GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banožić: Vlada u petak donosi odluku o kupnji zrakoplova

Banožić: Vlada u petak donosi odluku o kupnji zrakoplova
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 14:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Saborski Odbor za obranu na trosatnoj je sjednici u srijedu od Međuresornog povjerenstva dobio informaciju o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova, no ministar obrane Mario Banožić nije otkrio koji će avion Hrvatska kupiti nego je najavio da Vlada odluku objaviti u petak.

Banožić je novinarima nakon sjednice izjavio da je cilj nabave borbenih zrakoplova zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i ostalih sastavnica Hrvatske vojske.

Je li to najbolji trenutak za kupnju zrakoplova?

Dobili smo podršku svih članova Odbora jer je postupak vođen transparentno, a tajnost je zadržana tijekom cijelog postupka i nijedan detalj ni informacija nisu izašli van, a tako ćemo se ponašati i dalje kako bi postupak uspješno doveli do kraja, istaknuo je.

“Ovo je bila prilika razgovarati o trenutku kupnje zrakoplova jer su se u javnosti pojavila pitanja je li ovo pravi trenutak s obzirom na iznos kupnje, a u kontekstu šteta nastalih od potresa i stanja gospodarstva s obzirom na pandemiju covida. Svi smo zaključili da nikada nije najbolji trenutak za donošenje odluke s obzirom na to da je ovo najveći postupak koji se odnosi na modernizaciju i opremanje HV-a, a Vlada Andreja Plenkovića nije odgađala ovaj problem i prebacivala ga drugima”, ustvrdio je ministar.

Medijske navode da se Hrvatska odlučila za kupnju francuskog Rafale zrakoplova Banožić je ocijenio špekulacijama, naglašavajući da će se prava informacija naći na sjednici Vlade kada odluka bude donesena.

Naša je želja donijeti tu odluku u petak, kada obilježavamo 30 godina ustrojavanja Hrvatske vojske, najavio je dodavši da je u planu do kraja 2021. završiti sva pitanja vezana uz potpisivanje ugovora, dok će ostali detalji postupka ostati tajni.

Banožić je potvrdio da su svi sudionici sjednice Odbora morali ostaviti mobitele vani zbog tajnosti podataka.

Predsjednik Odbora Franko Vidović (SDP) ocijenio kako je cijeli postupak vođen dobro i profesionalno, čemu svjedoči da do sada nije bilo nikakvih podataka u javnosti kojih nije trebalo biti, osim špekulacija.

Kazao je kako bi, da je premijer Plenković, prvo pogledao prema Baniji, predgrađima Zagreba, Krapinsko-zagorskoj županiji, međutim, dodao je da premijer ima svoj politički kapital i sam odlučuje kako će ga trošiti.

Važno što nijedna informacija nije iscurila

“Osim te zamjerke, što se tiče SDP-a kupnja zrakoplova nikada nije došla u pitanje jer je to i SDP-ova Vlada još 2014. godine stavila u plan dugoročnog razvoja oružanih snaga”, napomenuo je Vidović.

Odbio je komentirati nagađanja medija da je riječ o francuskom proizvođaču jer će podatak o tome dati premijer Plenković. Tek je pojasnio da su na sjednici Odbora čuli što će biti prijedlog Međuresornog povjerenstva, a za što će se Vlada odlučiti, to ne može prejudicirati.

Osobno je, ističe Vidović, sklon svakom zrakoplovu koji će podignuti nacionalnu sigurnost Hrvatske i tako pozitivno utjecati na hrvatsko gospodarstvo i turizam da se naši gosti, ali i kapital, osjećaju sigurnije.

Predstojnik premijerova Ureda i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva Zvonimir Frka Petešić također je važnim ocijenio što, zbog integriteta procesa, nijedna informacija nije iscurila.

Tagovi: Mario Banožić, nabava borbenih aviona, avioni F-16, Zoran Milanović, Mike Pompeo
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE