GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allerberger: Nošenje maski nema previše efekta

Allerberger: Nošenje maski nema previše efekta
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2020 / 08:35
Autor: Siniša Malus
BEČ - Jedan od vodećih austrijskih stručnjaka za koronavirus, infektolog Franz Allerberger iz Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost namirnica (AGES) istaknuo je kako po njegovom mišljenju nošenje maski nije imalo puno efekta na stopu zaraze u Austriji.

Prema njegovim riječima, nošenje maski može imati efekta samo u zatvorenim prostorijama, nikako na otvorenom prostoru što je postao uvjet i u nekim zemljama Europske unije.

Allerberger je u intervju za ORF naglasio da smrtnost od koronavirusa iznosi 0,25 posto, to jest da na 400 zaraženih umre jedna osoba. U skladu s tom, niskom stopom smrtnosti te iskustvom od proljeća bolnički kapaciteti u Austriji još su uvijek daleko od iscrpljivanja. Allerberger na osnovu stope smrtnosti smatra i da su određene mjere donesene na proljeće bile pretjerane.

Allerberger naglašava da unatoč sličnoj smrtnosti kao kod obične gripe, koronavirus ipak ostavlja dugoročne posljedice na ljudski organizam.

“Iako posljedice nisu do kraja istražene, neosporno je da one postoje kod mnogih zaraženih, pa i kod onih s blažim razvojem bolesti.”, navodi Allerberger.

I neke druge europske zemlje ne preporučuju maske. Nedavno je Nizozemska odlučila kako neće preporučiti svojim građanima nošenje maski jer nema znanstvenih dokaza da štite od virusa. Šef nizozemskog Nacionalnog instituta za zdravlje upozorio je da bi nepravilno nošenje maski uz nepoštovanje mjera socijalne distance povećalo rizik od prenošenja virusa. Od ranije je poznato kako nijedna skandinavska država službeno nije preporučila svome stanovništvu nošenje maski, a kamoli uvela obavezu.

WHO i UNICEF očito misle drugačije. Počevši od dvanaeste godine, djeca bi trebala nositi maske svaki put kad ih nose i odrasli, primjerice u gužvama, kao alat borbe protiv covida-19, rekle su UN-ove zdravstvene i agencije za prava djece u uputama koje su pripremile vlastima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ov dječji fond (UNICEF) općenito nisu preporučivale da djeca između 6 i 11 godina nose maske, no to bi se trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prijenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola.

Foto: Der Standard

Tagovi: Franz Allerberger, nošenje maski, Nizozemska, koronavirus u Austriji, maske
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE