GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Andročec: Hrvatske vode odgovorne

Andročec: Hrvatske vode odgovorne
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / RTL Televizija
ZAGREB - Iz zagrebačkog potopa isplivali su dugogodišnji problemi građana Zagreba. Na Trnju su da bi spriječili poplavu, stvar uzeli u svoje ruke. Provalili su u ustavu kojom se kontrolira brana u odvodnom kanalu prema Savi i sami je otvorili nakon čega se voda počela povlačiti.

To je trik koji se, kažu stariji stanovnici, koristi već generacijama. No, vlasnici ustave, Hrvatske vode, neovlašteni ulazak prijavili su policiji i tvrde da nisu krivi za poplavu. Odgovorni bi bili, kažu, da je voda nadirala iz suprotnog smjera.

U studiju RTL-a Danas gostovao je jedan od vodećih domaćih stručnjaka za vodovod i odvodnju, prof. Vladimir Andročec s Građevinskog fakulteta.

"Grad Zagreb se intenzivno razvija zadnjih sto godina i u samom centru, što se tiče odvodnje, napravljen je mješoviti sustav - fekalna i oborinska kanalizacija vode u jedan sustav i sve ide u Savu. Danas je to malo modernije pa preko uređaja za pročišćavanje vodi u Savu. Rubni dijelovi koji su modernije izgrađeni imaju tzv. razdijelni sustav koji se danas upotrebljava, znači posebno oborinski, a posebno fekalni sustav".

"Kad imamo ovakvu situaciju, gdje je Zagreb geografski položen tako da pada od Sljemena prema Savi, onda se događa ova epizoda koja je bila veoma kišna, a za koju su meteorolozi ocijenili da se događa jednom u sto godina".

Na pitanje tko je onda kriv, Andročec kaže da postoji Zakon o vodama koji jasno definira ovlasti pojedinih sudionika u korištenju voda i zaštiti. Podsjetio je da Zagreb na obroncima Sljemena ima niz retencija koje su izgradile Hrvatske vode.

"One su regulirale te gornje potoke, i da njih nema, poplava bi bila puno veća. Ako je to u vlasnštvu Hrvatskih voda, onda naravno Hrvatske vode imaju odgovornost za uporabu tog sustava", kaže Andročec.

A odgovornost Grada Zagreba?

"Ne vidim što bi Vodoopskrba i odvodnja osim dogovora s Hrvatskim vodama da se time upravlja i da, kad je već najavljena ta epizoda, dogovore se kako reagirati u tom slučaju", odgovara Andročec.

Mnogi se pitaju zašto poplave nije bilo Varaždinu u kojem je palo mnogo više kiše. Andročec kaže da je riječ o potpuno drukčijoj situaciji.

"Riječ je o malom gradu, na ravnoj površini, s puno parkova. Pun je infiltracijskih površina na kojima se voda može infiltrirati. Ima manje asfalta za razliku od Zagreba, gdje se voda jače slijeva u taj kanalizacijski sustav. Dolazak oborinskih voda sa sljemenskih obronaka jedan je od bitnih faktora zagušenja kanalizacijskog sustava. Naravno da projektiranje tog sustava mora biti takvo da se razmišlja o ovakvim epizodama i da se one spriječe. To je poziv i Hrvatskim vodama i Vodovodu da stručno i znanstveno pokušaju što prije realizirati projekt Strategija razvoja vodoopskrbe i odvodnje koji je na razini papira", zaključuje Andročec.

Tagovi: vladimir Andročec, poplave u Zagrebu, Hrvatske vode, Vodoopskrba i odvodnja
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE