GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banožić traži smjenu Hranja

Banožić traži smjenu Hranja
SMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2021 / 15:06
Autor: SEEbiz / H
POŽEGA - Ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja "zbog nepoštivanja Zakona o obrani" i zbog toga što mu je zabranjeno obraćanje na prisegi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

"Ako se ne može oduprijeti tom valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne trebao biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga", rekao je Banožić odgovarajući na pitanja novinara.

Naložio je, kaže, inspekcijski nadzor o zakonitosti tih odluka. Upitan što ga smeta u ponašanju Hranja, odgovorio je da ga smeta nepoštivanje Zakona o obrani i današnji potez da mu se zabrani obraćanje.

"Jeste li ikada imali priliku doživjeti situaciju da se ministru obrane ne da da se obrati na ovakvom skupu?", upitao je ministar.

Što se tiče sukoba s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem oko umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, rekao je kako je predložio da sjednu za stol.

"Ja sam predložio da sjednemo, onako muški, ne da se prijetimo, nego ajde, sjedi", rekao je Banožić.

Vezano za Milanovićevu zapovijed Hranju, Banožić je rekao kako usmena zapovijed u zakonu ne postoji. Između ostalog, ocijenio je kako ovo više nije dijalog.

"Ovo je prešlo u performans Zorana Milanovića, kao što smo vidjeli danas", rekao je Banožić, a dodao je i kako nikad nije osporavao ovlasti predsjednika kao vrhovnog zapovjednika.

Rekao je kako ovih godinu dana pokušava sjesti za stol i razgovarati.

Upitan može li vrhovni zapovjednik neposredno zapovijedati časnicima i vojnicima, odgovorio je da ne može i da se mora poštivati Zakon o obrani.

"Vidjeli ste da u medijskim nastupima uvijek nastojim reći - ovo je Hrvatska vojska, ako postoji problem, to je slabost za sustav obrane i o njemu ne treba artikulirati javno zbog međunarodnog ugleda, obavještajne zajednice. Mi sad imamo ozbiljan problem, ja želim da se o tome razgovara na budućim sjednicama Vijeća", rekao je Banožić.

Ovo je sigurnosni problem, da načelnik Glavnog stožera mora izvršavati zapovijedi koje nisu temeljene na Zakonu, dodao je.

Burčul se pokazao kao sporedna uloga

Poručio je kako je njegova odluka o Burčulu bila na takvoj podlozi, ona je donesena zakonito. Rekao je kako je donesena u trenutku kada je prethodila odluka bez suglasnosti ministra, a čak tada nije bio prijedlog načelnika Glavnog stožera da Burčul ostane zapovjednik.

"Dva i pol mjeseca, nije pitanje Burčula kao zapovjednika, on se pokazao kao sporedna uloga, pravo je bilo na koji način postaviti zapovjednika, a da se zaobiđe zakonski proces - a to je da načelnik Glavnog stožera predloži, ministar obrane odobri, a predsjednik potpiše. Sve što tražim je da ostanemo u tom ciklusu koji je zakonit", rekao je.

Ako neće kao ministar poštovati zakon, onda ne treba biti tu, ocijenio je.

"I to je ono što sam rekao danas Hranju - ako ne možeš poštivati zakon zbog pritisaka koje dobijaš, nemoj to raditi, nemoj obnašati tu dužnost", poručio je Banožić.

Upitan je li istina da je rekao da predsjednika ne može vidjeti, rekao je da nije.

"Predsjednik je svašta tvrdio, čak i to da ja lažem, da sam lažov, a to smo svaki put demantirali. Pazite koja je to skupina rečenica i koju poruku šaljete mladim ljudima s takvim nastupima", rekao je ministar, dodavši da je i dalje suzdržan nakon ovoga što je doživio.

Predsjedniku je poručio - muški prihvati, sjedi za stol, razgovaraj, budi hrabar.

Tagovi: Mario Banožić, Robert Hranj, Zakon o obrani
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE