GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barilić: Došlo je do propusta stručnih radnika

Barilić: Došlo je do propusta stručnih radnika
PROPUST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2021 / 19:47
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je Upravni nadzor Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike utvrdio da je došlo do propusta stručnih radnika koji su vodili predmet djevojčice iz Nove Gradiške koja je preminula od ozljeda u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku gostujući u Dnevniku HTV-a rekla je kako je samim time odgovoran i ravnatelj ustanove u Novoj Gradiški.

Barilić je naglasila kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji. Naime, djevojčica je oko dvije godine provela u udomiteljskoj obitelji, u koju je došla sa svega tri mjeseca, a nakon što je utvrđeno da se situacija u njenoj biološkoj obitelji poboljšala, vraćena je biološkim roditeljima.

Podsjetimo, dvogodišnja djevojčica preminula je u nedjelju u Klinici za dječje bolesti Zagreb od ozljeda za koje se sumnja da joj je nanijela majka, koja je zbog toga .

"S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru", naveo je u priopćenju u nedjelju ravnatelj klinike Goran Roić. U izjavi za Hinu naveo je kako je njezino stanje bilo bez promjene te da je i nadalje bila vitalno ugrožena. Ranije je rekao kako je djevojčica već kod prijema bila u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi.

Djevojčica je s teškim ozljedama dovezena u Klaićevu u srijedu, a odmah se posumnjalo da je bila pretučena. Imala je teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave, osobito na koži, a po tijelu su bile vidljive i starije ozljede, što je ukazivalo na sustavno fizičko zlostavljanje. Djevojčica je bila priključena na respirator, ali ozljede su bile preteške i prognoze nisu bile ohrabrujuće, tako da je unatoč trudu liječnika iz Klaićeve preminula.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac ispitani su u subotu u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Određen im je istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Roditelji su djelomično priznali krivnju za teške ozljede svoje dvoipolgodišnje kćeri. Majci zbog smrti djevojčice prijeti do 15 godina zatvora. Teretit će je se za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, potvrdila je tužiteljica i komentirala moguće izvide o zakazivanju sustava

'S obzirom na novonastalu okolnost doći će i do izmjene kvalifikacije kaznenoga djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret. Tako da će u odnosu na nju istraga sada se voditi u odnosu na kazneno djelo i članak 120 kaznenoga zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti', rekla je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica, za RTL. Upitala hoće li se raditi izvidi vezano za odgovornost sustava u ovom cijelom slučaju, odgovorila je: 'Ako dobijemo kakve informacije da postoje nepravilnosti možemo proširiti i u tom pogledu'.

Screenshot: RTL

Tagovi: Marija Barilić, zlostavljanje djece, socijalni sustav, Nova Gradiška, Uprava za obitelj i socijalnu politiku
PROČITAJ I OVO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE