GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić ipak dobio zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva za GUP

Bandić ipak dobio zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva za GUP
GUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2019 / 12:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je pozitivno mišljenje na izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji između ostalog predviđa izgradnju zagrebačkog Manhattana na Hipodromu i Velesajmu.

U Ministarstvu kažu da su zadovoljni jer su uspjeli natjerati Bandića da poštuje barem jedan zakon, piše Jutarnji list.

Što se tiče izmjena, Grad se obvezao da će u buduće projekte uključiti struku i javnost. Kao što je Ministarstvo prilikom traženja dopune navelo, na područjima na kojima GUP-om nisu detaljno određeni uvjeti provedbe zahvata u prostoru, a za koje je Zakonom propisana obvezna izrada Urbanističkog plana uređenja (UPU), nije moguća nova gradnja prije donošenja UPU-a.

Ovom dopunom tako se osigurava međusobna usklađenost odredbi i grafičkih prikaza GUP-a, odnosno nedvojbenost GUP-a, obvezna izrada UPU-ova za područja urbane preobrazbe (što je zakonska obveza), a samim time i uključivanje javnosti u postupak izrade i donošenja tih UPU-ova, odnosno u konačno definiranje tih prostora.
To su sva područja iz članka 82. GUP-a. Radi se o 37 područja i UPU-ova među kojima je i Hipodrom i Velesajam. Dakle, ako se GUP-om za ta područja detaljno ne odrede uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a, a što je ovdje slučaj, ne može se izdati akt za gradnju nove, već samo 'zamjenske' građevine i za rekonstrukciju postojeće građevine.

O samom sadržaju i zahtjevima građana odlučit će Skupština Grada Zagreba.
Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako je njegovo ministarstvo osiguralo da Zagreb u potpunosti poštuje zakon te da je odluku donijela struka.

- Osigurali smo da se u potpunosti ispoštuje Zakon, ali o razvoju grada i sadržaju GUP-a odlučuje politika u gradu, a ne nacionalna vlast. Na javnoj raspravi stiglo je na tisuće primjedbi, a na vijećnicima u Skupštini je odluka hoće li ih uvažiti. Osobno, ne bih nikad glasao za dokument na čiji sadržaj je stiglo toliko primjedbi struke i javnosti', rekao je Štromar.

Tagovi: zagrebački GUP, Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Crni rekord: U Hrvatskom u jednom danu 74 umrle osobe od korone
KORONAVIRUS
Crni rekord: U Hrvatskom u jednom danu 74 umrle osobe od korone
ZAGREB - U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1830 novih slučajeva zaraze koronavirusom i rekordan broj umrlih - 74 osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.
Sučić podnio ostavku na dužnost državnog tajnika
OSTAVKA
Sučić podnio ostavku na dužnost državnog tajnika
ZAGREB - Stjepan Sučić podnio je ostavku na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Australija od Kine zahtijeva ispriku zbog lažne fotografije na Twitteru
SUKOBI
Australija od Kine zahtijeva ispriku zbog lažne fotografije na Twitteru
CANBERRA - Australski premijer Scott Morrison rekao je da je lažna fotografija australskog vojnika objavljena na Twitteru kineskog dužnosnika "uistinu odvratna" te da Canberra zahtijeva da se ona ukloni, u jeku pogoršanja odnosa između dviju država.
Hospitaliziran Nikola Plećaš
PULA
Hospitaliziran Nikola Plećaš
PULA - Novih 76 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u ponedjeljak na području Istarske županije, a među hospitaliziranima u pulskoj bolnici je i legendarni košarkaš Nikola Plećaš.
Šostar: Za učinak novih mjera morat ćemo pričekati sedam do deset dana
MJERE
Šostar: Za učinak novih mjera morat ćemo pričekati sedam do deset dana
ZAGREB - "Ono što nam je sad najvažnije je da vidimo u odnosu na broj testiranih koji je postotak pozitivnih i barem kod nas je taj postotak zadnja tri dana ispod 30 posto, a brojke su išle i do gotovo 50 posto."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE