GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Baltičke zemlje, Poljska i Finska mogle bi zabraniti ulazak ruskim turistima

Baltičke zemlje, Poljska i Finska mogle bi zabraniti ulazak ruskim turistima
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2022 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
VILNIUS - Članice Europske unije, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Finska, koje dijele granicu s Rusijom, mogle bi zaustaviti ruske turiste od ulaska u njihove zemlje ako EU ne donese zabranu na razini cijele unije, rekao je litavski ministar vanjskih poslova u utorak.

"Razgovarao sam s ministrima svih ovih zemalja... S političke strane ne vidim tako puno razlika", rekao je Gabrielius Landsbergis novinarima u Vilniusu.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi u ponedjeljak razgovarati o zabrani izdavanja viza za sve ruske građane diljem EU-a, što najjače podupire pet zemalja koje graniče s Rusijom.

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je rekao da se protivi zabrani, pojasnivši da bi Rusi trebali imati mogućnost pobjeći iz svoje domovine ako se protive politici Kremlja. Neke druge zemlje poput Mađarske također bi se mogle usprotiviti zabrani na razini EU-a.

Regionalna zabrana izdavanja viza Rusima, o kojoj bi ministri iz pet zemalja trebali raspravljati na marginama skupa u ponedjeljak, uključivala bi jedinstvena pravila kojima bi se blokirali turisti, no dopustio bi se ulazak disidentima, rekao je Landsbergis.

"Ruski turisti ne bi trebali biti u Europskoj uniji... Njihova zemlja provodi genocid", rekao je, misleći na invaziju Ukrajine u kojoj su tisuće ljudi izgubile život, a milijuni su protjerani iz svojih domova.

Rusi uglavnom ulaze u EU putem kopnenih granica iz tih pet zemalja otkad su izravni letovi između Rusije i Unije obustavljeni nakon početka invazije, rekao je Landsbergis.

Estonija je prošli tjedan zatvorila svoju granicu za više od 50.000 Rusa s prethodno izdanim vizama te je bila prva zemlja u EU koja je to učinila, zbog čega je ulazak Rusima u EU postao otežan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ranije ovaj mjesec pozvao je zapad da nametne jedinstvenu zabranu putovanja Rusima, što je izazvalo ljutitu reakciju Moskve.

Tagovi: Poljska, Finska, baltičke zemlje, Litva, Estonija, LetonijA
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE