GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beograd pun Indijaca, evo zašto

Beograd pun Indijaca, evo zašto
KARANTINSKI PIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz/N1.rs

BEOGRAD - Srbiju je prethodnih nedelja nezvanično posetilo nekoliko hiljada Indijaca koji, koristeći bezvizni režim i poziciju naše zemlje na epidemiološkoj zelenoj karti, ostaju ovde najduže 15 dana, koliko traje karantin, a potom nastavljaju putovanje u druge zemlje.

Taj trend se nastavlja i brojni turistički sajtovi nude Indijcima Srbiju kao destinaciju za tzv. karantin turizam. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da prvi put čuje za taj izraz, dok premijerka tvrdi da "karantin turizam" u Srbiji ne postoji, već da postoje samo jasne procedure za ulazak u zemlju.

Svi putevi vode „preko Beograda“ – Indijci nas na mapi nisu otkrili kao turističku destinaciju, već su nas, u zaobilaznom putovanju do neke treće zemlje, prepoznali kao najbolji „korona pit stop“. Kako da računovođa iz Indije stigne do svog radnog mesta u Saudijskoj Arabiji?

„Zbog pojave novog, opasnog soja korone, granice Indije su zatvorene i jedini način da se otputuje je ukoliko se prethodno neko vreme provede u nekoj zemlji sa niskim rizikom od korone. Srbija je jedna od retkih država gde nam je dozvoljen boravak, plus nije nam potrebna viza za Srbiju“, objašnjava jedan Indijac za BIRN.

Internet obiluje oglasima u kojima se Srbija nudi kao destinacija tzv. karantinske ture. Boravak traje 15 dana, cena se kreće od nekoliko stotina, pa do više od hiljadu evra. Preko Beograda putuje srednja klasa i studenti za Kanadu, ali i pripadnici viših klasa zaposleni na Bliskom istoku. BIRN piše da su im u turističkim agencijama u Indiji potvrdili da se bore sa navalom onih koji biraju karantin u Beogradu i ističu odličnu saradnju po ovom pitanju sa turističkim agencijama u Srbiji.


„Ja prvi put čujem za „karantin turizam“, ali razumem da uvek nešto neko mora da pronađe… Postoji kod nas, posebno kod onih koji su tobože kosmopolitski orijentisani, da su u stvari uvek najveći ksenofobi i da samo traže razloge zbog čega bi mi trebalo nekome nešto da zabranjujemo“, naveo je Vučić.

A premijerka Brnabić kaže: „To je termin koji prvi put čujem u životu, ali svakako ima neku negativnu konotaciju, koja me ne čudi od vas, ali „karantin turizam“ ne postoji u Srbiji“.

I dok Indijci na društvenim mrežama razmenjuju iskustva po pitanju klime, hrane i bezbednosti u Beogradu, građani u Srbiji postavljaju pitanje kako se kontroliše ulazak tako velikog broja ljudi iz zemlje u kojoj je situacija sa koronavirusom takva da je većina država u svetu zatvorila granice za državljane Indije. I nije samo Indija problem.

„I Indijce i sve druge – em dođu sa negativnim PCR testom, em ih mi odmah vakcinišemo, prvi dan se vakcinišu po dolasku u Beograd“, navodi Vučić.

A Brnabić ističe: „Uveli smo dodatne procedure da, ukoliko dolazite iz područja koja su u ovom trenutku rizičnija, da mi ovde sami radimo dodatno PCR testove kada sletite i tu pre svega mislim na putnike iz Indije“.

Inače, premijerka je na aerodromu, gde je obilazila radove na izgradnji novog terminala, prvo poručila da je poražavajuće što N1 ne postavlja pitanja u vezi sa temom i da na ta druga pitanja danas neće odgovarati, da bi potom, ipak, izabrala da odgovori samo na ovo, kako je objasnila, važno i relevatno pitanje. Brnabićeva je poručila da u Srbiji postoje jasne procedure i pravila za ulazak u zemlju i zamolila je medije da ne šire lažne vesti o karantinskim turizmu, jer će onda, kako je rekla, strani mediji to iskoristiti za napad na Srbiju. „Da ne pljujemo sami svoju zemlju, to bi bilo lepo“, kazala je premijerka.

Foto: Twitter

Tagovi: karantinturizam, Indijci, BIRN, Aleksandar Vučić, Ana Brbabić, karantin, Beograd,
PROČITAJ I OVO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE