GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arlović: Haški suci trebali su pročitati teze iz moje knjige

Arlović: Haški suci trebali su pročitati teze iz moje knjige
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2017 / 20:34
Autor: SEEbiz / Dnevnik.hr
ZAGREB - Haška presuda Jadranku Prliću i ostalima iznenadila je ustavnog suca Matu Arlovića, autora knjige o Herceg-Bosni kojom na znanstvenim temeljima želi dokazati da Hrvatska nije bila agresor u BiH, niti da je vodstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, iznenađen je haškom presudom šestorici.

Da ga čudi teza o udruženom zločinačkom pothvatu jer je, kaže, i Međunarodni kazneni sud zauzeo stajalište da takvu tezu ne prihvaća, Arlović je kazao u razgovoru za Novu TV.

"Mnogi izvlače teze da se ta presuda ne može neposredno primjenjivati ne Republiku Hrvatsku glede moguće naknade štete. To je apsolutno točno jer Republika Hrvatska nije bila direktno optužena. Ipak, to ne znači da presuda nema učinaka i po RH, dostatno je pročitati što o toj presudi misli Tužiteljstvo Haškog tribunala koje već sada traži od RH da poduzmu radnje i pokrenu postupke odgovornosti protiv svih osoba koje su bile involvirane u mogući udruženi zločinački poduhvat. Iznenadilo me da je teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, prije svega iz stručnih razloga. Dobro je poznato da je Međunarodni kazneni sud zauzeo stav da udruženi zločinački poduhvat ne primjenjuje i ne prihvaća", kazao je Arlović.

Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu, odvratio je:

"Ne u odnosu na direktnu primjenu ove presude, ali to nikako ne znači da se subjekti s ovih prostora, koji bi se eventualno opredijelili da podnesu tužbu za ratnu štetu protiv RH, ne bi obrazloženjem presude služili kao dokazom u postupcima pred drugim međunarodnim sudovima".

Arlović tvrdi i da prilikom pisanja knjige nije naišao na nijedan dokument koji bi potvrdio tezu da je Hrvatska vodila politiku podjele BiH, a objasnio je i na temelju čega smatra da su Hrvati u BiH mogli osnovati Herceg-Bosnu.

"Hrvati u BiH su osnovali hrvatsku zajednicu na temelju ustava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i na temelju Zakona o općenarodnoj obrani bivše SFRJ i naravno onog dijela koji se odnosi na BiH. Naime, općine su imale ustavnu i zakonsku obvezu organizirati pojedince građane po sistemu općenarodne obrane i društvene samozaštite u obrani vlastite imovine, slobode i zaštite života svojih sugrađana, ako centralne i druge vlasti nisu u stanju osigurati takvu obranu. U to vrijeme se dogodilo izričito stajalište premijera BiH Jure Pelivana koji je javno obznanio da centralna vlast ne može pružiti zaštitu građanima na području Hercegovine".

"Sud nije uzeo u obzir teze iz moje knjige jer su i sami u obrazloženju rekli da u nove dokaze i činjenice ne žele ulaziti s obzirom na protok vremena. Za mene je to čudna konstatacija jer ako postoje novi dokazi, onda ih je sasvim sigurno trebalo razmotriti, pogotovo ako se žele zaštititi temeljno ljudsko pravo na slobodu. Nažalost, to nije učinjeno, a ja sam uvjeren kako će branitelji pokrenuti reviziju presude. Siguran sam da će šanse obrane biti veće ako Republika Hrvatska pomogne iznalaženjem novih dokaza i činjenica koje mogu poslužiti da se obori presuda, naročito oni dijelovi koji se odnose na udruženi zločinački pothvat", kazao je Arlović.

Što se tiče budućnosti Hrvata u BiH, zaključio je:

"Mislim da tri naroda moraju sjesti i početi se realno dogovarati u interesima svih u BiH i osigurati novo ustavno i demokratsko uređenje BiH koje će na ustavnoj razini osigurati konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda. RH trebala se više založiti da se ostvari puna ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, uz poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države".

Tagovi: Mato Arlović, Haški tribunal, Herceg-Bosna, ratni zločini, udruženi zločinački poduhvat, Jure Pelivan
PROČITAJ I OVO
Tihi lockdown: Ovo su mjere koje od danas stupaju na snagu
MJERE
Tihi lockdown: Ovo su mjere koje od danas stupaju na snagu
ZAGREB - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.
WHO: Barem 60 posto populacije mora se cijepiti da bi se zaustavila korona
CIJEPLJENJE
WHO: Barem 60 posto populacije mora se cijepiti da bi se zaustavila korona
ŽENEVA - Približno 60 do 70 posto populacije treba se cijepiti da bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom, rekli su u petak čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i nisu htjeli nagađati o tome je li bolest potekla iz Kine ili ne.
Belgija oprezno ublažava mjere od 1. prosinca
MJERE
Belgija oprezno ublažava mjere od 1. prosinca
BRUXELLES - Belgija je u petak najavila oprezno ublažavanje ograničenja od 1. prosinca, ali djelomično zatvaranje ostaje na snazi kako bi se nastavio pad zaraženih covidom-19.
Sud u Pennsylvaniji odbacio Trumpov zahtjev da se Biden ne proglasi pobjednikom
EPILOG
Sud u Pennsylvaniji odbacio Trumpov zahtjev da se Biden ne proglasi pobjednikom
WASHINGTON - Federalni žalbeni sud u petak je odbio zahtjev stožera američkog predsjednika Donalda Trumpa za blokiranjem proglašenja demokrata Joea Bidena pobjednikom u toj saveznoj državi.
Plenković: Borbu protiv korone temeljimo na povjerenju građana i države
PREMIJER
Plenković: Borbu protiv korone temeljimo na povjerenju građana i države
ZAGREB - Predsjednik Vlada Andrej Plenković obratio se javnosti uoči sutrašnjeg stupanja na snagu novih epidemioloških mjera u borbi protiv Covida-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE