GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Angela Merkel se vraća svom Uckermarku

Angela Merkel se vraća svom Uckermarku
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Ovdje ju neki još znaju po nadimku Kasi. Templin, sjeverno od Berlina je mjesto gdje je Angela Merkel provela mladost i gdje namjerava provoditi mirovinu. No upitno je hoće li tu imati više mira nego u Berlinu.

Područje u saveznoj pokrajini Brandenburgu, oko sat vremena sjeverno od Berlina, se naziva Uckermark i sa svojim šumama, jezerima i ekološkim farmama nešto je poput oaze za, bukom i stresom izmučene, žitelje njemačke metropole. U međuvremenu samo za one s dubljim džepom.

Jer kao i sve drugo u okolini Berlina i ovu, pomalo usnulu istočnonjemačku provinciju je zahvatila groznica kupovine nekretnina. Uskoro bi cijene nekretninama mogle dodatno porasti zbog „celebrity" bonusa. Usred Uckermarka se nalazi gradić Templin gdje je svoje djetinjstvo provela „vječita kancelarka" Angela Merkel. I kamo se, prema vlastitim navodima, namjerava i djelomice vratiti.

Ne u potpunosti, ali kako je rekla u jednom intervjuu, kancelarka nakon odlaska u mirovinu namjerava više vremena provoditi pored Templina u svojoj vikendici ili kako to ovdje na krajnjem istoku Njemačke, po uzoru na nekadašnju socijalističku braću nazivaju „dača".

Merkel, koja je rođena u Hamburgu, ali je u pedesetima zajedno sa svojim ocem, protestantskim pastorom Horstom Kasnerom i majkom Herlind, učiteljicom, preselila u istočnonjemačku provinciju, se ovdje osjeća kao kod kuće. Ovdje je donedavno, do svoje smrti, živjela i kancelarkina majka koja je i u dubokoj starosti podučavala engleski na lokalnom narodnom učilištu. Tu je još i Merkeličin nastavnik matematike Hans-Ulrich Beeskow, koji ju još uvijek zove onako kako su ju zvali dok je još živjela ovdje. „Tako talentiranu učenicu kao Kasi nisam imao ni prije ni poslije", kaže umirovljeni pedagoški radnik.

Mnogi starosjedioci ovdje se raduju tomu što će „Kasi" ponovno češće dolaziti u Templin i Uckermark. Kada, to ovisi o brzini kojom će se novoizabrani političari u Berlinu dogovoriti oko nove vlade. Kancelarkina „dača", malo izvan samog Templina, u naselju Hohenwalde, se ni po čemu ne razlikuje od ostalih nekretnina za odmor u ovom kraju. Osim što pred njezinom kućom stoje policajci.

No većina novopridošlica se ne zanima za to gdje je Angela Merkel nekada išla u školu ili gdje stanuje kada sa svojim suprugom ovdje dolazi na vikende. Većina novih stanovnika Templina su bogati Berlinčani, koji svojim terencima dolaze u Uckermark kako bi tu vodili ekološki čisti život i kupovanjem povrća kod poljoprivrednika dokazivali kako im je stalo do povratka prirodi. Lokalci ih nazivaju „hipsterima". Većina njih se u nedjelju navečer vraća natrag u svoju pomodnu četvrt Prenzlauer Berg. No neki su ostali za stalno.

Među njima je i Dimitri Heggemann, vlasniku legendarnog techno kluba Tresor u Berlinu. „Berlin je postao preglasan. Po čitave dane sirene", žali se pionir techno-scene. Sada najveći dio vremena provodi ovdje u najdubljoj provinciji uz granicu s Poljskom. No za razliku od mnogih koji su samo gosti, Hegemannu je stalo da se ovdje nešto promijeni. Kao i mnogi dijelovi provincije bivšeg DDR-a i Uckermark pati od odljeva stanovništva. Mladi odlaze jer nema posla, ali ni kulturnih sadržaja. On zato namjerava u bivšoj klaonici, koja je već desetljećima napuštena kao i mnoga industrijska postrojenja iz DDR-a, sagraditi kulturni centar „Kulturni svjetionik".

Angeli Merkel kao i svakom predsjedniku vlade, nakon završetka mandata na raspolaganju stoji ured. Hoće li zadržati svoj stan u samom središtu Berlina, odmah do poznatog turističkog odredišta Muzejskog otoka, nije poznato. U svakom slučaju gradonačelnik Templina Detlef Tabbert iz stranke Ljevica, je sretan što će kancelarka kada ode u mirovinu češće boraviti u njegovom gradu. On, iako stranka kojoj je Merkel godinama bila na čelu (CDU) njegovu stranku smatra lijevo-ekstremističkom, za još aktivnu kancelarku ima samo riječi pohvale. „Nadam se da će uskoro imati više vremena za duge šetnje šumama Uckermarka", zaključuje on.

Tagovi: Angela Merkel se vraća svom Uckermark, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE