GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arčabić demantira Barušića: Jedna doza cjepiva nije dovoljna, moj otac je umro nakon prve

Arčabić demantira Barušića: Jedna doza cjepiva nije dovoljna, moj otac je umro nakon prve
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 21:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gostujući proteklog vikenda u Dnevniku Nove TV, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Zoran Barušić izjavio je kako nitko od bolesnika koji su s infekcijom COVID-a 19 završili u toj ustanovi, a prethodno su bili cijepljeni barem jednom dozom cjepiva, "nije završio s potrebom intenzivnijeg liječenja, nitko nije završio na respiratoru".

– Ako govorimo o trećem valu, o onome svemu što je prethodilo nakon početka procesa cijepljenja u Republici Hrvatskoj, bilo je bolesnika koji su primljeni u Kliniku, a koji su primili jednu dozu cjepiva. Ti su bolesnici imali blažu kliničku sliku, nitko od njih nije imao potrebu za intenzivnijim liječenjem, nitko nije završio na respiratoru. Do ovog trenutka u bolnici nismo imali bolesnika koji su primili dvije doze cjepiva – komentirao je drugi čovjek vodeće hrvatske klinike za infektivne bolesti.

Ove njegove riječi, međutim, ostavile su u čudu i nevjerici obitelj pokojnog Mate Arčabića iz Zagreba. Prvu dozu AstraZenece primio je u veljači, da bi se pet tjedana poslije, točnije početkom travnja, zarazio opakim virusom. U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" hospitaliziran je početkom travnja s povišenom temperaturom i kašljem. Situacija se ubrzo počela pogoršavati, završio je na intenzivnoj njezi i priključili su ga na respirator. Unatoč svim nastojanjima liječnika i ostalog osoblja bolnice, životnu bitku izgubio je u noćnim satima 13. travnja.

Sin pokojnog Mate, Goran Arčabić, inače poznati zagrebački povjesničar, za Slobodnu Dalmaciju kaže:

– Ja jednostavno nisam mogao prijeći preko izjave dr. Barušića, jer ona nije istinita. Moj otac cijepio se 24. veljače prvom dozom cjepiva AstraZeneca. Početkom travnja obolio je od COVID-a 19. U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" hospitaliziran je 6. travnja zbog "respiratorne insuficijencije uzrokovane COVID-19 infekcijom", što je navod iz otpusnog pisma. Na respirator je stavljen 8. travnja. Unatoč naporima zaposlenika Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju, moj je otac preminuo u večernjim satima 13. travnja. Znači, prethodno je bio cijepljen jednom dozom Astre i završilo je najgorim ishodom.

Dodaje da je i sam zagovornik cijepljenja. Obiteljskom liječniku prijavio se za cijepljenje još u siječnju i čeka svoj red, a u međuvremenu je prebolio COVID-19. Njegov je motiv za javni istup sljedeći:

– Da ne bi bilo nesporazuma, smatram da su liječnici i medicinske sestre Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike "Dr. Fran Mihaljević" učinili sve što je bilo u njihovoj moći da izliječe mojeg oca. Pokazali su ljudski odnos u komunikaciji s obitelji tijekom očeva liječenja, a i u načinu na koji su nas obavijestili o smrtnom ishodu. Na tome sam im osobito zahvalan. Ja samo želim reagirati na netočnu izjavu dr. Barušića kojom on, po mojem mišljenju, šalje pogrešnu poruku javnosti. Zbog te izjave osobe cijepljene jednom dozom cjepiva mogle bi pomisliti da su zaštićene od teških oblika COVID-a 19 i odlučiti da ne prime drugu dozu. Slučaj mojeg oca pokazuje da jedna doza cjepiva ne štiti od teškog oblika bolesti i od fatalnog ishoda.

– Smatram da bi drugi čovjek ravnateljstva vodeće bolnice za zarazne bolesti u RH trebao javnosti prenositi točne i provjerene informacije, utemeljene na znanstvenoj literaturi i na kliničkoj praksi – još poručuje Goran Arčabić.

Njegov strah da bi ovakvi komentari zdravstvenih autoriteta mogli imati posve suprotan efekt, odnosno na neki način odgovoriti ljude od drugog kruga cijepljenja, potvrđuju u ponedjeljak objavljeni podaci New York Timesa, a koje su prenijeli mnogi mediji u svijetu. Po njima, oko pet milijuna Amerikanaca nije se pojavilo primiti drugu dozu cjepiva nakon što su jednom cijepljeni Pfizerom ili Modernom. Kad se preračuna, to je čak oko osam posto do sada cijepljenih.

I dok se pretpostavlja da bi se razlozi mogli kriti u tome da neki nisu imali vremena ili jednostavno nisu dobili slobodno na poslu, Angela Ramusen sa Sveučilišta Saskatchewan u Kanadi u razgovoru za Deutsche Welle upozorila je na mnogo opasniji scenarij:

– Neki misle da je dovoljna jedna doza ili ne žele ponavljanje mogućih reakcija na cjepivo.

Kako je u javnost izišao očito netočan podatak da nitko od prethodno cijepljenih barem jednom dozom cjepiva nije završio na intenzivnoj i na respiratoru, a ne još i preminuo, željeli smo razgovarati s dr. Barušićem. Također smo željeli čuti mogu li ovakve izjave utjecati na to da građani odustanu od druge doze cjepiva. Zvali smo njegov ured, poslije smo poslali i e-mail s detaljima slučaja pokojnog Mate Arčabića, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor.

Tagovi: Mate Arčabić, Zoran Barušić, AstraZeneca, Goran Arčabić, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
POZIV
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
DELNICE - Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije u utorak u Delnicama komentirao je nabavu vojnih aviona, te objavio kako je predsjedniku Vlade RH uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća za obranu na istu temu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADARSKO ČUDO
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADAR - Enio Meštrović Ričard, koji je na izborima za gradonačelnika Zadra osvojio treći rezultat - 5913 glasova, odnosno 23,49%, najveće je iznenađenje izbora u Zadru. Za N1 je komentirao činjenicu da je njegova lista za gradsko vijeće osvojila 7 mandata te će i o njima ovisiti budućnost zadarske politike.
Anušićev uspjeh postaje problem za Plenkovića
HDZ
Anušićev uspjeh postaje problem za Plenkovića
OSIJEK -  Anušić je svoj, ne libi se iznijeti stav, upozoriti na probleme ili izraziti neslaganje. Stalno je na terenu i ljudi mu vjeruju. Pa, bez njega ne bi osvojili Osijek - govori jedan istaknuti HDZ-ovac o Anušiću.
Tomašević: Idemo u preustroj gradske uprave
HOĆE LI BITI OTKAZA?
Tomašević: Idemo u preustroj gradske uprave
ZAGREB - Naše pravo je da tražimo od pročelnika i direktora gradskih poduzeća da stave mandat na raspolaganje, naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad, a naše je pravo da imenujemo nove pročelnike putem javnog natječaja, što hoćemo, rekao je Tomašević.
Austrija u lipnju prekida cijepljenje AstraZenecom
CIJEPLJENJE
Austrija u lipnju prekida cijepljenje AstraZenecom
BEČ - Austrija će negdje u lipnju prestati koristiti AstraZenecino cjepivo zbog neredovitih isporuka i narušene reputacije tog proizvoda čime slijedi primjer Norveške i Danske koje su ga prestale inokulirati zbog rijetkih, ali ozbiljnih komplikacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE