GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić o Fortenovi: Ne znam kako su hrvatske vlasti to mogle spriječiti

Bačić o Fortenovi: Ne znam kako su hrvatske vlasti to mogle spriječiti
NACIONALNO VIJEĆE HDZ-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2022 / 18:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić dao je izjavu nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Govoreći o slučaju Fortenova Branko Bačić rekao je:

“Na sjednici je naglašeno da treba poslati poruku da Fortenova u operativnom poslovanja funkcionira normalno. Zaposlenicima i dobavljačima je to važno. Drugo, vlasništvo u Fortenovi odredio je bivši vlasnik Agrokora, a to je zbog činjenice da je u jednom trenutku Agrokor došao pred stečaj, Vlada je sa zakonom o izvanrednoj upravi reagirala. Tim zakonom su očuvana radna mjesta i u Hrvatskoj i u regiji, mali dobavljači su obeštećeni, velikim dijelom i veliki dobavljači. Banke ili fondovi koji su davali bivšem vlasniku kredite su postali vlasnici. Tako da u ovom trenutku nadležne institucije provjeravaju je li došlo do kršenja sankcija jer je Sberbanka kao ruska bila pod režimom tih sankcija. Premda je sankcijski režim EU-a donesen u srpnju, na intervenciju Vlade ostavljena su tri dodatna mjeseca da se riješi pitanje vlasništva Sberbanke. Ministarstva su dala odobrenja Mirovinskim fondovima da preuzmu i da je u zadnjem trenutku Allianz osiguranje u zadnjem trenu odustao. U međuvremenu se pojavila informacija da je Sberbanka prodala svoj udjel bez nadležnih tijela Hrvatske i Nizozemske.

Prema našim saznanjima nijedno državno tijelo u Hrvatskoj i Nizozemskoj nije dalo suglasnost i takva bi transakcija bila nezakonita, koliko znamo, odnosno kršila mjere sankcija određenih Rusiji. Dok se ne utvrde okolnosti, pričekat ćemo, utvrđuju se okolnosti.”

Na pitanje je li država ili neko tijelo moglo spriječiti transakciju, Bačić je rekao:

“Ako je nešto napravljeno protivno zakonu RH, ne znam kako bi hrvatske vlasti to mogle spriječiti. Ako je takva transakcija napravljena i krši sankcijski režim, onda neće imati pravni učinak u RH.”

Drugim riječima, novi investitor se neće moći upisati kao novi vlasnik dionica.

“Pogledao sam što je rekao potpredsjednik Vlade. Prema našim saznanjima Hrvatska nije dala odobrenje, prema očitovanju Nizozemske nisu dali odobrenje. Takav pravni promet dionicama ruske banke bez odobrenja država po nama bi bio nelegalna. Hrvatska ima dovoljno elemenata pratiti provedbu međunarodnih sankcija za Rusiju, to su neovisna tijela”, dodao je.

“Prema direktivi EK-a Sberbanka od 1. studenog ne sudjeluje u odlučivanju kad je u pitanju Fortenova. Dionice su zamrznute. Kakva će biti sudbina tih dionica, to je na novom vlasniku i banci. Je li ta kupoprodaja povrijedila režim sankcija, to će odlučivati nadležna tijela”, istaknuo je.

Na pitanje tko je onda odgovoran i je li itko mogao nešto napraviti da do ove situacije ne dođe, rekao je: “Propisano je kako se može postupati s imovinom pravnih osoba iz Ruske Federacije na prostoru EU-a. Ako je došlo do kršenja, ne proizvodi pravni učinak.”

Tagovi: Branko Bačić, Fortenova grupa, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE