GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australija: Kina se mora pridružiti globalnoj akciji protiv ruske invazije

Australija: Kina se mora pridružiti globalnoj akciji protiv ruske invazije
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
SYDNEY - Australski premijer Scott Morrison pozvao je u ponedjeljak Kinu da se pridruži globalnim naporima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu jer misli da nema zemlje koja će imati veći utjecaj od Kine na kraj rata na istoku Europe.

Australski premijer je u opsežnom govoru sugerirao da invazija Rusije ne ide prema planu njezina čelnika Vladimira Putina, za kojeg je rekao da je "precijenio kapacitete za procesuiranje ovog ilegalnog rata".

"Kina je dugo tvrdila da kao jedna od najvećih sila u svijetu treba doprinositi globalnom miru i stabilnosti. Nema zemlje koja će imati veći utjecaj na okončanje ovog užasnog rata u Ukrajini od Kine", rekao je Morrison u govoru u Institutu Lowy u Sydneyju.

Morrison, čija se vlada sukobila sa svojim najvećim izvoznim trgovinskim partnerom zbog niza pitanja, rekao je da je zaprepašten suzdržanošću Kine.

"Slušao sam glas kineske vlade kad je riječ o osudi ruskih djelovanja i vladala je zastrašujuća tišina", rekao je.

Kina je odbila ruski napad na Ukrajinu nazvati invazijom, dok je od zapadnih zemalja tražila da poštuju ruske "legitimne sigurnosne bojazni". Pozvala je na okončanje krize putem pregovora.

Rusija invaziju koju je započela 24. veljače naziva "posebnom vojnom operacijom", a Morrison je opisuje "grubim kršenjem međunarodnog prava" i "najnovijim primjerom autoritarnog režima koji pokušava osporiti status quo prijetnjama i nasiljem".

Svakim danom raste popis zemalja koje nameću sankcije Rusiji, ali na njemu još nema Kine. Unatoč tome, Morrison smatra da "nema sumnje da gospodin Putin ne ostvaruje ono čemu je težio".

"Mislim da je precijenio kapacitete za procesuiranje ovog ilegalnog rata. Način na koji je poslao mlade ročnike u vatru, ne vidim kako bi to moglo pozitivno odjeknuti u Rusiji."

Tagovi: Australija, koronavirus u Australiji, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE