GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić neće lako odustati od pozicije šefa HRT-a, evo što kažu njegovi odvjetnici

Bačić neće lako odustati od pozicije šefa HRT-a, evo što kažu njegovi odvjetnici
MANEVAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 10:55
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Na Hrvatsku radioteleviziju stiglo je pismo odvjetnika uhićenog sad već bivšeg ravnatelja javne televizije Kazimira Bačića.

U njemu navode kako nema razloga za Bačićevu smjenu te konstatiraju kako je jučerašnja odluka Nadzornog odbora HRT-a da smijeni Bačića protivna Ustavu i Zakonu o HRT-u te da se krši Ustavom i zakonom zajamčeno pravo na rad Bačiću. Inače, bivši šef HRT-a je u ovom trenutku u Remetincu, nakon što mu je određen istražni zatvor.

Bačićevi odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić navode da kazneni postupak protiv Bačića još uvijek nije započeo, jer on započinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, a što u konkretnom slučaju još nije postignuto.

Pišu i da je Županijski sud u Zagrebu prihvatio prijedlog USKOK-a da se Bačiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a “odbio prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi g. Kazimir Bačić, kao glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, daljnjim radom na svom radnom mjestu mogao počiniti neko novo kazneno djelo”.

"Ukoliko uzmemo u obzir ranije navedeno, razvidno je kako kazneni postupak u odnosu na glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije još uvijek nije započeo, obzirom ne postoji pravomoćno rješenje o provođenju istrage, te je sud odbio navode USKOK-a o postojanju opasnosti od učina kaznenog djela povratkom g. Kazimira Bačića, nakon što se saslušaju predloženi svjedoci, na svoje radno mjesto glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije", navode odvjetnici Kazimira Bačića te dodaju da se njihovog branjenika ima smatrati nevinim, sve dok mu se ne dokaže krivnja.

"U odnosu na g. Kazimira Bačića u potpunosti egzistira presumpcija nevinosti, propisana i zajamčena svakom hrvatskom građaninu čl. 28. Ustava Republike Hrvatske, u kojem stoji kako je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja, te čl. 3. st. 1. Zakona o kaznenom postupku, koji navedeno identično propisuje, tada je sasvim razvidno kako ne postoje razlozi za pokretanjem postupka razrješenja g. Kazimira Bačića s mjesta Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije”", pišu odvjetnici.

Odluku Nadzornog odbora HRT-a su nazvali potpuno nejasnim i neutemeljenim u Zakonu.

“Ukoliko već sam Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije nije pri donošenju svoje odluke o pokretanju postupka za razrješenje Glavnog ravnatelja g. Kazimira Bačića uzeo u obzir sve ranije navedeno, a trebao je, zasigurno će Hrvatski sabor, kao nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, voditi računa o jednakoj primjeni Ustava Republike Hrvatske i ranije navedenih zakona prema svim građanima Republike Hrvatske, pa tako i prema g. Kazimiru Bačiću", navodi se u dokumentu.

Bačić je, sudeći prema pismu koje su HRT-u poslali njegovi odvjetnici, odlučio maksimalno zakomplicirati život onima koji su ga izabrali, argumentirajući kako nemaju valjan zakonski instrument da ga smijene. Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji naime ne predviđa mogućnost smjene glavnog ravnatelja ako je optužen za bavljenje kriminalom u slobodno vrijeme, neovisno o poslovanju HRT-a

Tagovi: Kazimir Bačić, Nikola Mandić, Ivan Stanić, Tvornica žarulja, Zdravko Krajina, Velimir Žaja, Jelena Čeklić, Denis Mohenski Andrea Šulentić
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE