GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beović: Stariji bi se trebali hitno cijepiti, na jesen nas čeka epidemiološka katastrofa

Beović: Stariji bi se trebali hitno cijepiti, na jesen nas čeka epidemiološka katastrofa
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 20:12
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska infektologinja Bojana Beović upozorila je u utorak da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka "katastrofa", ako se tijekom kolovoza ne cijepe protiv covida-19 stariji od 50 godina.

"U toj je populaciji više od trećine necijepljenih i bitno je da se zaštite još u kolovozu jer nas inače na jesen čeka katastrofa, bolnice će opet biti pune covid pacijenata", upozorila je Beović koja vodi vladinu grupu za cijepljenje.

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije delta varijante virusa.

"Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zarazit će se velik broj ljudi koji imaju uvjete za težak tijek bolesti, a nisu zaštićeni, kazala je Beović.

Države koje imaju mnogo veći udio cijepljene populacije od Slovenije nemaju tako brzi porast hospitalizacija koji bi se inače mogao očekivati, rekla je.

U tjednu od 18. do 25. srpnja u slovenskim je ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem utvrđeno da se u 98,1 posto analiziranih uzoraka koronavirusa radilo o delta varijanti, objavila je u utorak vlada, dodavši da je izvor zaraze u lokalnim prijenosima, ali i iz "uvoza" iz drugih zemalja.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ovog tjedna iz sigurne "zelene" mogla doći u rizičniju "narančastu" fazu epidemije, objavila je Slovenska televizija, što je u izjavi za medije potvrdio i Jelko Kacin, koordinator kampanje cijepljenja.

"Delta virus se brzo širi i u Sloveniji možemo govoriti o eksponencijalnom rastu zaraza tom varijantom koja sada dominira, tako da smo u zaista teškom položaju", rekao je Kacin.

"Čini se da ćemo ući u narančastu fazu, zato je sada zadnji trenutak da uvjerimo ljude kako se moraju cijepiti prije nego što širenje delta varijante poprimi takve razmjere da bismo opet morali početi zatvarati gospodarstvo i druge aktivnosti", kazao je Kacin.

Slovenija je u zadnja 24 sata imala 181 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije tjedan dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem idućeg tjedna mogle i udvostručiti, prenose slovenski mediji.

Tagovi: Bojana Beović, cijepljenje u Sloveniji, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE