GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barroso imenovan za predsjednika ključne koalicije protiv korone

Barroso imenovan za predsjednika ključne koalicije protiv korone
KADROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 18:28
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predsjedat će Savezom Gavi, koji nadzire UN-ov sustav globalnog pristupa cjepivu protiv covida-19.

Upravno vijeće Gavija, u kojem su UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetska banka i fond Billa i Melinde Gates jednoglasno je potvrdio izbor bivšeg premijera Portugala ( 2002.-2004. ) koji je deset godina bio na čelu Europske komisije ( 2004. - 2014.) i zatim radio za investicijsku banku Goldman Sachs.

"Svijet treba Gavi više nego ikada, i kako bi jamčio da će cjepivo protiv covida-19 stići u sve zemlje, bogate i siromašne, i za nastavak glavne misije, zaštite milijuna ljudi od bolesti koje se mogu izbjeći", izjavio je Barroso, prema priopćenju Gavija.

To javno-privatno partnerstvo je osnovano 2000. kako bi se omogućio pristup cjepivima u siromašnim zemljama. Savez okuplja zemlje s niskim prihodima i vlade donatore, WHO, UNICEF, Svjetsku banku, proizvođače cjepiva iz raznih zemalja, tehničke i istraživačke institute, civilno društvo, Fond Bill & Melinda Gates i druge pojedince filantrope.

Od izbijanja pandemije covida-19 organizaciju sa sjedištem u Ženevi je WHO zadužio za koordiniranje UN-ovog sustava za globalni pristup cjepivu protiv covida-19, nazvan Covax (Covid-19 Vaccine Global Access).

Bivši portugalski premijer će naslijediti NIgerijku Ngozi Okonjo-Iweala koja je sada kandidatkinja za direktoricu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i mandat u predsjedništvu Gavija završava joj krajem prosinca.

Tagovi: Jose Manuel Barroso, Savez Gavi, cjepivo protiv koronavirusa, Covid-19, Svjetska banka, Goldman Sachs, Fond Billa i Melinde Gates
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE