GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Akcija Flajš: Evo što se može čuti u tajno snimljenim razgovorima

Akcija Flajš: Evo što se može čuti u tajno snimljenim razgovorima
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, puštena je jučer navečer da se brani sa slobode jer Uskok nije zatražio da joj se odredi istražni zatvor, nakon što je istog dana, zbog sumnje u gospodarske malverzacije, uhićena u sklopu akcije Flajš.

Supruga nekadašnjeg predsjednika HDZ-a dovedena je u srijedu oko 18 sati u prostorije tužiteljstva gdje ju je ispitao Uskok.

Nakon ispitivanja puštena je da se brani sa slobode jer Uskok za nju nije zatražio da joj se odredi istražni zatvor, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Branitelj Ane Karamarko, odvjetnik Ivo Farčić, kazao je da je njegova branjenica iznijela kratku obranu i zanijekala počinjenje djela za koje se sumnjiči.

''Ona se sumnjiči za ispostavu fakture od oko 400.000 kuna za isporučenu uslugu, no ne sumnjiči ju se da je taj novac zadržala za sebe'', kazao je Farčić.

Odluka o istražnom zatvoru za ostalih 30 uhićenih znat će se nakon što ih ispitaju Uskokovi istražitelji. Od ukupno 38 osoba koje su se, uz devet tvrtki našle pod istragom, jedan osumnjičenik se od ranije nalazi u zatvoru, dok ih je šest trenutno nedostupno redarstvenim vlastima, priopćila je ranije policija.

Tko je bio na čelu organizacije?

Na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić.

Policija i Uskok sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, "kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava" u zločinačko udruženje povezali "veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima".

Skupina je navodnim nezakonitostima zaradila najmanje 20 milijuna kuna te Državni proračun oštetila za oko 11,5 milijuna kuna.

Uhićen i poznati zagrebački dimnjačar

U sklopu akcije uhićen je i upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge Grada Zagreba Nenad Zrinski.

Na teret mu se stavlja da je 2018. i 2019. godine putem svog obrta Ferenc vršio fiktivna plaćanja te tako oštetio državu za 432.000 kuna neplaćenog poreza, a fakture su, između ostaloga, glasile upravo na dimnjačarske usluge.

Zrinski se u javnosti pojavio nakon potresa u Zagrebu kada je Dimnjačarska obrtnička zadruga uputila dopis Gradskoj plinari da nijedan dimnjak u užem i širem središtu glavnog grada Hrvatske građen od opeke nije siguran za upotrebu.

Učinili su to bez ikakve prethodne provjere svakog pojedinačnog dimnjaka.

Za što se točno tereti Ana Karamarko?

Anu Karamarko Uskok tereti da je u ime svoje firme Pavkovićevim firmama Le noke usluge i Analytics expert platila dvije fakture – jednu od 312 tisuća kuna za isporuku poslovnog softvera u prosincu 2018. te drugu od 155 tisuća kuna.

Budući da su od ranije sumnjali da se radi o fiktivnim tvrtkama, počeli su tajno snimati Pavkovića.

Snimili su tako, kako doznaje Telegram iz izvora bliskih istrazi, nekoliko njegovih razgovora za koje vjeruju da ga povezuju s Anom Karamarko te da su dokazi ovih malverzacija. U jednom od razgovora Pavković jednog od svojih osumnjičenih suradnika moli da mu nabavi "neki programčić". Trebalo se raditi o "nekom CD-u" vezanom za ono što je "radio prijateljici".

"Daj mi nešto da ona ima kod sebe", objašnjava dalje Pavković i nastavlja: "Nitko to neće gledati. Nitko od njih to ne kuži. Skini nešto s interneta i ubaci neke fotke. Neku šprancu ugovora o isporuci softvera".

Karamarko se stavlja na teret da je, od ukupno 467.500 kuna koliko je platila Pavkoviću, on njoj vratio 77 tisuća kuna. Tvrtki Drimia, kako tvrdi USKOK, omogućeno je da si zbog ovih lažnih faktura za 2018. i 2019. još umanji porezne obveze za ukupno 138.500 kuna.

Tagovi: akcija Flajš, ana Karamarko, Tomislav Pavković, Oliver Kolobarić, Ivo Farčić, Dimnjačarska obrtnička zadruga Grada ZagrebaNenad Zrinski,
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE