GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alzheimerova bolest se prekasno prepoznaje

Alzheimerova bolest se prekasno prepoznaje
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2017 / 18:20
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - Alzheimerova bolest u Hrvatskoj se prekasno prepoznaje, istaknuto je u četvrtak u Varaždinu na gerontološkom javnozdravstvenom simpoziju povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 21. rujna.

Na skupu, koji su organizirali Referentni centar za gerontologiju Ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Marija Kušan Jukić istaknula je kako je rano otkrivanje bolesti izuzetno važno jer omogućava pravodobno liječenje. To utječe na tijek bolesti, ublažava niz psihičkih simptoma, a obitelj se priprema na sve što ih čeka tijekom njegovanja bolesnika.

U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek Alzheimerovu bolest prepoznajemo kasno, upozorila je Kušan Jukić dodavši da su prvi simptomi slični zaboravljivosti koju svi iskusimo u stresnim okolnostima.

Prosječno devet do 15 posto ljudi starijih od 65 godina imaju neki oblik demencije, a Alzheimerova bolest čini 60 posto toga. No, liječi ih se godišnje tek 700-800 na razini cijele države, rekao je Branko Kolarić dodavši da se provode istraživanja u domovima za starije, kako bi se prikupili podaci o oboljelima.

Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo navela je da stanovništvo Varaždinske županije sve više stari, pa je u zadnjem popisu bilo nešto više od 29.000 starijih od 65 godina.

Ako je, prema procjenama, prevalencija Alzheimerove bolesti 10 posto, to nas dovodi do gotovo 3000 osoba koje trebaju našu preventivnu zaštitu i rano otkrivanje bolesti, kazala je Stipešević Rakamarić.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin najavio je uspostavu centra ili tima za gerontološku preventivnu zdravstvenu zaštitu te iznio podatak da je u Varaždinskoj županiji prosječna starosna dob 41,7 godina, a prije pedeset godina bila je 32-33 godine.

Starimo, dijelom zbog pada nataliteta, dijelom zbog podizanja očekivane životne dobi. Prvi put imamo udio stanovništva iznad 65 godina veći nego udio djece do 14 godina, rekao je Vugrin.
Prvi hrvatski sveučilišni udžbenik o ranom prepoznavanju Alzheimerove bolesti predstavila je Spomenka Tomek-Roksandić. Udžbenik govori kako rano otkriti bolest i kako sustav zdravstva i socijalne skrbi može osigurati primjerenu skrb za tako bolesne starije osobe, kazala je Tomek-Roksandić.

Tagovi: Alzheimerova bolest, Irena Stipešević Rakamarić, Branko Kolarić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac
UHIĆENJE
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac

MINNEAPOLIS - Policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
ODUSTAJANJE
Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
NEW YORK - Američke bolnice su uvelike smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 nakon što je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije učinkovit već može predstavljati i zdravstveni rizik, javlja u petak Reuters i podsjeća da se radi o lijeku protiv malarije kojeg hvali američki predsjednik Donald Trump.
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
HOBOTNICA
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
ZAGREB - Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CJEPIVO
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CARACAS - Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa.
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
MASKE
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
BEČ - Austrijski građani od sredine lipnja neće više morati nositi maske u školama, trgovinama i u turizmu nakon što je broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji pao ispod 650, objavila je u petak austrijska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE