GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amfilohije: Istorija mi daje pravo da Đukanovića nazivam izdajnikom

Amfilohije: Istorija mi daje pravo da Đukanovića nazivam izdajnikom
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 08:41
Autor: SEEbiz / Večernje novosti
PODGORICA - Narod Crne Gore je vaskrsnuo, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i prenio stav Episkopskog savjeta.

On je poručio da je stav Episkopskog savjeta, sveštenstva, vernika i građana koji učestvuju u litijama u toj zemlji da se ide do konačne, "Hristove pobjede".

Amfilohije upozorava da "režim pokazuje toliku tvrdoglavost i agresivnost" da ima utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja i ocenjuje da je "sve što režim radi zasnovano na lažima",

"Nema povlačenja, niti zaustavljanja. Naš narod - od djeteta do starca - vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva", rekao je Amfilohije u intervjuu za "Novosti" povodom protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Podsećajući da je Crna Gora u svojoj istoriji nekoliko puta iskusila bratoubilaštvo, navodi da je zabrinut što korene toga prepoznaje u postupcima aktuelne crnogorske vlasti.

"Litije su mirne, a narod u njima ispoljava izuzetnu ljubav, toleranciju i pomirenje. Opasnost od sukoba vidim u najavljenom povlačenju policije, mogućim provokacijama, incidentima... Režim pokazuje toliku tvrdoglavnost i agresivnost, da imam utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja. Učinićemo sve da se to izbegne", napominje on.

Dodaje i da je "sve što režim radi zasnovano na lažima".

"Poništili su odluke Podgoričke skupštine, iako je ogromna većina ondašnjih Crnogoraca bila za prisajedinjenje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Oni to danas tumače kao nestanak Crne Gore, iako zaboravljaju da je tada i Srbija nestala, odnosno izgubila svoje ime, a ne samo Crna Gora", ukazuje Amfilohije.

Ističe i da je ideja o ujedinjenju sveukupnog Srpstva i obnovi Pećke patrijaršije ideja kralja Nikole, dok je Podgorička skupština bila svojevrsni izraz ovih stremljenja.

"Bez obzira na to, oni danas izmišljaju istoriju i menjaju volju kralja Nikole. Istorija mi daje za pravo i da Mila Đukanovića nazivam izdajnikom Crne Gore, jer je Metohiju, sa kojom postoji organska veza, predao razbojniku Hašimu Tačiju, koji je sramota izuzetno patrijarhalnog i čestitog albanskog naroda", poručuje Amfilohije.

Upitan da li će najavljeni dijalog između SPC i države pomoći u smirivanju situacije i otklanjanju manjkavosti zakona, Amfilohije kaže da je dobio pismo premijera Duška Markovića kojim poziva na dijalog, ali o sprovođenju Zakona, što je, napominje, za crkvu neprihvatljivo.

"Sadašnja vlast jeste za dijalog, ali tako da mi budemo izršioci njihove zamisli o obnovi identiteta Crne Gore. Zaparavo, Mitropoliju vide kao nekakvu njihovu sektu, koja bi se uklopila u novocrnogorski identitet", kaže Amfilohije.

Na pitanje da li vlast ima dobru volju da reši krizu i pronađe rješenje, on ocenjuje da se ne bi reklo, sudeći po njihovim javnim reakcijama.

"Imam utisak da je premijer Marković nešto otvoreniji i da više naginje dogovoru, dok predsjednik Đukanović otvoreno demonstrira nedostatak bilo kakve volje da se postigne kompromis. Išao je dotle da naše litije karakteriše 'ludačkim pokretom'. Njega prate i saradnici koji Podgoricu porede sa Teheranom, a nas optužuju da Crnu Goru pretvaramo u pravoslavnu džamahiriju. Eto kakvoj dobroj volji možemo da se nadamo", zaključuje on.

Tagovi: Amfilohije Radović, Milo Đukanović, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva, Duško Marković
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE