GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arlović: Haški suci trebali su pročitati teze iz moje knjige

Arlović: Haški suci trebali su pročitati teze iz moje knjige
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2017 / 20:34
Autor: SEEbiz / Dnevnik.hr
ZAGREB - Haška presuda Jadranku Prliću i ostalima iznenadila je ustavnog suca Matu Arlovića, autora knjige o Herceg-Bosni kojom na znanstvenim temeljima želi dokazati da Hrvatska nije bila agresor u BiH, niti da je vodstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, iznenađen je haškom presudom šestorici.

Da ga čudi teza o udruženom zločinačkom pothvatu jer je, kaže, i Međunarodni kazneni sud zauzeo stajalište da takvu tezu ne prihvaća, Arlović je kazao u razgovoru za Novu TV.

"Mnogi izvlače teze da se ta presuda ne može neposredno primjenjivati ne Republiku Hrvatsku glede moguće naknade štete. To je apsolutno točno jer Republika Hrvatska nije bila direktno optužena. Ipak, to ne znači da presuda nema učinaka i po RH, dostatno je pročitati što o toj presudi misli Tužiteljstvo Haškog tribunala koje već sada traži od RH da poduzmu radnje i pokrenu postupke odgovornosti protiv svih osoba koje su bile involvirane u mogući udruženi zločinački poduhvat. Iznenadilo me da je teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, prije svega iz stručnih razloga. Dobro je poznato da je Međunarodni kazneni sud zauzeo stav da udruženi zločinački poduhvat ne primjenjuje i ne prihvaća", kazao je Arlović.

Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu, odvratio je:

"Ne u odnosu na direktnu primjenu ove presude, ali to nikako ne znači da se subjekti s ovih prostora, koji bi se eventualno opredijelili da podnesu tužbu za ratnu štetu protiv RH, ne bi obrazloženjem presude služili kao dokazom u postupcima pred drugim međunarodnim sudovima".

Arlović tvrdi i da prilikom pisanja knjige nije naišao na nijedan dokument koji bi potvrdio tezu da je Hrvatska vodila politiku podjele BiH, a objasnio je i na temelju čega smatra da su Hrvati u BiH mogli osnovati Herceg-Bosnu.

"Hrvati u BiH su osnovali hrvatsku zajednicu na temelju ustava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i na temelju Zakona o općenarodnoj obrani bivše SFRJ i naravno onog dijela koji se odnosi na BiH. Naime, općine su imale ustavnu i zakonsku obvezu organizirati pojedince građane po sistemu općenarodne obrane i društvene samozaštite u obrani vlastite imovine, slobode i zaštite života svojih sugrađana, ako centralne i druge vlasti nisu u stanju osigurati takvu obranu. U to vrijeme se dogodilo izričito stajalište premijera BiH Jure Pelivana koji je javno obznanio da centralna vlast ne može pružiti zaštitu građanima na području Hercegovine".

"Sud nije uzeo u obzir teze iz moje knjige jer su i sami u obrazloženju rekli da u nove dokaze i činjenice ne žele ulaziti s obzirom na protok vremena. Za mene je to čudna konstatacija jer ako postoje novi dokazi, onda ih je sasvim sigurno trebalo razmotriti, pogotovo ako se žele zaštititi temeljno ljudsko pravo na slobodu. Nažalost, to nije učinjeno, a ja sam uvjeren kako će branitelji pokrenuti reviziju presude. Siguran sam da će šanse obrane biti veće ako Republika Hrvatska pomogne iznalaženjem novih dokaza i činjenica koje mogu poslužiti da se obori presuda, naročito oni dijelovi koji se odnose na udruženi zločinački pothvat", kazao je Arlović.

Što se tiče budućnosti Hrvata u BiH, zaključio je:

"Mislim da tri naroda moraju sjesti i početi se realno dogovarati u interesima svih u BiH i osigurati novo ustavno i demokratsko uređenje BiH koje će na ustavnoj razini osigurati konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda. RH trebala se više založiti da se ostvari puna ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, uz poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države".

Tagovi: Mato Arlović, Haški tribunal, Herceg-Bosna, ratni zločini, udruženi zločinački poduhvat, Jure Pelivan
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatno: Zagrepčanki bez njenog znanja ugradili cijev u stanu
APSURDI
Nevjerojatno: Zagrepčanki bez njenog znanja ugradili cijev u stanu
ZAGREB - Doista nevjerojatan slučaj iz Zagreba osvanuo je danas na društvenim mrežama.
Capak: Djeca će ići u školu
JASNA PORUKA
Capak: Djeca će ići u školu
ZAGREB - "Mi sada imamo dobru epidemiološku situaciju, naše brojke su male i trend brojeva nam je u padu i sada bi djeca normalno trebala, mogla i morala ići u školu", izjavio je Capak.
Libanonska vlada podnijela ostavku
EPILOG
Libanonska vlada podnijela ostavku
BEJRUT - Libanonski premijer Hassan Diab u ponedjeljak je objavio ostavku svoje vlade, nakon kritika javnosti zbog lošeg upravljanja državom prije i nakon eksplozije koja je razorila Bejrut.
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
NEREDI
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
CHICAGO - Policajci u Chicagu otvorili su vatru na pljačkaše i uhitili više od 100 huligana nakon što su u ponedjeljak u velikom broju napali luksuznu trgovačku četvrt, pljačkajući trgovine, razbijajući prozore i sukobljavajući se satima sa snagama reda.
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
POZIV
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da želi da susjedna Bjelorusija ponovno aktivira zamrznute planove za tješnju integraciju s Rusijom nakon nove izborne pobjede dugogodišnjeg bjeloruskog vođe Aleksandra Lukašenka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE