GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić otkrio kad se čuo s Hrvoj Šipek

Bačić otkrio kad se čuo s Hrvoj Šipek
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2023 / 21:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB . Ministar graditeljstva Branko Bačić je u razgovoru za RTL Danas govorio o tome kako teče obnova na Baniji koju bi on trebao ubrzati.

Govorio je i o tome vjeruje li on glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek nakon što je objavljeno da nije govorila istinu kada je u saboru rekla da nije komunicirala s Josipom Rimac.

Novinar je pitao Bačića je li umoran nakon "turneje" po Baniji. "Nisam, jučer sam bio na Baniji, u Sisku... Dogovaramo aktivnosti pred nama", odgovorio je Bačić. Osvrnuo se na sporu obnovu nakon što je upitan što bi on mogao napraviti s obnovom, s obzirom na to da je četvrti ministar graditeljstva od potresa.

"Kad govorimo o sporoj obnovi, onda govorimo o obnovi obiteljskih kuća, onih privatnih. Ali paralelno se odvija kvalitetna, neću reći sjajna, ali dobra obnova javne infrastrukture", rekao je Bačić za RTL Danas.

Bačić je upitan što je važnije ljudima koji žive u kontejneru, na što je odgovorio da je njima bez dileme najvažnije doći u svoj dom. "Zato je i prioritet ljudima pomoći da do zime imaju prikladan smještaj", kaže Bačić. Odgovorio je na pitanje kako smjestiti sve ljude do kraja godine u adekvatan smještaj.

"U srijedu ćemo raspraviti zakon koji sam predložio, objedinit ćemo tri tijela u Ministarstvu. Time ćemo strahovito ubrzati razmjenu informacija i postupanje. Smanjio sam broj procedura, smanjio sam i broj sudionika obnove. Nadam se da će sabor to i usvojiti.

Drugo, napravili smo program stambenog zbrinjavanja sugrađana u kontejnerima kroz 11 modela stambenog zbrinjavanja. Treće, nećemo zaboraviti i na one koji nisu u kontejnerima. U ponedjeljak u Sisku otvorio sam radove na prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi višestambenih zgrada. Dvije zgrade s 38 stanova", kazao je Bačić.

Novinar je pitao Bačića kad može obećati da će ljudi dobiti svoje ključeve. "Siguran sam idućih mjesec dana da će se ući u 10-ak zamjenskih kuća. Sada radimo na ubrzanoj izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća.

Nadam se da ćemo do 1. studenog oko 120 potpuno novih kuća sagraditi, useliti dio njih iz kontejnera. Gradimo višestambene zgrade, njih 14 s 208 stanova. Tu ćemo također useliti dio onih iz kontejnera", rekao je ministar graditeljstva.

Novinar je konstatirao da je ranije iste prijedloge premijeru kao Bačić predlagao bivši ministar Ivan Paladina pa da se nije ništa dogodilo. Pitao je Bačića kako je on uspio dobiti Plenkovića da mu da odriješene ruke.

"Ja sam razgovarao nekoliko puta s Paladinom. On se zalagao za objedinjavanje svih triju tijela. Ministar je najodgovorniji, smjenjuje se ili sam odlazi, ali ne može on sam upravljati s obnovom. To nije dovoljno", rekao je Bačić.

Bačić kaže da je četiri milijuna eura potrošeno iz Fonda solidarnosti. Do lipnja se treba potrošiti sve. Bačić kaže da je u utrci s vremenom. "Na dnevnoj razini provjeravamo svaki projekt koji značajnije participira u ovih milijardu eura", rekao je.

Upitan može li obećati da ni jedan euro Hrvatska neće morati vratiti, Bačić odgovara da će nastojati. "Nije sve na meni nego i na krajnjim korisnicima, dekanima, ravnateljima škola... Ugovorili smo 2.8 milijardi eura kako bismo potrošili milijardu eura. Radimo sve da ih i potrošimo", kaže ministar.

Novinar je pitao Bačića ima li glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek podršku HDZ-a nakon što je RTL objavio da ona nije govorila istinu oko Josipe Rimac.

"U četvrtak je bila rasprava o radu, vladajuća većina podržala je njezino izvješće. DORH nije samo tijelo progona nego ima i građansko-pravni odjel na čijem je čelu ona bila", odgovorio je.

Upitan je znači li to da nije trebala reći da se čula s Rimac na što je odgovorio da je potrebno da Hrvoj Šipek to sama objasni te da je veći dio toga već i objasnila. Bačić je upitan vjeruje li glavnoj državnoj odvjetnici.

"Tu se ne radi o vjerovanju. Zlata Hrvoj Šipek je samostalna. Ako je neka vlada pokazala da poštuje trodiobu vlasti, neovisnost pravosuđa, uključujući DORH, onda je to pokazao HDZ. Recentni događaji u kojima je DORH procesuirao potpredsjednika vlade i nekoliko ministara - ako to nije dokaz da je DORH neovisan, onda ne znam", odgovorio je Bačić.

Odgovorio je na pitanje hoće li sugerirati kolegama iz Kluba HDZ-a da dignu ruku za Hrvoj Šipek.

"Ona je dobila potporu vladajuće većine. SMS-ovi iz vremena kad je bila na čelu građansko-pravnog odjela - po meni to ju ne kompromitira. Moji su državni tajnici prekjučer kontaktirali DORH zbog novog Zakona o državnoj imovini i Zakona o najmu stanova", kaže Bačić.

"Kad vaše tajnike netko pita jesu li ih kontaktirali, što bi rekli?" pitao je novinar RTL-a Bačića. "Trebali bi reći da jesu. Rekao sam da će Zlata Hrvoj Šipek trebati objasniti", odgovorio je ministar koji je ponovio da smatra da je Hrvoj Šipek objasnila što je bilo s komunikacijom s Rimac.

Bačić kaže da nije komunicirao s glavnom državnom odvjetnicom i da se s njom čuo "možda prije godinu dana".

Tagovi: Zlata Hrvoj Šipek, BRANKO bAČIĆ, iVAN pALADINA, Josipa Rimac, Domagoj Hajduković, Nikola Grmoja
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE