GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci strahuju: Kina i Rusija nikad nisu bile bliže

Amerikanci strahuju: Kina i Rusija nikad nisu bile bliže
DIPLOMATSKI ŠAH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2023 / 07:33
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Dok je američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak sletio u Ukrajinu kako bi se sastao sa svojim kolegom Volodimirom Zelenskim, glavni kineski diplomat putovao je u suprotnom smjeru, prema Rusiji.

Wang Yi – koji je prošlog mjeseca promoviran u glavnog vanjskopolitičkog savjetnika kineskog čelnika Xi Jinpinga – trebao bi ovog tjedna stići u Moskvu na posljednju stanicu svoje osmodnevne europske turneje, putovanja koje stavlja u fokus kineski pokušaj diplomatskog balansiranja od Ruski tenkovi ušli su u Ukrajinu prije godinu dana.

Kremlj je rekao da ne "isključuje" sastanak između Wanga i ruskog čelnika Vladimira Putina. Ako se sretnu, slike Wanga i Putina kako se rukuju unutar utvrđenog Kremlja bit će oštra jukstapozicija Bidenovoj kijevskoj šetnji na otvorenom sa Zelenskim uz sirene zračne opasnosti.

Optika dvaju putovanja – koja se održavaju samo nekoliko dana prije godišnjice brutalnog rata u petak – naglašava zaoštravanje geopolitičkih linija rascjepa između dviju svjetskih supersila.

Dok odnosi između SAD-a i Kine nastavljaju strmoglavo padati - nedavno zbog pada navodnog kineskog špijunskog balona koji je ušao u američki zračni prostor, Kina i Rusija bliske su kao i prije otkako su njihovi čelnici prije godinu dana proglasili prijateljstvo "bez ograničenja" – djelomično potaknuti njihovim zajedničkim neprijateljstvom prema Sjedinjenim Državama.

I dok SAD i njegovi saveznici ponovno potvrđuju svoju potporu Ukrajini i pojačavaju vojnu pomoć, produbljivanje partnerstva Pekinga s Moskvom izazvalo je uzbunu u zapadnim prijestolnicama – unatoč ofenzivi javnog šarma Kine u Europi da se predstavi kao pregovarač mira.

Na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, Wang se okupljenim europskim dužnosnicima obratio s "dragi prijatelji" i hvalio predanost Kine miru, dok je očito pokušavao zabiti klin između Europe i SAD-a.

"Ne dolijevamo ulje na vatru i protivimo se izvlačenju koristi iz ove krize", rekao je Wang u slabo prikrivenom komentaru SAD-a, ponavljajući propagandne poruke koje su redovito dospjele u kineski udarni večernji informativni program - da SAD namjerno produžava rat kako bi unaprijedio vlastite geopolitičke interese i povećao profit svojih proizvođača oružja.

“Neke sile možda ne žele vidjeti da se mirovni pregovori materijaliziraju. Nije ih briga za život i smrt Ukrajinaca, niti za štetu Europi. Mogli bi imati strateške ciljeve veće od same Ukrajine. Ovaj rat se ne smije nastaviti", rekao je Wang.

Pozvao je europske dužnosnike da razmisle o tome "kakav bi okvir trebao postojati da bi se donio trajni mir u Europu, koju bi ulogu Europa trebala odigrati kako bi očitovala svoju stratešku autonomiju".

Wang je također najavio plan Pekinga da objavi svoj prijedlog o "političkom rješenju ukrajinske krize" oko prve godišnjice.

Ali nejasno spominjanje prijedloga naišlo je na sumnju od strane nekih zapadnih čelnika koji pomno prate bilo kakvu potporu koju Kina pruža svom sjevernom susjedu – posebno pomoć koja bi mogla pomoći Rusiji na bojnom polju.

"Trebamo više dokaza da Kina ne surađuje s Rusijom, a to sada ne vidimo", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen za CNN u subotu.

Takve sumnje su pojačane tvrdnjama američkih dužnosnika da Peking razmatra jačanje svog partnerstva s Moskvom pružanjem "smrtonosne potpore" ruskoj vojsci.

“Pomno smo ovo pratili”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken za “Face the Nation” na CBS-u u Münchenu u nedjelju.

"Zabrinutost koju sada imamo temelji se na informacijama koje imamo da razmišljaju o pružanju smrtonosne podrške i vrlo smo im jasno rekli da bi to izazvalo ozbiljan problem za nas i u našem odnosu", rekao je Blinken.

Odgovarajući na optužbe u ponedjeljak, kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD za "prebacivanje odgovornosti, prebacivanje krivnje i širenje lažnih informacija".

“Američka strana, a ne kineska, je ta koja isporučuje stalan dotok oružja na bojno polje. Američka strana nije kvalificirana držati predavanja Kini i nikada ne bismo prihvatili da SAD diktira ili čak vrši pritisak na kinesko-ruske odnose”, rekao je glasnogovornik ministarstva na redovitoj konferenciji za novinare.

“Tko poziva na dijalog i mir? A tko dijeli noževe i potiče na obračun? Međunarodna zajednica to jasno vidi”, rekao je glasnogovornik.

Američki dužnosnici bili su dovoljno zabrinuti obavještajnim podacima da su ih podijelili sa saveznicima i partnerima u Münchenu, navodi CNN. Na sastanku s Wangom na marginama konferencije u subotu, Blinken je također pokrenuo to pitanje i upozorio Wanga o njegovim "implikacijama i posljedice”, prema američkom očitanju.

Optužbe SAD-a, ako su istinite, označile bi veliku eskalaciju kineske potpore Rusiji – i dovele do opasne i nepredvidive nove faze u samom ratu.

Prethodno je Peking pažljivo izbjegavao akcije koje bi mogle izazvati sekundarne sankcije, koje bi zadale razoran udarac gospodarstvu otežanom trogodišnjom skupom politikom nulte epidemije Covida.

Iako je Kina tvrdila da je nepristrana u sukobu i da nije znala unaprijed o namjerama Rusije, odbila je osuditi Moskvu i ponovila stavove Kremlja okrivljujući NATO za izazivanje sukoba.

I dok se čini da je proruska retorika Pekinga omekšala posljednjih mjeseci, njegova potpora Moskvi – kada se mjeri njezinom godišnjom trgovinom, diplomatskim angažmanima i rasporedom zajedničkih vojnih vježbi – ojačala je tijekom prošle godine.

Kineski dužnosnici često su kalibrirali svoj narativ za različite publike. Wang je možda dao mnogo privlačnih obećanja tijekom svoje europske turneje, ali hoće li ona biti pretočena u dosljednu poruku koja će biti isporučena Putinu kada se njih dvojica sastanu, drugo je pitanje.

Tagovi: NR Kina, Wang Yi, Rusija, Vladimir Putin, rat u Ukrajini, Antony Blinken, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE