GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 Aladrović: Reforma socijalne politike donosi kvalitetnije usluge u lokalnim sredinama

 Aladrović: Reforma socijalne politike donosi kvalitetnije usluge u lokalnim sredinama
SOCIJALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2021 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je u ponedjeljak reformu sustava socijalne skrbi čiji je cilj bolji i transparentniji, sustav koji će korisnicima pružati kvalitetnije usluge u njihovim lokalnim sredinama.

Cjelovita reforma sustava socijalne skrbi uključuje sedam zakonskih rješenja i tri nacionalna plana usmjerena na borbu protiv siromaštva, razvoj socijalnih usluga i izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom koja uz sebe vežu akcijske planove.

Brojne promjene donijet će Zakon o socijalnoj skrbi koji je stožerni zakon samog sustava, Zakonom o udomiteljstvu rješavaju se određeni izazovi čiji intenzitet raste u posljednje vrijeme, a preostalih pet zakonskih rješenja odnose se na regulirane profesije.

Za paket zakona predviđeno je 1,2 milijarde kuna više sredstava u dvogodišnjem razdoblju koje će se alocirati za sustav socijalne skrbi, rekao je ministar.

Za Zakon o socijalnoj skrbi u 2022. po njegovim riječima osigurana su 362 milijuna kuna, a u 2023. planirana su dvostruko viša ulaganja.

Tim Zakonom želi se smanjiti rizik od siromaštva pa će se ići na povećanje osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade sa 800 na 1000 kuna u 2022. godini.

Uz to predlaže se jedinstvena metodologija za izračun cijena usluga, ali i osnivanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s predviđenim početkom rada od prvog dana 2023.

Usluge se trenutno pružaju kroz 82 centra za socijalnu skrb, a s obzirom da je taj fragmentirani sustav pokazao manjkavosti predlagatelj smatra da ga treba centralizirati kako bi korisnici imali ujednačeniju uslugu u svim dijelovima Hrvatske.

Zakonom o socijalnoj skrbi predlaže se i osnivanje Obiteljskog centra kao samostalne ustanove, ali i nova zapošljavanja, osnivanje povjerenstva za pritužbe građana od 1. siječnja od 2022. i nastavak smanjena javnih ovlasti.

Komentirajući pojedine kritike usmjerene na dodatno centraliziranje socijalnog sustava, Aladorvić je rekao da je to jedini fragmentirani sustav pa žele ujednačiti postupanja svih različitih centara za socijalnu skrb kroz jedan centralni zavod.

Predloženim izmjenama Zakona o udomiteljstvu predlažu se veće opskrbnine za korisnike, 15 do 60 posto veće naknade za udomitelje te fleksibilniji uvjeti za udomitelje kako bi se populariziralo udomiteljstvo koje se smatra najboljim oblikom institucionalizirane skrbi.

Reforma dolazi gotovo dvije godine nakon jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih kriza koje su nas pogodile i s obzirom na sve novonastale okolnosti ima za cilj poboljšati i povoljno utjecati na društvene odnose koje su možda narušeni jednim djelom pandemijom, ali su povezani i s izazovima s kojima se suočavamo u posljednje vrijeme, rekao je ministar.

Ustvrdio je kako smo svi svjesni da ne možemo biti zadovoljni funkcioniranjem određenog djela sustava pa su se u posljednjih šest mjeseci posvetili izradi kvalitetnih rješenja iz domene sustava socijalne skrbi i socijalnih politika koja su upućena u javnu raspravu.

Naglasio je kako je mnogo ranjivih skupina društva, od starijih osoba i djece do svih onih koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi koji očekuju promjene.

Tagovi: Josip Aladrović, socijalna politika
PROČITAJ I OVO
Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam
REAKCIJE
Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam
ZAGREB - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u subotu je u Dnevniku HTV-a komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam.
Mario Milinković, novi predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a
STRANKE
Mario Milinković, novi predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a
VUKOVAR - Načelnik Općine Stari Mikanovci, Mario Milinković, novi je predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije, odlučili su na izborima u subotu članovi te županijske organizacije.
Iznenada preminuo bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej
BJELORUSIJA
Iznenada preminuo bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej
MINSK - Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej preminuo je u 65. godini, objavila je danas bjeloruska novinska agencija Belta. Uzrok smrti još nije poznat.
Zagreb: Potvrđeni navodi iz prijave Ekologije grada
NEZAKONITA PRAKSA
Zagreb: Potvrđeni navodi iz prijave Ekologije grada
ZAGREB - Čistoća ne izdaje valjane račune jer ne vodi evidenciju na način propisan Zakonom o gospodarenju otpadom. Tako glasi odgovor Povjerenstva za reklamacije Zagrebačkog holdinga, koji smo dobili na uvid, a stigao je umirovljeniku Ivanu Majcanu, koji se žalio na po novoj proceduri pristigle račune.
Preminuo Saša Zalepugin
IN MEMORIAM
Preminuo Saša Zalepugin
ZAGREB - Legendarni televizijski voditelj Saša Zalepugin (91) preminuo noćas u bolnici od posljedica moždanog udara koji je doživio u nedjelju 16. listopada u svom zagrebačkom domu, a tužnu vijest potvrdila nam je supruga Tihana Harapin Zalepugin koja je uz Sašu bila do posljednjeg trenutka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE