GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci zabrinuti da bi Putin mogao upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini

Amerikanci zabrinuti da bi Putin mogao upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 22:17
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ako ruske trupe nastave gubiti okupirani teritorij, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi prvo upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini prije nego što pribjegne nuklearnom sukobu s NATO-om, procjenjuju dužnosnici Bidenove administracije.

Zabrinutost dolazi usred nastojanja američke administracije da osigura spremnost saveznika za takav događaj, kao i mobilizacije novih resursa i ulaganja u proizvodnju sustava za otkrivanje u slučaju upotrebe kemikalija, piše Politico pozivajući se na informacije šestero dužnosnika koji su upoznati s internim raspravama.

Napominju da SAD nema nikakvih obavještajnih podataka koji bi sugerirali da je takav napad u Ukrajini neizbježan. Štoviše, mnogi dužnosnici Ministarstva obrane vjeruju da će borbe stati tijekom zimskih mjeseci te da će značajno napredovanje biti onemogućeno objema stranama.

Međutim, u slučaju kontinuiranih gubitaka na bojnom polju ili potpunog kolapsa ruske vojske, neki najviši dužnosnici zaduženi za ovo pitanje utvrdili su da bi Moskva mogla pribjeći korištenju kemijskog oružja, uključujući i ono s kojim se Rusiju povezuje u trovanju Alekseja Navaljnog.

Takav bi napad vjerojatno uključivao kemikalije koje je lako prikriti, što bi zapadnim zemljama otežalo optuživanje Moskve, otkrio je jedan dužnosnik.

Rusija bi mogla koristiti agense na bazi lijekova — kolokvijalno poznate kao PBA, rekao je taj dužnosnik. Neke bi se kemikalije mogle upotrijebiti za masovni napad iako je poznato da je Moskva koristila nervni agens Novičok protiv jedne ili dvije osobe odjednom, smatraju dužnosnici i stručnjaci, a kao primjer navode da bi se neke kemikalije mogle pretvoriti u aerosol ili koristiti u municiji za nanošenje štete velikoj skupini ljudi.

Vijeće za nacionalnu sigurnost odbilo je komentirati ove informacije.

SAD već dugo zna da Rusija ulaže u povećanje svojih sposobnosti u pogledu kemijskog naoružanja. Ali zabrinutost oko njihove potencijalne upotrebe u Ukrajini dolazi jer američki dužnosnici sve više vjeruju da će Rusija pribjeći nekonvencionalnom ratovanju ako nastavi gubiti tlo.

Ta procjena tjera Bidenovu administraciju da poboljša detekciju i pripremu za potencijalni kemijski napad. Zbog toga je ove jeseni Pentagon poslao svoje timove u zemlje istočne Europe kako bi obnovili oružane snage u pogledu postupaka u slučaju kemijske ili biološke prijetnje, piše Politico.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su Kijevu osigurale kemijsku, biološku i nuklearnu zaštitnu opremu kao dio paketa pomoći.

Tagovi: Vladimir Putin, kemijsko oružje, Rusija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE