GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija protiv proširenja Schengena, Nehammer dolazi u Zagreb

Austrija protiv proširenja Schengena, Nehammer dolazi u Zagreb
SCHENGEN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 21:41
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Austrijski kancelar Karl Nehammer stiže u srijedu u posjet Zagrebu na poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a sve je dogovoreno prije ove iznenadne vijesti iz Beča za koju se pobrinuo njihov ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, koji je danas za tamošnji javni radio rekao kako se protivi proširenju schengena.

Naime, austrijski kancelar, nakon Zagreba, skupa s Plenkovićem i bavarskim premijerom u četvrtak odlazi na otok Krk, gdje će se razgovarati o proširenju kapaciteta LNG terminala, odnosno o ambicijama Hrvatske da postane regionalno čvorište nakon energetske krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, piše Jutarnji list.

No, sada će se očito i teme razgovora proširiti.

Iz Vlade za Jutarnji poručuju kako Austrija otpočetka podržava ulazak Hrvatske u schengensku zonu i uvjereni su da će tako i ostati.

- No, problem ilegalnih migracija visoko je na listi prioriteta Europske unije, ove godine povećanje je 100 posto i zato se idući petak održava izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova, na kojem će biti i hrvatski ministar Davor Božinović. Neke države očito zbog povećanja ilegalnih migracija žele bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije. Uostalom austrijski kancelar idući tjedan dolazi u posjet hrvatskom premijeru - kažu u Vladi.

Dosad ništa nije upućivalo na to da bi se Austrija mogla protiviti proširenju schengena na Hrvatsku. Ali, ministar unutarnjih poslova Austrije Gerhard Karner danas je jasno rekao kako "nije pravo vrijeme za proširenje schengenskog prostora", a izjava koju je dao austrijskom radiju, objavljena je i na službenim stranicama ministarstva.

"Policija je već uhitila 100.000 migranata u Austriji ove godine. Od tih 100.000, 75.000 nije registrirano ni u jednoj drugoj zemlji EU, iako su prošli kroz nekoliko trećih zemalja", naglasio je Karner, te dodao:

"Širenje pokvarenog sustava ne može funkcionirati. Moj stav kao ministra unutarnjih poslova je jasan: ne mogu prihvatiti ukidanje graničnih kontrola!".

Austrijski ministar unutarnjih poslova, piše na službenoj stranici, "pogurao" je zajednički sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a za sljedeći tjedan na kojem će se raspravljati o migracijama na zapadnom Balkanu.

Osim toga, početkom prosinca, održava se sudbonosni sastanak Vijeća EU na kojem će se konačno odlučivati o hrvatskom pristupanju schengenu, što su podržali i Komisija i Europski parlament. Ali odluka na Vijeću ministara unutarnjih poslova mora biti jednoglasna.

Tagovi: Gerhard Karner, Schengen, Karl nehammer, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE