GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anušić: Očekujem da Milanović podrži uvođenje vojnog roka

Anušić: Očekujem da Milanović podrži uvođenje vojnog roka
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 20:22
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Ministar obrane Ivan Anušić ima vrlo intenzivan raspored po pitanju summita NATO-a u Washingtonu. Anušić je netom prije početka sastanka Sjevernoatlantskog vijeća govorio za Dnevnik Nove TV te je komentirao kritike koje se čuju da europske države ne izdvajaju dovoljno za obranu.

"Hrvatska je blizu dva posto i u ovom trenutku izdvajanje Hrvatske za obranu od ukupnog BDP-a je 1,9 posto. Cilj je dva posto. Cilj koji smo zadali sami sebi 2030. godine je dostići taj iznos. On je u proteklih nekoliko mjeseci smanjen na 2027. godinu, ali mislim da ćemo mi čak već iduće godine imati dva posto", istaknuo je Anušić, koji je govorio i o modernizaciji i ulaganjima u Hrvatsku vojsku.

"Izravna ulaganja u modernizaciju, naoružanje, a i od onoga što ulažemo, mora biti od tih dva posto minimalno 20 posto u modernizaciju Oružanih snaga.

U ovom trenutku imamo 24 posto od ukupnog iznosa za modernizaciju, a investicije su sve ono što se tiče Oružanih snaga – od naoružanja, opreme do infrastrukture koja je potrebna da bi hrvatske Oružane snage bile snažne, jake, efikasne i operativne", kazao je Anušić za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da se nabavka i plan za budućnost koju predviđaju odnose ne samo na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, nego i Hrvatsku ratnu mornaricu i Kopnenu vojsku. No, nije želio govoriti o konkretnim detaljima u ovom trenutku.

"Poprilično sam siguran da ćemo zajedno s vladom Republike Hrvatske tu brojku stići već iduće godine", rekao je.

Ministar kaže i da je stalno u komunikaciji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu.

"Oni Hrvatsku gledaju kao saveznika koji je stabilan, korektan i s kojim razmišljaju na duge staze. Isto tako mi promatramo njih i nastavljamo realizirati daljnje zajedničke projekte", rekao je i dodao da će koji su to kad za njih dođe vrijeme o tome obavijestiti javnost.

Što se tiče moguće promjene s obzirom na ishod izbora koji će biti održani u SAD-u, naglasio je: "NATO je nikad odlučniji, nikad sigurniji i nikad jasnije poruke su izrečene dan ranije, nikad snažnije smjernice i one će se ispoštovati.

Bit će još snažniji, ojačavamo zajedno vojnu industriju, pomoć Ukrajini i na kraju krajeva jačamo našu koheziju jer osjećamo i znamo da NATO nakon dugo dugo godina ima nevjerojatno snažnu ulogu upravo u obrani Zapada i zapadnih vrijednosti, u ovom slučaju Europe i članica Saveza."

O pitanju vojnog roka u Hrvatskoj koji počinje od 1. siječnja iduće godine, Anušić je podsjetio da Hrvatska nije ukinula, nego samo zamrznula vojni rok.

"Mi smo spremni. MORH i Glavni stožer su pripremili modele, modeli su na stolu, modeli će uskoro biti predstavljeni i premijeru i predsjedniku Republike. Predsjednik Republike će s time biti upoznat, premijer će biti onaj koji će s vladom to na kraju morati provoditi", veli Anušić.

Ministar obrane kaže da očekuje podršku predsjednika Republike.

"Samo provođenje vojne izobrazbe nije nešto što treba biti politička tema i volio bih kada bi političke stranke, uključujući predsjednika države oko toga imali zajednički stav, suglasje jer to nije tema za političko prepucavanje, pogotovo kada dolazimo u fazu izbora. Ovo je potreba Hrvatske, potreba nas kao članice NATO-a i potreba nas kao nas, vlastite domovine", rekao je Anušić za Dnevnik Nove TV.

Tagovi: anušić, milanović, plenković, hrvatska vojska
PROČITAJ I OVO
Stranka Giorgije Meloni glasala protiv Von der Leyen
POST FESTUM
Stranka Giorgije Meloni glasala protiv Von der Leyen
RIM - Stranka Braća Italije talijanske premijerke Giorgie Meloni glasala je protiv drugog mandata Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije, rekao je u četvrtak član konzervativne skupine u Europskom parlamentu.
Ursula von der Leyen izabrana za šeficu Europske komisije
NOVI MANDAT
Ursula von der Leyen izabrana za šeficu Europske komisije
STRASBOURG - Europski parlament u četvrtak je tajnim glasanjem potvrdio novi mandat predsjednice Europske komisije Ursuli von der Leyen.
Pucnjava u Loznici: Jedan policajac ubijen, drugi ranjen
TRAGEDIJA
Pucnjava u Loznici: Jedan policajac ubijen, drugi ranjen
LOZNICA - Na pripadnike policije u sredu uveče je ispaljeno nekoliko hitaca. Poginuo je jedan policajac, drugi je teško ranjen, potvrdio je ministar Ivica Dačić. Pucnjava se dogodila noćаs, oko 00.55 čаsovа u Loznici.
Hoće li Meloni pružiti ruku spasa von der Leyen?
EUROPSKI PARLAMENT
Hoće li Meloni pružiti ruku spasa von der Leyen?
BRUXELLES - Europski parlament danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati jednu od najvažnijih odluka - dodjelu novog mandata na čelu Europske komisije Ursuli von der Leyen.
Više od 70 posto mladih želi napustiti Hrvatsku
BOLJI ŽIVOT
Više od 70 posto mladih želi napustiti Hrvatsku
ZAGREB - Hrvatsku u potrazi za kvalitetnijim životom želi napustiti 72 posto osoba u dobi od 18 do 30 godina, pokazala je jedna studija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE