca u jednom restoranu ovih dana, ali da mu nisu ništa čestitali. Smatra se da i Peđa Grbin podržava Glavaševićeve stavove, a sigurno ni Biljana Borzan neće podržati šefa stranke ako bude prisutna na sjednici Predsjedništva. To znači da se šef SDP-a u ovom trenutku suočava s padom podrške u glavnom stranačkom tijelu, a čak je i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina koji je uvijek bio uz Bernardića i smatra ga se njegovim političkim »ocem«, jučer bio kritičan te je u izjavi za naš list rekao:

– Ne znam što mu je to trebalo. Ali također vidim i da je ta čestitka jedno od »najvažnijih« pitanja za svekoliki boljitak Hrvatske, život njezinih građana i opstojnost socijaldemokracije u Hrvata – kazao je Komadina.

Iz ove izjave da se zaključiti da će na sjednici danas Komadina relativizirati Bernardićev gaf i formalno ostati uz njega, vjerojatno kao i Rajko Ostojić, te Davorko Vidović, koji je jučer jedini na Facebooku javno i izrijekom branio šefa stranke: »Da je Davor Bernardić političar s puno mana (puno manjih od većine koju znam), s nekim lošim procjenama, izjavama i političkim potezima, ( s puno manjim posljedicama od npr. njegova prethodnika), jasno je i razvidno svima koji i površno prate politiku. Ali, da se digne kuka i motika, na činjenicu da je nakon razgovora i odbijanja poziva da mu gostuje u proskribiranoj emisiji, usput notornom Bujancu poželio sretan brak, i da se traži zbog toga njegova ostavka, da se govori o sramoćenju SDP-a, e to je nešto što nema veze s politikom, ali ima sa sociopatologijom koja je prekrila ovo društvo. Ni sa čime Bernardić tom gestom nije pokazao da dijeli išta sa Bujancem, njegovim političkim stilom, svjetonazorom, ustašlucima i pretjeranim granatiranjem demokratske Hrvatske. Zato dragi stranački prijatelji, nabrusite političke zube i Beru, mene ili bilo koga drugoga s kime se ne slažete, napadnite argumentima a ne besmislicama. Svatko od nas griješi i materijala za politički boj ima u izobilju«, napisao je Vidović, no sve se više čini da je u tom stavu usamljen.

Za šefa SDP-a danas će, međutim, još dvije teme biti vrlo važne i mogle bi za njega postati »kobne«: naime, prva je činjenica da se stranka nedavno zadužila zalažući imovinu, o čemu nitko u vrhu stranke nije ništa znao, a druga odluka o održavanju lokalnih unutarstranačkih izbora za koju dio dosad Bernardiću bliskih organizacija, poput primorsko-goranske i nekih sjeverozapadnih, sada traže da se ti izbori održe već do Nove godine, dok je šef stranke stava da prvo treba donijeti novi statut i pravila.

Što se ovog prvog tiče, SDP je nedavno podigao kredit u Erste banci, a kao jamstvo da će ga vratiti založili su dio svoje imovine u Maksimiru i Umagu, no ta odluka donesena je mimo odluke Predsjedništva i Glavnog odbora, pa je to na Facebooku komentirala, primjerice, i Bernardiću bliska Aleksandra Kolarić uz komentar da je to izravno kršenje statuta.

- Stranka nije privatno poduzeće da takve odluke donosiš kako ti padne na pamet, rekao nam je i jedan član Predsjedništva jučer, koji najavljuje da će upravo na tome najviše inzistirati na današnjoj sjednici, te tražiti odgovornost za tu odluku.

Ako pritom dođe do glasanja, Bernardić bi i formalno mogao ostati bez podrške većine.

Činjenica je da šefa stranke više ne brane ni oni koji su do jučer bili uz njega:

- Nije problem samo ovaj gaf u Bujancem, problem je i ono zelje, loše izjave, nedefinirana politika, ali i kaos na terenu. Bernardić nije uspio konsolidirati stranku na terenu, ne znaš je li veći kaos u Splitu ili u Slavoniji. Ne, on jednostavno nije taj. Dobar je dečko, pristojan kako vidimo, ali to nije to. Politika nije da se svima svidiš, nego da imaš jasan stav«, rekao nam je jedan član Predsjedništva koji misli da bi rješenje bilo u tome da se Bernardić sam povuče, da se izabere privremeni predsjednik koji ima autoritet stranku držati na okupu, kao što je primjerice Komadina, a da se onda bira novi lider.

Rješenje može biti i da se na tematskoj konvenciji koja se mora održati do kraja godine, i gdje će biti riječi o izmjenama statuta, dogovori s Bernardićem da pristane na to da, zbog općeg nezadovoljstva u stranci, izbori za predsjednika budu ranije od roka, za godinu dana primjerice, i da se Bernardić elegantno izvuče iz ove situacije. Naravno, opcija je i da se pet županijskih organizacija poveže i traži njegovu smjenu.

U svakom slučaju, »afera Bujanec« postala je okidač za konačni napad na Bernardića koji ima loš rejting u javnosti, sve manju podršku čak i vlastitih »prijatelja«, te kaos u nizu lokalnih organizacija. To bi mogla biti prekretnica koju će iskoristiti njegovi stranački suparnici.

Tagovi: Davor Bernardić, Predsjedništvo SDP-a, Boris Lalovac, Velimir Bujanec, Bojan Glavašević, Predrag Matić Fred
PROČITAJ I OVO
Saudijski operativci koji su ubili Khashoggija prošli su obuku u SAD
NOVI DETALJI
Saudijski operativci koji su ubili Khashoggija prošli su obuku u SAD
NEW YORK - Četvorica Saudijaca koji su 2018. sudjelovali u ubojstvu novinara Washington Posta Jamala Khashoggija prošli su paravojnu obuku u Sjedinjenim Državama prema ugovoru koji je odobrio State Department, objavio je New York Times.
Connecticut legalizirao rekreacijsku marihuanu
LEGALIZACIJA
Connecticut legalizirao rekreacijsku marihuanu
CONNECTICUT - Connecticut je postao 18. američka savezna država koja je legalizirala rekreacijsku marihuanu kod odraslih.
Potres magnitude 6 pogodio Peru
PODRHTAVANJE TLA
Potres magnitude 6 pogodio Peru
LIMA - Snažan potres magnitude 6 pogodio je Limu i okolna područja središnje obale Perua, a za sada nema podataka o eventualnim žrtvama i šteti, objavio je Nacionalni seizmološki centar.
Meteorolozi: Vrućine će još potrajati, ovo nije normalno
VRUĆINE
Meteorolozi: Vrućine će još potrajati, ovo nije normalno
ZAGREB - U srijedu počinje vrhunac toplinskog vala. Na snazi su brojna upozorenja.
Otvoreno pismo ministra Beroša građanima
APEL
Otvoreno pismo ministra Beroša građanima
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš napisao je tekst u kojem sve građane poziva da se cijepe protiv koronavirusa. Kako je naveo, tekst piše "kao ministar zdravstva, kao liječnik, kao vaš sugrađanin, kao susjed".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE