GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Akcija USKOK-a i policije: Šteta u Ini više od sto milijuna kuna

Akcija USKOK-a i policije: Šteta u Ini više od sto milijuna kuna
UHIĆENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 13:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Policija je po nalogu Uskoku u subotu ujutro počela akciju uhićenja i pretraga u Zagrebu te na osječkom, splitskom i šibenskom području, zbog zlouporabe i pranja novca na štetu INA-e u trgovini plinom.

Uskok i policija u subotu su potvrdili da su u tijeku uhićenja i pretresi u akciji u kojoj su se, prema neslužbenim informacijama, na meti istražitelja našli i direktor u Ini Damir Škugor te predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak.

Prema prvim, još uvijek neslužbenim informacijama, jedan od direktora u Ini je dogovorio jeftiniju prodaju plina da bi se taj isti plin jako skupo preprodao u inizemstvo pri čemu je on dobio dio razlike.

Među uhićenima u jutrošnjoj akciji USKOK-a i policije je i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak. Iz Komore su se oglasili priopćenjem u kojemu kažu kako nemaju dovoljno informacija da bi slučaj komentirali te kako će javnost naknadno obavijestiti o narednim koracima.

“Hrvatska odvjetnička komora subotu je obavještena da je među uhićenima u akciji koju su proveli policija i USKOK i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak. Hrvatska odvjetnička komora za sada nema dovoljno informacija da bi mogla komentirati ovaj događaj. Hrvatska odvjetnička komora nastavit će sa svojim redovnim aktivnostima a javnost će naknadno biti obaviještena o daljnjim koracima”, poručili su iz HOK-a.

U svemu je, sumnjaju istražitelji, sudjelovala i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Retkić.

Kupci, odnosno spomenuta tvrtka OMS ulaganje kupljeni je plin dalje prodavala po tržišnim uvjetima ostvarivši pritom enormnu zaradu. Iako još nema pouzdanih podataka o točnom iznosu štete, tereti ih se da su INA-u oštetili za više stotina milijuna kuna.

Tako zarađena sredstva, a tvrtka OMS ulaganje je samo u 2021. ostvarila brutto dobit od 144 milijuna kuna, međusobno su podijelili. Kako su zaključili istražitelji, Škugor nije od kupaca nagrađen mitom, nego je prema početnom dogovoru najveći dio "dobiti" završio na računima njegova oca, inače umirovljenika.

Navodno su upravo te milijunske uplate na račun fizičke osobe upalile "crvenu lampicu" kod Ureda za sprječavanje pranja novca, koji je o sumnjivim transakcijama izvijestio nadležne institucije.

Tagovi: kriminal u Ini, Josip Šurjak, Hrvatska odvjetnička komora, Marija Rektić, OMS ulaganje, Damir Škugor
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE