GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Benčić: Jedan krak afere vjetroelektrane vodi prema Ćoriću

Benčić: Jedan krak afere vjetroelektrane vodi prema Ćoriću
AFERA VJETROELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 16:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnica Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) problematizirala je u srijeda aferu vezanu uz Josipu Rimac jer jedan njezin krak, kaže, vodi izravno prema ministru Tomislavu Ćoriću i njegovoj ulozi u aferi vjetroelektrane Krš-Pađene.

Benčić je u saborskoj raspravi na slobodnu temu podsjetila da je jedan od prvih poteza Ćorića kao ministra energetike bilo poništavanje rješenja njegova prethodnika Slavena Dobrovića (Most) da se za spomenuti projekt treba napraviti nova procjena utjecaja na ekološku mrežu.

"Jedan od prvih poteza Ćorića u lipnju 2017. bilo je poništenje tog rješenja, time je omogućio investitoru da do kraja te godine ispuni uvjete i zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije, što je rezultiralo time da će po megavatu struje umjesto 43, dobivati 94 eura“, rekla je Benčić.

Ove se godine, nastavila je, saznalo da je za takvo rješenje izravno lobirala Josipa Rimac i to kod direktora HERA-e, koji je 2019. donio nekoliko rješenja o otkupu struje od CEMP-a. Postavlja se pitanje je li Ćorić bio izravno uključen u hobotnicu Josipe Rimac i je li donio odluku koja je CEMP-u omogućila da idućih 14 godina prodaje struju po višoj cijeni.

"Je li to omogućio zato jer je tu bilo pogodovanja, je li to bilo trgovanje utjecajem ili izravno pitanje mita i korupcije?. To ćemo, nadam se, saznati nakon istrage USKOK-a", rekla je zastupnica.

No, čak i ako nije bilo pogodovanja, tvrdimo da je ministar namjerno, znajući koje će biti posljedice, oduzeo minimalno 1,9 milijardi hrvatskim građanima u narednih 14 godina. On je svjesno i namjerno donio odluku kojom jedna osoba, privatni investitor, dobiva, a četiri milijuna hrvatskih građana gube nemalo novca. Naš je stav da se radi o odluci koja će građane koštati milijarde i da takav način upravljanja zahtjeva najviši i najteži stupanj političke odgovornosti, poručila je Benčić.

Mirela Ahmetović (SDP) osvrnula se na Ćorićevu izjavu da je odluka Ine o otpuštanju 250 radnika poslovno uvjetovana, posljedica kretanja ponude i potražnje na tržištu.

"On je pobornik tržišne ekonomije, ali ne i kad blagoslivlje izvoz kvalitetne hrvatske nafte u Mađarsku za potrebe rada mađarskih rafinerija i radnika, a o cijeni po kojoj se izvozi nema pojma", ustvrdila je.

Ona ne spori potrebu racionalizacije zbog pada prihoda, no pita koliko je moralno i politički opravdano svaliti pad prihoda na leđa 250 radnika.

"To nije moralno, ni opravdano, pad prihoda uvjetovan je nečim drugim, to je mađarska energetska kolonizacija Hrvatske zadnjih godina", rekla je Ahmetović.

Tagovi: Sandra Benčić, afera vjetroelektrane, Josipa Rimnac, Tomislav Ćorić, vjetroelektrana Krš-Pađene
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE