GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banožić: Prva četiri zrakoplova Rafale u Hrvatsku stižu krajem 2023.

Banožić: Prva četiri zrakoplova Rafale u Hrvatsku stižu krajem 2023.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 22:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar obrane Mario Banožić otkrio je kada možemo očekivati isporuku prvih vojnih aviona Rafale koje je Hrvatska kupila od Francuske.

Govoreći o dinamici isporuke zrakoplova na HRT-u, ministar Banožić je rekao kako prva četiri višenamjenska borbena zrakoplova Rafale očekujem krajem 2023. godine, isto tako 2024. druga četiri te početkom 2025. godine i posljednja četiri.

“Na taj način mi smo u pravilu završili priču s uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona i podigli borbenu spremnost Hrvatske vojske”, rekao je Banožić.

O tome kako će ovo utjecati na daljnju poziciju Hrvatske u kontekstu zajedničke europske obrane, ali i šire u NATO-u kaže: “Osim samog zadržavanja borbene spremnosti koja postoji unutar hrvatskog raznog zrakoplovstva mi s višenamjenskim borbenim avionima 4. generacije kao što su Rafali, smo postali dio onih članica NATO-a i EU-a koji imaju borbenu sposobnost. To je u ovom trenutku za nas vrlo bitno jer smo treća mediteranska zemlja s Rafalima, uz Grčku i Francusku tu je i Hrvatska. Na taj način sudjelujemo u bitnom geostrateškom pozicioniranju, prije svega kad govorimo o mogućnostima odvraćanja.”

Na pitanje je li iznos koji ćemo platiti za avione jasno definiran ugovorom i može li se on promijeniti kaže: “Cijena je onakva kakva je i komunicirana od prvog dana. Nakon uspješnog završenog procesa nabave cijena je 999.068.943 eura i to smo jasno komunicirali, Danas su se pojavili upiti vezani za onu razliku koja se pojavila na odluci koju je pročitao kolega ministar financija Zdravko Marić, a odnosila se prvenstveno na PDV koji se mora platiti na sve nove proizvode i usluge, ali je isto tako u klauzuli koja se odnosi na indeksaciju cijena koja se može pojaviti u određenom razdoblju. To je dio koji se odnosi konkretno na sam zahtjev ugovora koji imamo i to je nešto što je normalno s obzirom na vrijednost ugovora i na razdoblje. Uvijek imate moguću stopu inflacije ili nešto što će se bitno promijeniti i zato se na ovakav način planira.”

Govoreći o tome što sve potpisani ugovor podrazumijeva, osim isporuke 12 zrakoplova, odnosno kako je regulirana nabava naoružanja, obuka pilota, izgradnja infrastruktura za njihov smještaj, servisiranje ministar je rekao kako je to sve regulirano ugovorom. “Ugovoru je prethodilo, odnosno cijeloj odluci Vlade studija koju je izradila naša međuresorna skupina. Kroz tu studiju predviđeni su gotovo svi troškovi koji će biti u 30 godina. S ovom cijenom kojom je definiran današnjim potpisivanjem tehničkog dogovora i tri ugovora s francuskim tvrtkama mi smo definirali i osnovne pakete naoružanja, ali i pričuvne dijelove i obučne pakete koji se odnose na zrakoplovne-tehničko osoblje, na naše letačko osoblje koje će imati svoju daljnju dinamiku temeljem toga ugovora na koji način će se pripremati za preuzimanje Rafalea, odnosno uvođenja u sustav Hrvatske vojske”, objasnio je ministar obrane.

Upitan imaju li ti francuski Rafalei u sebi američku tehnologiju za koju je potrebno ishoditi prije kupovine bilo kakvo dopuštenje ili će se tek ta američka tehnologija ugrađivati pa ćemo onda izravno s Amerikancima pregovarati Banožić je rekao kako nema potrebe za pojašnjavanjem TPT-a.

“Ima postojeći TPT (Third Part Transfer) koji se mnogo puta spominje i u konačnici poučeni prošlim iskustvom nabavke višenamjenskog borbenog zrakoplova gdje se upravo taj TPT odnosio na dio opreme koja nije originalno proizvedena od zemlje ponuđača, Rafali su 100 posto proizvodnja Francuske, osim kripto modula koji u sebi ima svaka zemlja članica. S obzirom na to da se radi o rabljenim avionima u njima se sad trenutačno nalaze kripto moduli odnose na Francusku kao NATO članicu. Hrvatska kao članica NATO-a ima pravo na svoj kripto modul i oni će biti ubačeni unutra i nema potrebe za pojašnjavanjem TPT-a. Francuzi će izvaditi svoje, a mi ćemo od Amerikanaca kupiti nove kripto module”, objasnio je ministar.

Tagovi: Mario Banožić, Rafale, Elvis Burčul, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Talijan lažnom rukom pokušao izbjeći cjepivo
BIZARNO
Talijan lažnom rukom pokušao izbjeći cjepivo
RIM - Talijan koji je želio potvrdu o cijepljenju protiv covida-19, a da se ne cijepi, pojavio se na terminu za cijepljenje s lažnom rukom, rekli su dužnosnici.
Biden sastavlja plan za rusko-ukrajinsku krizu
PLAN
Biden sastavlja plan za rusko-ukrajinsku krizu
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti "crvene linije" Moskve, dok raste strah da bi zakuhani sukob mogao prerasti u rat.
Europski suverenisti na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a
SAVEZ
Europski suverenisti na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a
VARŠAVA - Petnaestak europskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz srpnja kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.
Brazil: Nova istraga protiv Bolsonara zbog širenja lažnih vijesti
FAKE NEWS
Brazil: Nova istraga protiv Bolsonara zbog širenja lažnih vijesti
BRAZILIJA - Sudac brazilskog Vrhovnog saveznog suda naredio je u petak provođenje istrage protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog objavljivanja lažne informacije u videosnimci u kojoj je cjepivo protiv covida povezao s aidsom.
Kolarić: Teško ćemo spriječiti širenje nove varijante virusa
VIRUS
Kolarić: Teško ćemo spriječiti širenje nove varijante virusa
ZAGREB - U Hrvatskoj se pojavila sumnja na prvi slučaj nove varijante koronavirusa. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju na prisustvo omikrona kod jednog pacijenta u Zagrebu, potvrdio je HZJZ.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE