GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Armenija optužila Azerbajdžan za prekid humanitarnog primirja

Armenija optužila Azerbajdžan za prekid humanitarnog primirja
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2020 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
EREVAN - Tjedan dana nakon prvog primirja u sukobu u Gorskom Karabahu koje su Armenija i Azerbajdžan potpisali, ali ga uopće nisu poštovali, u subotu u ponoć po mjesnom vremenu stupilo je na snagu novo, "humanitarno primirje", ali Erevan optužuje Baku da ga je odmah prekršio.

"Republika Armenija i Republika Azerbajdžan dogovorile su se o humanitarnom primirju od 18. listopada u 00.00 sati po mjesnom vremenu", priopćilo je u subotu navečer armensko ministarstvo vanjskih poslova. Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slično priopćenje.

No samo nekoliko sati poslije, glasnogovornica armenskog ministarstva obrane Šušan Stepanjan potvrdila je na Twitteru: "Neprijatelj je granatirao sjever između 00.04 i 02.45 sati i raketirao jug između 2.20 i 2.45 sati". Azerbajdžan zasad nije reagirao.

U obnovi sukoba prije tri tjedna poginule su stotine ljudi. Nakon prvog, neuspjelog pokušaja uspostave primirja pod pokroviteljstvom Moskve, u subotu je sukob ponovo eskalirao.

Azerbajdžan je najavio "osvetu" za smrt trinaestero civila, među kojima i djece, koji su prethodne noći poginuli u bombardiranju Gandže, drugog po veličini grada u zemlji. Mnoge kuće su srušene i ranjeno je više od 45 ljudi u bombardiranju oko 3.00 sata po mjesnom vremenu, rekao je glavni državni odvjetnik.

Vijest o primirju dolazi u trenutku kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom večeri telefonom razgovarao s armenskim i s azerbajdžanskim kolegom te nastojao na "potrebi strogog poštovanja" primirja potpisanog u prošlu subotu u Moskvi, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "pozdravio" je u subotu navečer humanitarno primirje, dodajući da je ono rezultat "francuskog posredovanja proteklih dana i sati u koordinaciji s ostalim predsjedateljima skupne iz Minska (Sjedinjene Države i Rusija).

Gandža, grad s oko 300.000 stanovnika, više je puta bila granatirana od početka sukoba.

Armenski separatisti su pak rekli u subotu da u Gandži postoje "legitimni ciljevi": zračna baza, glavni stožer motorizirane brigade, specijalne snage, operativno središte azerbajdžanske obrane, skladišta goriva i tvornice streljiva.

Usto su optužili Azerbajdžan da je tijekom noći napao civilnu infrastrukturu u Gorskom Karabahu, što zahtijeva odgovor.

Nekoliko sati prije napada na Gandžu granatirani su separatističko središte Stepanakert i grad Šuša kojega je polovina stanovništva izbjegla od izbijanja sukoba 27. rujna.

Međunarodna zajednica strahuje zbog moguće humanitarne krize i internacionalizacije sukoba jer Turska podupire Azerbajdžan. Armenija koja financijski i vojno pomaže separatiste, u vojnom je savezu s Rusijom.

Gorski Karabah, gdje su Armenci, kršćani, u većini, odcijepili su se od Azerbajdžana, šijitskih muslimana koji govore turski, nedugo prije raspada SSSR-a 1991., zbog čega je izbio rat u kojemu je izginulo 30.000 ljudi. Primirje, obilježeno prekidima, bilo je na snazi od 1994.

Tagovi: Armenija, Azerbajdžan, humanitarno primirje, Nagorno Karabah, Gorski Karabah
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE