GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arena spremna za prihvat i do 1.000 oboljelih od koronavirusa

Arena spremna za prihvat i do 1.000 oboljelih od koronavirusa
ZA SLUČAJ NUŽDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 10:02
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Dezinficirana i “hermetički” zatvorena, zagrebačka Arena spremna je za prihvat oboljelih od koronavirusa. Metalni kreveti postavljeni su u prizemlju te na drugom i trećem katu ove sportske dvorane.

Jedan od drugog pacijenti će biti odvojeni plavim paravanima koji će im osiguravati minimum intime, piše Večernji list.

Na prvom je katu predviđen prostor za odmor liječnika i drugog medicinskog osoblja tijekom njihove smjene. Medicinari će ovamo na posao dolaziti prema svome rasporedu rada. Bolnički smještajni kapacitet Arene je za 400 osoba, no bude li trebalo, moći će ih se smjestiti i tisuću.

Ova je pričuvna bolnica pod ingerencijom Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” i tu će se smještati lakše oboljeli kako bi se u bolnicama oslobodili smještajni kapaciteti za one s težim simptomima.

– Objekt je potpuno spreman za prijam pacijenata zaraženih koronavirusom, ako bude za to potrebe. Arena je predviđena kao sekundarni centar u Zagrebu za bolesnike s blažim i srednje teškim simptomima bolesti. Sve su pripreme već odrađene, uključujući sve potrebne sanitarno-higijenske mjere, tako da Arena čeka, u slučaju potrebe, otvoriti svoja vrata. Ovaj objekt namijenjen je smještaju lakše oboljelih osoba od COVID-19, međutim, ako bi nekome bio potreban kisik, njegova je dostupnost osigurana u Areni. Kao i u svim centrima za smještaj bolesnika, osigurani su svi potrebni uvjeti za kompletnu zdravstvenu skrb – u kratkoj stanci između jučerašnjih brojnih sastanaka objašnjava nam ministar zdravstva Vili Beroš.

Kaže nam i da će za prijem pacijenata u Areni biti otvoren samo jedan glavni ulaz, sa sjeverne strane. Na ulaznom prostoru pripremljena je trijažna ambulanta u kojoj će se obavljati sve potrebne radnje za prijem i smještaj bolesnika u ovom kompleksu, poput pregleda bolesnika i uzimanja podataka. Zatim slijedi prijevoz bolesnika na treći kat dvorane gdje je predviđen smještaj za njih.

– Prijevoz će se obavljati dizalom koje je isključivo namijenjeno prijevozu bolesnika kako bi se postigla maksimalna zaštita – govori ministar.

Koridori između katova definirani su sukladno epidemiološkim uputama i, zahvaljujući dobroj infrastrukturi, bilo je moguće odrediti putove kretanja, odvojena dizala, odvojena stubišta...Na svakom su katu i sanitarni čvorovi. Ministar kaže da ih je dovoljno.

– Nije bilo potrebno raditi neke posebne preinake u prostoru dvorane, osim funkcionalnih prilagodbi prostora za smještaj kreveta i potrebne prateće opreme za bolesnike. Sve te potrebne radnje organiziralo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH – kaže ministar Beroš.

U organizaciji Civilne zaštite riješeno je i pitanje opskrbe hranom u Areni pa će se tako hrana ovamo dovoziti u posebno pakiranim jednokratnim posudama (tablet sistem).

– Cijelim projektom rukovodilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH i Križni stožer Ministarstva zdravstva, a za daljnje upravljanje zadužen je Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice” – objašnjava ministar dodavši da su mu u cijelom projektu oslonac bili načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim.mr. Maja Grba Bujević te ravnatelj Civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.

Tagovi: Arena Zagreb, koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Damir Trut
PROČITAJ I OVO
Ured Predsjednika: Ministar Banožić odazvao se na samo dva od šest brifinga
OTKRIĆA
Ured Predsjednika: Ministar Banožić odazvao se na samo dva od šest brifinga
ZAGREB - Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u subotu poslijepodne je priopćeno da se ministar obrane Mario Banožić odazvao na samo dva, od šest brifinga u Uredu Predsjednika.
Božinović: Lockdowna i policijskog sata neće biti
NAJAVE
Božinović: Lockdowna i policijskog sata neće biti
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u subotu nakon sastanka u Vladi da će sutra biti predstavljene nove epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa, no neće se uvoditi niti totalni lockdown ni policijski sat.
U Srbiji rekordan broj novozaraženih
ZARAZA
U Srbiji rekordan broj novozaraženih
BEOGRAD - U poslednja 24 časa preminule su tri osobe, dok je 757 osoba zaraženo. To je ubedljivo najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.
Nove mjere kreću od ponedjeljka, evo što donose
OKUPLJANJA
Nove mjere kreću od ponedjeljka, evo što donose
ZAGREB - Nove mjere će ići na smanjivanje broja ljudi koji su predviđeni glede javnih okupljanja.
Španjolske regije pozvale vladu na uvođenje izvanrednog stanja
POZIV
Španjolske regije pozvale vladu na uvođenje izvanrednog stanja

MADRID - Španjolske regije pozvale su u subotu španjolsku vladu da uvede izvanredno stanje čime bi se postavila pravna osnova za uvođenje policijskog sata u borbi s pandemijom koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE