GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki i ruski veterani diplomacije u Ženevi o ukrajinskoj krizi

Američki i ruski veterani diplomacije u Ženevi o ukrajinskoj krizi
DIPLOMACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2022 / 08:59
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Razgovori američkih i ruskih diplomata počinju u ponedjeljak u Ženevi nakon višetjednih napetosti zbog gomilanja ruskih vojnika blizu granice s Ukrajinom, a veterani diplomacije s obje strane nastojat će spriječiti krizu.

Zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman suočit će se sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejom Rjabkovim. Oni zajedno imaju više od pola stoljeća diplomatskog iskustva.

Rusija je premjestila gotovo 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali tvrdi da se ne priprema za invaziju i traži da Zapad ukine potporu ukrajinskoj vladi i zaustavi širenje NATO-a na istok.

Washington je već neke zahtjeve Moskve odbacila kao neodržive. Dodatni problem je što Rusija šalje vojnike da uguše protuvladine prosvjede u susjednom Kazahstanu, što je izazvalo zabrinutost u Washingtonu.

Američki pristup bit će "pragmatičan, usmjeren na rezultate", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu.

Predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin razgovarali su telefonski prošli tjedan, a Biden je ponovio da će SAD i europski saveznici uvesti sankcije bez presedana ako Rusija napadne Ukrajinu. Putin je odgovorio da bi sankcije mogle dovesti do "potpunog raspada odnosa".

Rjabkov je za list Izvestia ovaj tjedan rekao da je ruski pristup bio oštar jer su svi raniji pokušaji uvjeravanja bili bezuspješni.

Ponovio je zahtjeve Moskve da se zaustavi širenje NATO-a, ne raspoređuju oružani sustavi tog saveza u Ukrajini i okončaju "provokativne" vojne vježbe.

Sherman i Rjabkov predvodit će dva izaslanstva u Ženevi.

Sherman (72), bivša socijalna radnica, služi u demokratskoj administraciji od 1990-ih. Najpoznatija je po tome što je vodila pregovore o nuklearnom sporazumu Irana i svjetskih sila iz 2015., što je uključivalo i rad s ruskim diplomatima.

Rjabkov (61), veteran sovjetskog i ruskog ministarstva vanjskih poslova, proteklih je tjedana koristio oštru retoriku i iznio najstrašnija upozorenja o ukrajinskoj krizi.

Više puta je usporedio situaciju s kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine kad se svijet približio nuklearnom ratu te upozorio da bi Rusija mogla biti prisiljena rasporediti nuklearno oružje srednjeg dometa u Europi.

Thomas Graham, bivši viši direktor za Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da Sherman i Rjabkov imaju ogromno iskustvo i da će razgovore voditi profesionalno i da razumiju da je zadatak smiriti aktualnu krizu.

"Neće biti povišenih glasova ili udaranja po stolu", rekao je Graham, sada ugledni član Vijeća za vanjske odnose. Smatra da će pozitivan ishod za SAD biti ako Rusija pristane na nastavak razgovora.

Andrej Kortunov, analitičar na čelu ruskog Vijeća za međunarodne poslove, rekao je da bi Kremlju mjere izgradnje povjerenja i određena ograničenja u isporuci modernog oružja Ukrajini sa Zapada mogle biti dovoljne za smanjenje napetosti.

Tagovi: Wendy Sherman, Sergej Rjatkov, diplomacija, Rusija, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE