GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić objavio Memorandum o razumijevanju o projektu Zagreb City

Bandić objavio Memorandum o razumijevanju o projektu Zagreb City
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2019 / 12:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Grad Zagreb objavio je danas na svojoj službenoj stranici Memorandum o razumijevanju o projektu \"Zagreb City\" koji je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u ožujku potpisao s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata .

Riječ je o dokumentu koji je oporba i veliki dio građana te novinara tražio na uvid nakon što je RTL-ova novinarka Darinka Derifaj objavila kako je vidjela Memorandum i da u njemu piše kako je Grad dužan u roku od 8 mjeseci od potpisivanja ugovora (plus dodatnih 6 mjeseci za odgodu) ispuniti određene uvjete, kao što su ishođenje lokacije i građevinske dozvole. Ta stavka dala je naslutiti da se radi o obavezujućoj odredbi koja objašnjava zašto Bandić tako brzo želi riješiti objavu novog GUP-a.

Grad je dugo vremena odbijao dopustiti uvid u Memorandum pod izlikom kako se radi o povjerljivim podacima, ali je pod pritiskom javnosti prošli tjedan omogućio gradskim zastupnicima te zainteresiranoj javnost da pogledaju dokument u prostorijama Gradske uprave. Ipak, uvid je bio dopušten na samo 15 minuta i bez mogućnosti zapisivanja podataka, zbog čega je oporba ovoga puta zatražila javnu objavu dokumenta.

Pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić navela je pak kako se Memorandum ne smije javno objaviti bez pristanka investitora, no čini se kako su sada dobili dopuštenje od Eagle Hillsa pa je dokument postao javno dostupan.

Sami dokument možete pronaći OVDJE.

Priopćenje iz Grada: Prostor koji obuhvaća projekt Zagreb City trebao bi postati drugo moderno središte grada

Nakon što je objavljen Memorandum iz Dubaija, iz Zagreba su objavili priopćenje i osvrt na cijeli taj projekt. Prenosimo ga u cijelosti:

Promišljanje održivog razvoja Grada Zagreba ne može izostavljati urbano transformiranje prostora Velesajma i Hipodroma koji zauzimaju više od milijun četvornih metara i jedan je od najvrjednijih gradskih strateških prostora u samome težištu grada. S jedne strane je omeđen rijekom Savom pa se nameće nužnost povezivanja tog prostora sa savskim priobaljem i promišljanje novih prometnih rješenja, uključujući i mostove. O prostoru se u stručnim krugovima i uz suradnju s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu intenzivnije govori još od 2015. Pored prostornih, niz je drugih razloga za promišljanje razvoja tog prostora, od ekonomskih te socijalnih i neizostavno okolišnih.

Ohrabrivanjem privatnih investicija o kojima se u javnosti i stručnim krugovima mnogo priča i koje svi priželjkuju, dobio bi se značajan pozitivan efekt na rast BDP-a cijele zemlje, a u slučaju projekta Zagreb City bi se moglo raditi o nekoliko milijardi eura. Važan je i utjecaj na povećanje zaposlenosti, ne samo u domaćem građevinskom sektoru nego i na otvaranje predstavništava velikih stranih kompanija koje bi u inovativnom, modernom urbanom području mogle pronaći respektabilne poslovne prostore za svoje potrebe. Sve su to značajni ekonomski ciljevi koji se mogu postići razvojem toga prostora. Socijalni aspekt se ogleda kroz novi život i nove prilike za sve Zagrepčane te u mogućnosti povećanja broja stanovnika zbog bolje javne infrastrukture i javne usluge.

Uređenjem, postojeći prostora bi se otvorio za sve građane jer današnji Velesajam i Hipodrom su ograđeni pa im je pristup ograničen, a njihovom se ponudom koristi neznatan broj građana i to manjim dijelom njegova ogromna potencijala. Osim stambenih i komercijalnih prostora te javne infrastrukture, uredile bi se zelene površine i parkovi dostupni za sve.

Prostor koji obuhvaća projekt Zagreb City trebao bi postati drugo moderno središte grada, nezaobilazna turistička destinacija, a uz sadržaje planiranog modernog Kongresno-sajamskog centra i Tehnološkog parka, Inovacijskog centra i Centra robotike te atraktivnih poslovnih prostora, bio bi i važan poslovni centar Grada Zagreba. Prostor sadašnjeg Velesajma bi postao centar poslovnih okupljanja ne samo Zagreba nego cijele Republike Hrvatske. Razvoj tog prostora značajno bi doprinio razvoju Novog Zagreba jer bi mu se udahnuo novi život. Pješačka zona, parkovi, zelene površine s komercijalnim i ugostiteljskim sadržajima bi podigli kvalitetu života, a moderna i nova javna, poslovna i komercijalna infrastruktura bi povećala vrijednost nekretnina u Novom Zagrebu.

Tako mi u Gradskoj upravi vidimo „Zagreb City".

Nakon Javnog poziva za iskaz interesa investitora te promišljanja oko načina realizacije projekta i poslovnog modela, slijedi niz postupaka koji uključuju prostorno planiranje i programiranje, a najbolji put za odabir cjelovitog prostornog rješenja je postupak provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja te dodatno raspravljeno i stručno razrađeno odabrano natječajno rješenje izradom urbanističkog plana uređenja.

Dosadašnje aktivnosti:

Na mrežnim stranicama Grada Zagreba je 13. veljače 2019., a u javnim glasilima 14. veljače 2019. je objavljen Javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta radnog naziva „Grad u Gradu"

Zaključak o osnivanju povjerenstva za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu" je donesen 1. ožujka 2019 u Zagrebu. Zaključak je objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba, br. 6, od 25. ožujka 2019.

Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu" u Zagrebu se sastalo 5. ožujka 2019. radi razmatranja pisama namjere što su pristigla na Javni poziv.

Povjerenstvo je razmotrilo zaprimljena pisma namjere te je jednoglasno utvrdilo:

1. U zadanom roku su zaprimljena 3 pisma namjere s iskazanim interesom pravnih osoba navedenih prema redoslijedu zaprimanja:

a. EUROMAX AG (Švicarska)

b. EAGLE HILLS ( Ujedinjeni Arapski Emirati)

c. BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL (Francuska).

2. Tvrtka EUROMAX AG ne zadovoljava uvjete iz Javnog poziva s obzirom da je pismo namjere s iskazom interesa dostavila na engleskom jeziku i bez popratne dokumentacije. Stoga, sukladno uvjetima iz Javnog poziva, predmetno pismo namjere se neće dalje razmatrati.

3. Propisane uvjete iz Javnog poziva u potpunosti zadovoljavaju tvrtke EAGLE HILLS i BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL

4. Kriterije na temelju kojih se vrjednovala dokumentacija priložena uz pisma namjere, a što se odnosi na financijske kapacitete, referencije tvrtki, stručnost i sposobnost vodećih stručnih osoba, iskustvo u realizaciji i upravljanju s projektima sličnih predmetu Javnog poziva.

Tvrtka EAGLE HILLS je u dostavljenim referencijama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast. Projekti iz portfolia Eagle Hillsa nisu projekti akupunkturnog karaktera nego oni koji tretiraju cjelovite urbane zone.

U Opisu projekta objavljenog Javnog poziva navedena je nužna urbana i gospodarska transformacija prostora koja će taj dio grada učiniti privlačnim za građane, turiste i poslovne subjekte te će mu dati značaj koji povijesno zaslužuje. Stoga su referencije tvrtke EAGLE HILLS okarakterizirane kao optimalne za eventualnu buduću suradnju.

Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu" u Zagrebu je gradonačelniku Grada Zagreba predložilo prihvaćanje pisma namjere s iskazom interesa zainteresiranog investitora EAGLE HILLS (Ujedinjeni Arapski Emirati) te potpisivanje memoranduma o razumijevanju s istim, a radi daljnje koordinacije, razvoja i realizacije projekta „Grad u Gradu".

Dana 14. lipnja 2019. gradskim zastupnicima je dostavljen odgovor kojim je obrazloženo sve navedeno te je istaknuto da naredne aktivnosti, nužne za pripremu i provedbu projekta „Grad u Gradu" obuhvaćaju propisane postupke izrade odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije te postupak provedbe javnoga međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja radi odabira najboljega idejnog rješenja kao buduće stručne podloge za izradu urbanističkog plana uređenja. Također je navedeno da će se za potrebe provedbe međunarodnoga javnog natječaja izraditi natječajni elaborat s programskim zadatkom te će uz uvjete natječaja, predstavljati okvir za odabir natječajnih radova i implementaciju natječajnih rješenja u prostorne planove. Istovremeno s izradom natječajnog elaborata, započela je izrada analize i revalorizacije prostora Zagrebačkog velesajma u dijelu zaštite nepokretnih kulturnih dobara te će konačne smjernice zaštite biti ugrađene u sve prethodno navedene dokumente.

Memorandum o razumijevanju između Eagle Hillsa i Grada Zagreba potpisan je 12. ožujka 2019. radi iskazivanje interesa i namjere te načelnog utvrđivanja projektnih uvjeta. Konačni uvjeti za realizaciju projekta bi se utvrdili ugovorima. U polaznim osnovama Memoranduma o razumijevanju je navedeno da se pravni poslovi vezani uz projekt sklapaju uz suglasnost predstavničkog tijela, odnosno Gradske skupštine Grada Zagreba.

U članku 15. točka 15.3. je navedeno da svaka ugovorna strana može prekinuti pregovore u vezi s projektom bez potrebe da navede bilo koji od razloga za takav postupak ili bez ikakve obveze prema drugoj ugovornoj strani. U članku 20. je navedeno da Memorandum ne predstavlja zakonsku obvezu niti stvara zakonska prava ili obveze između ugovornih strana.

Gradska uprava Grada Zagreba zainteresiranim osobama je omogućila uvid u sadržaj Memoranduma o razumijevanju, a radi povećanog interesa javnosti Memorandum o razumijevanju javno je objavljen 3. rujna 2019. na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

Tagovi: Milan Bandić, Zagreb City, Eagle Hills
PROČITAJ I OVO
Kacin: Hrvatska još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske crvene liste
PORUKE
Kacin: Hrvatska još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske crvene liste
LJUBLJANA - Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin kazao je u četvrtak da Hrvatska, unatoč primjetnom trendu izvjesnog smanjivanja broja novih zaraza, još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske liste epidemiološki nesigurnih destinacija.
EU ne priznaje Lukašenka bjeloruskim predsjednikom
ODBIJENICA
EU ne priznaje Lukašenka bjeloruskim predsjednikom
BRUXELLES - Europska unija odbija priznati Aleksandra Lukašenka za bjeloruskog predsjednika nakon njegove iznenadne inauguracije kojoj nedostaje "demokratskog legimiteta", a Bruxelles preispituje svoje odnose s Minskom, rekao je šef europske diplomacije u četvrtak.
U Hrvatskoj 232 nova slučaja zaraze, četiri osobe preminule
KORONAVIRUS
U Hrvatskoj 232 nova slučaja zaraze, četiri osobe preminule
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježena su 232 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1200.
Cijepljenje protiv gripe ipak tek krajem listopada
GRIPA
Cijepljenje protiv gripe ipak tek krajem listopada
ZAGREB - Na putu je 460 tisuća doza, a nabaviti su željeli još dodatnih 130 tisuća, ali hoće li one stići, još ne znaju.
Nećak Pabla Escobara pronašao 18 milijuna dolara neupotrebljivih novčanica
BIZARNO
Nećak Pabla Escobara pronašao 18 milijuna dolara neupotrebljivih novčanica
BOGOTA - Nećak pokojnog vođe kolumbijskog narkokartela Pabla Escobara otkrio je jedno od njegovih skrovišta s 18 milijuna dolara, prenijela je u srijedu mreža Red Mas Noticias.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE