GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Antonijević: U dijalogu vlasti i opozicije usvojeno "Chatham House" pravilo

Antonijević: U dijalogu vlasti i opozicije usvojeno
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2019 / 20:04
Autor: ;i:3;s:13:
BEOGRAD - Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da su na sastanku u petak Crta, Cesid i Transparentnost Srbija predstavili ono na čemu rade godinama, i na osnovu toga je započet razgovor sa političkim strankama.

„U jednoj atmosferi koja priliči Fakultetu političkih nauka, a to je mogućnost da čujete i drugu stranu i da se, ipak, razgovara o konkretnim temama. Došli smo do određenih zaključaka. Mislim da je bilo konstruktivnije nego na prvom sastanku. Na prvom sastanku smo razgovarali koje sve oblasti treba otvarati, a juče smo govorili o tome koje konkretno stvari bi trebalo izmeniti. Imali smo i oštrijih tonova, ovo je ipak debata u kojoj učestvuju sve političke stranke", rekao je Antonijević o razgovorima vlasti i opozicije.

Prema njegovim rečima, usvojen je „Chatham House" pravilo. Ne govori se, kaže, javno o tome šta je ko od ljudi koji su učestvovali u diskusiji izneo.

„O tome ne govorite javno, govorite o opštem nekom utisku i govorite o tome koje su bile teme koje su pokrivene, da li ima određenih zaključaka i slično. Tako da je to jedna atmosfera u kojoj možda u okolnostima koje nisu naklonjene dijalogu možete otvoriti prostor", kazao je Antonijević.

Neke od tema su bile upotreba javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnost finasiranja kampanje.

„Učesnici debate su se držali toga. Bilo je malo reči o medijima. Mislim da je to nešto što je najavilo i sledeću sesiju koju ćemo održati za desetak dana. Mislimo da je to jedna od dve teme koja može izazvati velike polemike. Nadam se da ćemo tu imati podršku da na jasan način otvorimo pitanja i funkcionisanja medija i mogućnosti da se neke stvari poprave. Srbija će sledeće godine imati jubilej – 30 godina od uspostavljanja višestranačja. Želimo da to na jedan drugačiji način da obeležimo sa nekim unapređenim dokumentima i zakonima koje se sprovode", naglasio je Antonijević.

Rezultati su, navodi, da se definišu problemi, da se prihvati ono što su organizacije civilnog društva navele, a to su problemi koje su uočile na prethodnim izborima.

„Da se vide načini na koji se krše zakoni. Postoji konsenzus oko pitanja izborne titšine. Dijalog mora da se vrati u institucije. Govorili smo i o Agenciji za borbu protiv korupcije i njihovoj neaktivnosti. Bilo je reči i o REM-u i RIK-u. To su neka putanja koja smo otvorili", istakao je Antonijević.

Tagovi: Nebojša Antonijević, Chatham House
PROČITAJ I OVO
Bartulica: Plenković je bahat, mogao bi se neugodno iznenaditi 5. srpnja
PORUKE
Bartulica: Plenković je bahat, mogao bi se neugodno iznenaditi 5. srpnja
ZAGREB - U N1 studiju uživo gostovao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta i poručio da dok se druge stranke osipaju i imaju stegovne postupke, oni rastu i dobivaju nove članove.
Peking: Netočno je da nismo odmah podijelili informacije o covidu-19 s WHO-om
TVRDNJE
Peking: Netočno je da nismo odmah podijelili informacije o covidu-19 s WHO-om
PEKING - Peking je u srijedu poručio da su novinski izvještaji, prema kojima je Kina zakašnjelo podijelila informacije o covidu-19 s WHO-om, u potpunosti neistiniti.
Pentagon: Do kraja godine razumno očekivati određeni oblik cjepiva za koronavirus
CJEPIVO
Pentagon: Do kraja godine razumno očekivati određeni oblik cjepiva za koronavirus
WASHINGTON - Znanstvenica Američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti u utorak je kazala kako je opravdano očekivati da do kraja godine određeni oblik cjepiva protiv koronavirusa bude dostupan dijelu stanovništva Sjedinjenih Država.
Kon: Vreme je da se ukinu mere
PORUKE
Kon: Vreme je da se ukinu mere
BEOGRAD - Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je Srbija na kraju epidemije virusa korona, da je došlo vreme za opuštanje i da se ukinu uvedene mere.
Švedski epidemiolog priznaje: Danas bih odlučio drugačije
NAKNADNA PAMET
Švedski epidemiolog priznaje: Danas bih odlučio drugačije

STOCKHOLM - Glavni švedski epidemiolog koji stoji iza strategije te zemlje da se ne zatvori zbog pandemije koronavirusa, priznao je da je trebalo uvesti više ograničenja kako bi se spriječilo širenje covida-19, piše u srijedu BBC.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE